Ben jij ook een ‘duizend dingen doekje’?

Veroniqueprins.nl_

Voor het blog van deze week gebruik ik graag een uitspraak die ik afgelopen vrijdag deed op de jaardag van de vereniging voor Mindfullnestrainers in Bunnik, waar ik een training  mocht verzorgen. Een ontzettend leuke bijeenkomst met fijne mensen, ik genoot er echt van. Een paar van de lessen die ik hen heb gegeven wil ik graag in dit blog met jou delen.

Mindfulness is magisch én een methodiek

Enneh, dat is nu eens een keer géén kritische noot. Ik zie in mijn omgeving heel veel mensen die baat hebben bij Mindfulness als techniek. Voor mij was mijn 10 rittenkaart destijds iets minder waardevol, maar dat zegt van alles over mij ????. Ik kwam wel altijd thuis met nieuwe ideeën voor mijn business, had in mijn hoofd mijn agenda vast gerangschikt en een boodschappenlijstje gemaakt, maar verder dan dat ging het niet. En nogmaals, ik doe hier volledig aan zelfreflectie!

 

Goed, even terug naar vrijdag. Een ongelooflijk prachtige groep met mensen die allemaal, terecht, heel veel baat gevonden hebben in deze methodiek. Dat is echter precies wat het is: een methodiek. En je hoort het me wel vaker zeggen: mensen zijn niet op zoek naar een methodiek.

 

Er is niemand die na een dag vol uitdagingen, een op hol geslagen hoofd en een ditto hardslag denkt: ‘ik moet echt nodig eens aan Mindfulness gaan doen’. Echt niet! Ze willen niet meer geleefd worden, minder moe zijn of meer rust in hun hoofd krijgen, weer anderen willen meer in het nu leven en wij weten dat Mindfulness daar een geweldige oplossing voor is. Echter, dát is waar ze op gaan Googlen en niet op Mindfulness.

 

Yep, en soms komen ze ook via een vriendin

En natuurlijk ben ik ook niet van gisteren, ik weet nu al wat mensen gaan zeggen: ‘jawel hoor, er komen er wel degelijk op de methodiek bij mij in de lessen’. Daar geef ik je ook direct gelijk in. Iemand ziet ineens haar vriendin met heel veel meer rust door het leven gaan en op haar vraag hoe ze dat doet zegt ze dan: ‘dat komt omdat ik aan Mindfulness doe’ en binnen 3 seconden zoekt zij dan ook dat woord op Google en komt, in het beste geval, bij jou uit. Snap ik gelijk.

 

Echter, het allergrootste deel van de mensen heeft (nog) niet zo’n vriendin en gaat echt nog op zoek naar een oplossing voor hun pijn en niet naar de methodiek. Net zoals jij, wanneer je bijvoorbeeld slaapproblemen hebt, ook niet op een dag wakker wordt (als je dat al niet lag ????) met een eureka moment ‘ik moet vandaag nog een afspraak maken met een cranio sacraal therapeut’. Je komt er pas achter dat dat helpt tegen nachten plafondstaren als je op ‘slaapproblemen’ hebt gegoogled. Voel je?

 

Oke, dat duizend dingen doekje uit de titel van dit blog

Voor je verder leest, ik zeg dus NIETS negatiefs over Mindfulness en al helemaal niet over Cranio Sacraal therapeuten (sterker nog, die laatsten zijn de reden dat ik businesscoach geworden ben, ik draag ze op handen!). Zo, dat scheelt weer een aantal boze mails in mijn inbox vandaag ????.

 

Ik had natuurlijk, voor ik naar die dag toeging, mijn huiswerk gemaakt en daarbij is het internet mijn vriend. Een paar uur op websites gekeken van diverse mindfulness trainers en was ik al enthousiast over het fenomeen, als ik zie waar het nog meer goed voor is, dat heb ik nooit geweten! Wow! Echter, daar zit ook gelijk het probleem.

 

Stel je een Tell Sell reclame voor (die je, als het aan mij ligt, veel vaker gaat kijken want je leert er heel goed van verkopen, zie ook een eerder blog). Ze presenteren daar een stukje stof en dat stukje stof is ‘simply amazing’ ????.

 

Je kunt er je aanrecht mee poetsen, een aangekoekte oven is in 1 veeg schoon, strijk het over je kleren (wel eerst uitspoelen nadat je die oven hebt schoongemaakt, hè….. ????) en kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon. En, ik zie je al enthousiast kijken, dat is nog niet alles. Je krijgt ook je ramen er streeploos mee schoon én het poetst alle vlekken van je RVS koelkastdeur.

 

Maar wacht, wacht, het beste komt nog. Je kunt nog veel meer met dit doekje. Stop het in je vakantiekoffer en volg de 12 bijgeleverde video’s: je kunt er namelijk ook een bandana van maken, een serong voor op het strand, een rokje voor een chique diner bij zonsondergang en, alhoewel die video wél ingewikkeld is, je kunt er zelfs een badpak van vouwen. Maak je ook nog de blits in het zwembad. En dat allemaal met hetzelfde doekje. Heb ik een ‘amazing’ te veel gezegd? ????

 

Voel je hem al……………………?

 

En toch is dat wat ik vaak over methodieken lees. Ik geef even een opsomming van twee willekeurige websites.

 

Website 1:

 • Vermindering hoofdpijn
 • Vermindering terugkomende klachten
 • Verminderen van stress gerelateerde klachten
 • Verminderen van onbegrepen duizeligheidsklachten
 • Oorsuizen en/of tinitis
 • Klachten na whiplash
 • Bekkenklachten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Slaapproblemen
 • Burn-out klachten
 • Klachten van rusteloosheid

 

Website 2:

 • Slechte concentratie
 • Angsten voor de toekomst
 • Onverwerkte trauma’s / emoties
 • Stress en een vol hoofd
 • Onverklaarbare pijnklachten

 

En mocht dit jouw website zijn of een deel ervan, niet gelijk gaan steigeren. Ik weet dat wat je doet werkt. Ik weet ook dat je waar kan maken wat hier staat. Wat ik je alleen wil laten zien is dat het voor een potentiële klant als een ‘duizend dingen doekje’ voelt en daarmee verlies je je geloofwaardigheid. Net als die Tell Sell reclame.

 

Het is als een bakker die zegt het allerlekkerste brood van Nederland te bakken maar je kunt bij hem ook superieure kwaliteit biefstuk krijgen én voor de sinaasappels met de meeste vitamines en het verzolen van je schoenen kun je ook bij hem terecht. Dan denk jij toch – wees heel eerlijk – ‘ja duh, wat denk je zelf’.

 

Voel je dat je klant bij bovenstaand rijtje ook hetzelfde kan denken? Dat het in de basis precies hetzelfde is. En is dat niet eeuwig, eeuwig zonde van alle mooie en vooral waardevolle dingen die je doet?

 

Ik wéét dat je iedereen kunt helpen en toch nodig ik je uit om te kiezen.

Het is onmogelijk om op deze manier een expertstatus op te bouwen als je je als een duizend dingen doekje presenteert. Het is zelfs het degraderen van al je waardevolle kennis in de ogen van de buitenwereld. Als ik mijn buurvrouw zou moeten vertellen wat je allemaal doet dan wordt het verhaal dit: ‘Ze doet echt van alles. Maakt niet uit waar je last van hebt, je kunt bij haar terecht’.

 

Die buurvrouw gaat niet bellen. Eeuwig zonde dus. Want het is juist die expertstatus die je creëert door te kiezen die maakt dat het veel makkelijker gaat. Dan roep ik tegen al mijn vrienden en familie die slecht slapen, en dat zijn er best veel: ‘ik ken iemand die echt magische dingen kan op het gebied van slaapproblemen, hier is haar nummer’. Die bellen jou dan gisteren al. Voel je?

 

Al schrijvende kom ik erachter dat ik nog 2 waardevolle inzichten heb n.a.v. mijn praatje bij de Mindfulness trainers die ik met je wil delen, maar die bewaar ik voor mijn blog van volgende week. Krijg ik ook geen mails van mensen dat mijn blogs weer te lang zijn ????????. Wordt het nog rustig in mijn mailbox vandaag ????.

 

Alhoewel, je mag natuurlijk wel reageren op dit blogbericht. Graag zelfs! Zie jij ook dat je een ‘duizend-dingen-doekje’ bent? En hoe eeuwig zonde dat is en dat al je gaves en talenten daardoor juist NIET uit de verf komen? Wil je dat inzicht hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

15 gedachten over “Ben jij ook een ‘duizend dingen doekje’?”

 1. Hahahaha! Ik BEN een duizend dingen doekje! Ik las met een steeds grotere lach je verhaal en zag al helemaal mijn marktkraampje voor me! Voor bijna alles kunt u hier terecht! Op maat gemaakte kleding! unieke meubels van afgedankt hout! wetenschappelijke kennis over hoogsensitiviteit toegepast op de dagelijkse praktijk! Of koop mijn HBO-opleidingsboek over mensen met een verstandelijke beperking! Zoekt u cartoons of andere tekeningen voor uw boek? Zie hier de voorbeelden van mensen die ik al naar tevredenheid heb kunnen helpen daarmee! Een prachtige kokerrok van leer voor de trouwdag van uw broer? Dat komt voor elkaar! Of hebt u liever een plantenhanger van macrame? Ook dat kan! Mocht dit allemaal niet zijn waar u naar op zoek bent, neem dan tenminste een lekkere kop koffie met skittles… Hahahahaha!

  1. Haha, en nou laat je mij lachen ???????????? Ik zie die markt van jou al voor me. Maarreh, heb je ook Smarties ipv Skittles ????????????

 2. Veronique, Jij schrijft altijd de beste nieuwsbrieven van alle nieuwsbrieven in mijn mailbox. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ik uiteindelijk alleen die van jou echt lees. Raak, eenvoudig met lekkere Nederlandse humor and je gaat er altijd eventjes anders van denken!

 3. Haha, ik ben mindfulness trainer en probeer van dat duizend dingen doekje af te komen en en ook afstand te nemen van de ‘Methodiek’ en meer te gaan focussen op het probleem van mijn klant. Focus is key en als je het lastig vind om te focussen, dan is het ook lastig om je te focussen op focussen 🙂 Alles gaat aan mij trekken en mauwen om het niet te doen. Daar van loskomen is een interessant proces, maar i’m getting there 🙂
  Ik kon er helaas niet bij zijn, maar het had mij geweldig geleken jou hierover te horen praten.
  Dankjewel voor je inzichten!

  1. Graag gedaan! En wellicht een vokgende keer. Enneh, als ADHD’er weet ik hoe lastig die focus kan zijn. En toch geeft het uiteindelijk rust en ruimte! Succes!

 4. Ik heb er een jaar overgedaan om te durven kiezen. Voor mij voelde kiezen als verliezen. Maar na de BBB ben ik van die duikplank afgesprongen: ik coach te hard werkende mannen om op tijd de juiste keuzes te maken. Echt mijn ideale klant die man. Volgende uitdaging is ze te bereiken. Ik heb er een paar geinterviewd en door alle drukte kijken ze weinig op social media, beetje nu.nl. Ik ben begonnen met elke dag 2 contacten te bellen en te vragen of ze iemand kennen die………. I Ik probeer mijn aanbod ook aan te bieden bij bedrijven (verminderen ziekteverzuim, verhogen duurzame inzetbaarheid). Iemand nog andere tips?

 5. Veronique, heeft het ook zin om je workshop te volgen als ik eerst nog iets anders gaafs ga doen (een jaar zeilen) en daarna dat bedrijf wil starten?

  1. Zou ik niet doen. Kan me voorstellen dat je wel eens als een ander mens met andere plannen van die boot af stapt. Ik zou het lekker erna doen als je dan nog steeds wilt. Fijne reis!

 6. Ik ben (nu nog) een duizend dingen doekje, haha vrienden noemen me de serie ondernemer 😉 Ik heb zo’n vermoeden dat daar met jouw cursus nu een eind aan gaat komen …

 7. Ohhhh, jouw blog is precies de reden dat ik meedoe met de challenge én de tweedaagse! Weg 1000-dingen-doekje en hallo focus! Dat je mijn talenten en gaves uit de verf mag laten komen!

 8. Het inzicht wat ik heb gekregen is een keuze die ik moest maken. Ik ben boekhouder en ga de overstap maken mensen coachen om te leren hoe ze zelf hun administratie op orde krijgen. De boekhoudachtergrond blijft mijn basis. Toch deed ik er nog iets bij: ik hielp soms mee in het cateringbedrijf van een klant. Nu alles weer open is vroeg deze klant me of hij mij af en toe in mocht huren. Het was eigenlijk geen vraag, maar hij ging ervan uit. En toen sloeg de twijfel bij mij toe. Ja, ik vind het leuk om lekkere gerechten te maken, maar om daar nou mijn werk van te maken… Mijn passie ligt bij het ontzorgen van ondernemers met hun administratie. Dus dankzij jouw verhaal Veronique, heb ik definitief de knoop doorgehakt: Ik blijf bij mijn vakgebied en als ik een lekkere maaltijd wil verzorgen, dan kan ik dat elke avond doen….thuis in de keuken.

 9. Ohhhh jaaah geweldige post over zo’n amazing stukje stof van Tell Sell, ik zie het helemaal voor me. En jaaa idd, ik ben zelf ook zo’n amazing 1001 dingen therapeut! How great is that!? …(not)
  Maar daar gaat verandering in komen. Weet nog niet precies hoe ik eea anders moet gaan formuleren en weet dat ik binnenkort aan de slag mag om mijn ideale kant te gaan omschrijven en welke pijn ze hebben, want aan de bak met ‘bloeiende praktijk in 90 dgn’ en weg met die ik kan ‘heel Nederland wel helpen met 1001-pijntjes’ en focus op wie en welke pijn!

 10. Zo grappig weer dit!, hahaha. Zelf ervaar ik wanneer ik zeg dat ik hypnotherapeut ben, ik als vanzelf de vraag krijg, wat kan je daar dan allemaal mee? Nou 1000 dingen dus…… Ik ben mijzelf dus aan het aanleren om te zeggen waarmee ik vrouwen help. angst voor confrontatie, laag zelfbeeld, laag libido, eigenlijk als basis angst voor afwijzing. Ik ervaar nu het meest moeite met duidelijk omschrijven wat ik doe. ideale klant staat nog niet stevig, maar working on it! van 1000 dingen naar 4 is al best een stap ;0

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven