10% meer omzet is een doel van niks

Veroniqueprins.nl_

10% omzetstijging is een doel van niks

Over doelen. We staan aan het begin van het jaar. Het moment waarop je minstens al je omzetdoelstelling gesteld zou moeten hebben, anders run je een stichting of kun je concluderen dat je een hobby hebt. En dat is allebei prachtig, het is alleen wel fijn als je daar voor jezelf een duidelijk besluit over neemt wat je nu eigenlijk zijn wilt.

 

Dus wat is je omzetdoel? Als het doel dat je voor jezelf gesteld hebt 10% meer is dan vorig jaar dan zou ik, als ik jou was, teruggaan naar de tekentafel. De lonen stijgen dit jaar alleen al met 3%, energie wordt duurder, de zorgverzekering is er ook niet goedkoper op geworden en ondanks dat ons meer koopkracht wordt voorgehouden in 2019 is de lage BTW ook met 3% gestegen dus je boodschappen worden er ook niet goedkoper op.

 

Daarmee is een doelstelling van + 10% maar amper kostendekkend geworden. Als het een beetje tegenzit verdien je met zo’n doelstelling onder aan de streep minder dan je in 2018 deed! Dat kan nooit de bedoeling zijn toch?

 

Naast dat je er dus uiteindelijk minder mee gaat verdienen (omzet is nog geen winst) gaat het me eigenlijk helemaal niet om dat bedrag. Het gaat eigenlijk niet eens over geld maar om groei. Persoonlijke groei, geen geld. Waarom ik mijn omzetdoelstelling steeds hoger stel is niet omdat ik meer boterhammen wil eten of vaker uit eten wil. Daar heeft het niets mee te maken. Een hogere doelstelling daagt me uit, laat me dingen doen die ik anders niet zou doen én verlangt ook van mij dat ik de persoon word die dat hogere bedrag kan ontvangen. En daar ligt ook nog wel eens de uitdaging zie ik om me heen. Bij mij tenminste wel.

 

‘Money isn’t the problem, you are’

Ik heb voor Sinterklaas een gaaf boek gekregen met de bovenstaande titel. En waar ik eerst nog het geintje maakte dat ik deze uitspraak mooi kon gebruiken als iemand het verkoopbezwaar ‘het is te duur’ zou hanteren, gaat de inhoud over iets heel anders. De ondertitel is namelijk: ‘what if it is all about how much you’re willing to receive’. Zo…………. Denk daar maar eens over na. Heb ik in ieder geval wel gedaan……

 

Misschien toch nog even een lezersalert, al komt deze misschien wel een beetje te laat 😊. Ik durf namelijk hardop te zeggen dat een groot deel van iedereen die afgeeft op geld, dit als grondslag heeft: het zelf niet kunnen ontvangen. Want ‘wie ben ik om…….’, ‘wat is mijn waarde’ en meer van dat soort vraagstukken heb je niet als je alles afdoet met ‘geld is niet ok’.

 

Ik hoor ook vaak het geluid dat als jij meer krijgt je het dus van iemand anders wegneemt. Daar geloof ik ook niet in. Ik geloof in overvloed, dat wat ik krijg gaat niet ten koste van iemand anders. Integendeel.

 

“Success is not to be pursued, it is to be attracted by the person you become.”

 

Het gaat om ETHISCH business bouwen

Terugkomend op dat mooie gesprek met één van mijn klanten die aangaf dat ze zich tegenover iemand haast had moeten verdedigen dat ze door mij gecoacht werd. ‘Als je zoveel geld verdient ben je een geldwolf, wat moet jij met zo iemand?’ was wat ze te horen kreeg. En haar ding was dat ze hem voor een deel gelijk wilde geven omdat ze daar eigenlijk zelf ook nog met een ‘dingetje’ zat, geld voor haar ook nog ergens een lading had. En dan geen positieve.

 

Ik ging met haar in gesprek over geld. Dat het me niet gaat om het ‘spekken van mijn bankrekening’, ik wil trots kunnen zijn op wat daar tegenover staat. Van de 10 mensen die mij benaderen om met me te werken wijs ik er minstens 5 af terwijl ik aardig kan verkopen én ze allemaal een koopsignaal afgeven. Ik hoef hem alleen maar in te koppen en toch doe ik het niet. Niet omdat ik dan een oordeel heb 😊. Maar omdat ik voel dat we geen match zijn, ik merk dat iemand nog niet klaar is om echt te veranderen, iemand niet bereid is om het werk te doen, ik niet in het idee geloof of soms gewoon echt denk ‘met de beste wil van de wereld kan ik van jou geen ondernemer maken’. En in al die gevallen is het voor mijn potentiële klant dus beter dat we niet gaan samenwerken.

 

Soms ben ik te laat met deze ontdekking, is het traject inmiddels al gestart en dan breek ik het alsnog af. Want ik ben iedere euro waard mits ik mijn programma’s aan de juiste personen verkoop. Deze week kreeg ik nog een mail van iemand die vroeg of mijn programma iets voor haar was. Ze had een prachtige missie waar ook nog een waarheid in zat, er was alleen met geen mogelijkheid een businessmodel op te bouwen. Ik mail haar terug dat het zo niet werkt. Dat als je op deze manier jezelf in de markt wilt zetten dat je dan maar één model kunt hanteren en dat is het ‘Jehova model’. Jouw visie op alle mogelijke manieren aan mensen opdringen zonder dat de ander erom vraagt in de hoop dat er eentje ‘ja’ zegt. En tsja, als je dat maar vaak genoeg doet dan zal er iemand een keertje zwichten, maar zo bouw je geen business.

 

Ik neem de tijd om haar te antwoorden en uit te leggen waarom dit niet zo’n goed idee is. En dat ze in ieder geval met dit uitgangspunt niet mijn programma hoeft te kopen. Nooit meer iets op gehoord 😊. Ze is wellicht boos terwijl mijn intentie toch heel zuiver is. Een ander zegt misschien: ‘tuurlijk, koop mijn programma’ maar voor mij werkt het niet zo. Om die reden ben ik trots op mijn omzet. Ik durf te zeggen dat ik weinigen ken die meer ethisch zijn dan ik, mijn omzet gaat dus nooit ten koste van iemand anders.

 

Wat kun je doen met geld?

Tuurlijk, ik geniet enorm van de mogelijkheden die ik nu heb en dan met name van het feit dat we kunnen reizen. Voor mij is dat pure rijkdom. Het gaat echter om zoveel meer dan dat.

 

Jim Rohn leerde mij ooit in een training dat ik de plicht heb om zoveel mogelijk geld te verdienen als mogelijk is. En als middenstandskind dacht ik ‘uhhhhh?’. Tot ik zijn verklaring begreep. Dat het inderdaad gaat om de persoon die je wordt op weg naar (zie hierboven) dat bedrag. Waar het echt om gaat is wat je kunt doen met dat geld. Dat je daarmee een écht verschil kunt maken in zoveel levens, levens echt aan kunt raken.

 

Ik wil niet in detail treden, ik ben alleen heel dankbaar dat ik financieel iets voor anderen kan betekenen. Dat ik iemand kan helpen die niet uit een lastige situatie kan komen omdat ze financieel ‘vast’ zit.  Dat we de hard werkende vrijwilligers van de dierenambulance een leuke schenking kunnen doen als we daar een aangereden fazant brengen. Dat we iets voor de goede doelen van Bibian Mentel en Maarten van der Weijden, beide sprekers op mijn events dit jaar, konden betekenen en dat we andere goede doelen en lieve mensen konden steunen. Zo zijn we mede eigenaar van een B&B in Sri Lanka waar niets over op papier staat 😊.

 

Wij vertrouwen erop dat het ooit goed komt en het zorgt er nu voor dat ‘onze compagnon’ een goed leven heeft met zijn vrouw en 2 kindjes, iets wat hij zo verdient omdat het een goed mens is. Mijn dochter reist door Zuid-Amerika en mocht er hier in Nederland iets heel vervelends gebeuren dan kan ik haar over laten vliegen. Weet je hoe rijk dat voelt? Voor mij en voor haar?

 

En zo staan er nog zoveel meer doelen op mijn lijstje. Zou ik nog wel de nieuwe Rosanne Kluivert willen worden, zie ik nog zoveel kinderen die het een stuk minder hebben dan de mijne. Ben ik zo dankbaar en nederig als ik situaties op mijn reizen tegenkom waarvan ik denk ‘waarom heeft mijn wieg op de juiste plek gestaan?’. To whom much is given, much is expected. En die rol pak ik volledig.

 

Dus mocht jij nog een antipathie tegen geld hebben dan hoop ik dat dit blog je anders over zaken na laat denken. Is het gaaf dat jij genoeg hebt aan ‘weinig’? Er zijn er die ‘veel minder dan weinig’ hebben en die zou jij kunnen helpen door zelf je talenten te gebruiken voor meer. En ondertussen word je dan zelf ook meer. En dat maakt je dan weer rijker, maar dan heb ik het niet over euro’s.

 

Geen businesscoach blog. Mogelijk ook wel iets wat voor mij therapeutisch werkt omdat ik het lastig vind dat er nog zo vaak een niet gefundeerd oordeel over me gegeven wordt. Een keer minder ‘de praktische tips’ en misschien juist daarom wel des te waardevoller. Want geld laat je nadenken over wat je waard bent. Wat je jezelf waard vindt. Het gaat over ontvangen en in overvloed denken. En die zaken zijn mega waardevolle dingen als jij hebt besloten dat 2019 je beste jaar ooit wordt. En waarom zou je nu juist dat niet gewoon besluiten?

 

Heeft dit blog je inzicht gegeven? Je in ieder geval wakker geschud op sommige beperkende overtuigingen? Ik ben heel benieuwd! Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

7 gedachten over “10% meer omzet is een doel van niks”

 1. Lieve Veronique,
  Ik snap echt niet waarom mensen zo lelijk doen over het onderwerp ‘geld’. Als je ergens goed in bent, dan mag je daar toch de (financiële) waardering ook voor krijgen??
  Ik ben in ieder geval erg blij met je. Heb de online chalenge gevolgd en de eerste 3 modules van je training. Wat een inzichten en wat krijg ik daar een energie van! Ondanks ik niet jouw ideale klant ben, heb ik toch heel veel aan je verhalen.

 2. Prachtige blog Veronique. Wat hangt er toch een ongemak rondom geld. Waarheid als een koe. Wij lopen er ook regelmatig tegenaan, met onze klanten maar ook bij onszelf. Je moet jezelf er constant bijtrekken. Dank je wel voor het delen. Geweldige boeken-tip trouwens. Ik ga ‘m direct lezen.

 3. Marie-Noël Paijmans

  Beste Veronique, prachtig geschreven bloq! To the point, eerlijk en oprecht, je bent een vakvrouw en durft jezelf kwetsbaar op te stellen. Je verdient een compliment ipv kritiek.
  Ga door met waar je goed in bent en help zo nog vele vele vakmensen die op het ondernemerschap hulp nodig hebben.

 4. Ha Topper.
  Hoewel er heel veel mensen zijn die op deze wijze met het thema geld leven, geld(t) voor mij het omgekeerde. Ik kom uit een familie waar je geld moet verdienen om iets waard te zijn. Dus mijn carrière tot zover laten afhangen van mijn salarisstrookje. Tot het moment dat ik letterlijk op de grond viel en ontdekte dat ik ook zonder een hoog strookje heel veel waard ben. Nu een jaar voor mezelf aan het klooien. Kom nog niet echt ver, maar heb er alle vertrouwen in dat het lukt. En als het lukt, ik daar best geld voor mag vragen. Gewoon omdat ik trots ben op wie ik ben. Nu alleen nog even die ideale klant vinden ;0).

 5. Ha Veronique,

  Een prachtige, integere, oprechte mooie blog. Je bent een geweldig inspirerende vakvrouw die zich kwetsbaar opstelt en schrijft ‘recht uit je hart’. Veronique blijf shinen.

  Dankbaar!

 6. Hallo Veronique,
  Wat een prachtige blog over geld. Weer wakker geschud en dan vooral over “er mee zijn”. Dat is echt nog een punt om aan te werken. Ik moest ook aan Jim Rohn denken. In een van zijn video’s legt hij dat iemand die door hard werken millionair is geworden bij wijze van spreken zijn miljoenen zo zou kunnen schenken en weer van voren af aan zou kunnen beginnnen, omdat hij op weg naar die miljoenen een ander mens is geworden.en dat is precies wat jij ook benoemd. Dank je wel voor deze – meer beschouwende – blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven