online geweld

Veroniqueprins.nl_

Een paar keer per jaar heb ik een blog dat anders is dan andere. Je kunt het als een ‘moetje’ zien.; Het is een onderwerp, een visie, een verhaal dat er gewoon uit moet. Ik probeer het dan een tijdje wat laf te omzeilen, waardoor de drang en de signalen alleen maar sterker worden. Dit is er zo één, je bent dus gewaarschuwd. Mogelijk wil je hem dus helemaal niet lezen. Mogelijk haak je halverwege af. En dat is allemaal oké.

 

Goed, daar komt hij dan, klaar voor? 😊 

 

Vorige week had ik een prachtig gesprek met één van mijn klanten. Ze is niet alleen mooi van buiten (hoe vind ik ze iedere keer toch weer? 😊 ) maar ook vanbinnen. Ze is een kei in wat ze doet, niet de ‘zoveelste coach’ en heeft écht iets te melden. Toch had ze besloten dat niet meer te doen en voorlopig offline te gaan vanwege het ‘geweld online’ zoals ze dat noemde. Mijn buik kromp samen en ik moest even ademhalen. Onze sessie was online, anders had ik haar even door elkaar geschud. Haar verhaal moet namelijk gedeeld worden, haar waarheid is inspirerend en als ze daar mee stopt dan zijn er veel vrouwen die haar boodschap moeten missen, voor wie ze een inspirator is.  Ik kan haar zelf niet eens missen. 

 

Het was echter niet dat ik niet snapte wat ze bedoelde, waarom ze er even klaar mee was. Sterker nog, ik heb dat zelf ook. Er gebeurt soms namelijk best veel:

 • Ik kwam gisteren weer eens een post tegen ‘de onzin van 100.000 omzet en waarom het om winst gaat’. Waarbij vooropgesteld dat ik ook nogal van het maken van winst ben hé. Maar echt, ik keek ernaar en dacht ‘oh, is het weer tijd voor deze, was het alweer 2 maanden geleden?’. Als er namelijk één post is die geweldig goed voor je algoritme is, dan is het deze wel. Dus zie ik sommigen hem keer op keer herhalen, hup daar gaat het blik met reacties weer open. Daarom wordt hij ook naar hartenlust gekopieerd, want wie wil nou geen beter algoritme? Maar echt, moet dit steeds opnieuw? Iedere 3 maanden? Met dezelfde mensen die erop reageren ‘ja dat is echt stom’?  Wat is de winst? Leuke woordspeling trouwens 😊 

 

 • Posts die zo op elkaar lijken qua inhoud en style dat je naar de foto moet kijken om te zien door wie hij gepost wordt. En voor jou staat authenticiteit in je business op nummer 1 terwijl dít is wat je online tegenkomt. Dat doet vanzelfsprekend wat met je, al scrollend over je timeline. 

 

 • Ik zie mensen online dingen roepen waarvan ik weet ‘het is gewoon niet waar wat je zegt, je zit gewoon te jokken’ heel netjes gezegd. Een mega opkomst op een training waarvan de helft er gratis zit. Een schermafdruk van een maandomzet waarvan ik 1000% zeker weet dat het de kwartaalomzet betrof. Waarom heb je het nodig? Waarom moeten we elkaar ‘overbieden’ met iets wat niet eens waar is? En jij denkt als scroller ‘ik doe iets wel echt heel fout hier geloof ik dat ik dit niet kan’. Maar zij kunnen het ook niet altijd, geloof niet alles wat je ziet. 

 

 • ‘Ik leer je een business bouwen zonder dat je iets aan Social Media hoeft te doen’ Waarbij dat overigens best mogelijk is, begrijp me goed. Alleen is het bijzondere dat dit de tekst was van een FB ad. Oké, je bouwt een business zonder Social Media maar dan wel met FB-advertenties. Uhmmmmmm? Dat is toch Social Media? Iemand die op een post reageert met ‘ja ik ga ook stoppen met Socials’ maar even vergeten was dat ze haar vorige training middels stories vol kreeg.  Echt, af en toe zit ik te schateren achter mijn laptop. 

 

 • Iemand plaatst een selfie met een big smile en haar pleister. De dame in kwestie is risicogroep en ruim een jaar binnen geweest en een groot deel van haar gezin ook. Ze is blij en dat is een understatement, dat ze haar leven weer terugkrijgt. Dat is háár emotie, of ik wel of niet een prik neem doet er dan toch niet toe? Ik kijk naar de reacties onder haar post en de tranen springen me in de ogen, echt. Naast de felicitaties van iedereen die haar keuze accepteert een berg aan bagger van het ‘andere kamp’ . En ik denk alleen maar ‘waarom?’ Waarom kunnen we elkaars mening niet gewoon accepteren en als je er niets mee hebt of een andere keuze maakt, waarom dan niet gewoon niets zeggen. ‘If you can be anything, be kind’. Toch? 

 

 • Er wordt vaak gesproken over ‘schreeuwers’ online en ik ben me daar eens in gaan verdiepen. Wat zijn dat nu ‘schreeuwers’? Wie zijn dat dan en waarom zijn het schreeuwers in de ogen van anderen? Ik weet inmiddels dat het vaak gewoon mensen zijn die iets zeggen waar de ander het niet mee eens is, dús zijn het schreeuwers. Punt. We noemen de ander ook snel een ‘schreeuwer’ als we stiekem een beetje jaloers zijn. Als een ander het hoofd nét even te ver boven het maaiveld uitsteekt. Herkenbaar?  

 

 • Posts en stories dat er aan de achterkant aan ‘van alles gewerkt wordt’ en het ‘wordt allemaal zo gaaf’. En ik vraag mezelf zo nu en dan af ‘wanneer komt dat nu eindelijk eens online, een keer moet dat toch eens af zijn?’ Mij intrigeert het.  En jij denkt ondertussen dat je met hele grootse dingen bezig moet zijn, dat je aanbod te simpel is, je nieuwe dingen moet verzinnen en niets is dus minder waar. 

 

 • Iemand die vol enthousiasme wat nieuws lanceert en onder de post als reactie krijgt ‘dat iemand anders dat ook al eens heeft gedaan’. Door iemand die ze kent. En ik denk alleen maar vol verbazing ‘why’? Is niet ALLES allang een keer gedaan, geeft niet iedereen al webinars, challenges en events? En is dat erg? Zullen we elkaar daar dan in aanmoedigen in plaats van afvallen? 

 

Weet je, ik snap het gelijk als je door al dit ‘gedoe’ online af en toe de weg kwijt bent. De neiging hebt om alle apps van je telefoon te gooien (minimaal) en je account zelfs te verwijderen. Volledig offline te gaan. De term die mijn klant gebruikte; ‘online geweld’, ik voelde direct wat ze bedoelde. Alleen is, als jij jouw following en jouw waarheid hebt, je terugtrekken geen oplossing. Ik zie het als een uitnodiging aan jou en daarom heb ik dit blog geschreven. Omdat ik weet dat ik er een hoop gedoe mee ga krijgen, maar ik voel dat ik dit inzicht met je moet delen. 

 

Ik sta redelijk stevig in mijn schoenen. Het maakt mij niet (meer) zoveel uit wat er online allemaal gebeurt, wat er gedaan en gezegd wordt. Ik sluit het af, volg alleen de mensen die míj inspireren. Gelukkig maar, want ik ben zelf ook nog wel eens het ‘lijdend voorwerp’ en kan daar écht empathisch naar kijken. Soms zelfs met interesse ‘goh dat ik je nog steeds bezighoud na al die tijd’. Zo zonde. Maar ook alles wat er allemaal opgeblazen wordt, ik geloof het allemaal wel. Ik word er niet door geraakt, ik doe gewoon mijn ding. En dat is waar marketing volgens mij juist over gaat. Weten wie JIJ bent (niet de flauwe kopie van iemand anders), voor je eigen waarde gaan staan, je eigen visie delen zonder respectloos naar een ander te zijn en je eigen geluid en waarheid te delen. Dát is wat jouw volger van jou nodig heeft.En dat is wat ik mijn klant ook vertelde die zich niet goed raad wist tussen alle posts en stories en zich er verloren in voelde. Is het juist in dit online geweld zo ongelooflijk belangrijk om een tegengeluid te laten horen? Een authentiek geluid. En ja, dat vraagt iets van jou. Dat je heel dicht bij jezelf blijft, je tussen alle ruis je steeds je eigen waarheid zoekt en die blijft verkondigen. Niet om hard te roepen naar iemand die anders denkt, maar om vanuit je missie jouw waarheid te vertellen en daarmee velen grote en kleine inspiratieprikkels kunt en mag geven, terwijl je ondertussen trouw bent aan wat belangrijk is voor jou. Hoe mooi is die uitnodiging? Hoe waardevol is die les?Ik weet dat ik door velen ook als een ‘schreeuwer’ geclassificeerd wordt. Dat maakt dat ik hele lange tijd hard mijn best deed om te laten zien dat ik helemaal niet alleen op wilskracht werk. Dat er niemand intuïtiever in haar business staat dan ik. Dat ik helemaal geen ‘harde’ ben, als je me als klant echt zou kennen dan weet je dat ik een absoluut weekdier ben 😊  Ik heb echter die uitdaging die ik je hierboven gaf, zelf ook aangenomen. Ik sta dichtbij mezelf en dat maakt me zo sterk dat ik de behoefte nergens meer voel. Het maakt me niet meer uit. Hoe groter mijn business groeit, hoe minder behoefte ik heb om mijn omzet te roepen. Waardoor ik kansen mis omdat er veel zijn die geen idee hebben wat een imperium hier staat (enneh, ook nog eens met max 26% kosten, voor iedereen die zegt dat omzet niets zegt 😊) en ook dat is geen probleem. Er is rust in mijn hoofd en daarmee in mijn business. Ik volg mijn hart en deel wat ik wil en niet wat moet. Ik deel wat ik voel en niet zoals het hoort. Ik kan lachen om de kritiek, het gekonkel en gedoe en focus op de volgers voor wie mijn verhaal en mijn waarheid waardevol blijkt te zijn. Dat gun ik jou ook, daarom dit schrijven.

 

Lang snapte ik niet wat mijn verhaal ertoe doet. Wie daar nu iets aan heeft. Toen kwamen de kleine berichtjes. De DM’s met bijzondere woorden. Van mensen die nooit iets bij me zullen kopen maar voor wie ik een inspiratie mag zijn. Dat sterkt me in mijn verhaal. En dát deelde ik met mijn prachtige klant. Met zwijgen doet ze zichzelf en de wereld te kort. Ze pakte wat ik zei. Zag wat ze te doen had en begreep dat het ‘gedoe’ online er niet toe doet. Dat als je voor jezelf staat dat (het grootste gedeelte van de tijd) aan je voorbijgaat. Je het niet eens ziet. Want jij bent druk met één ding; het leven van je missie en het delen van jouw waarheid. En de rest doet heerlijk wat zij willen doen, daar hoef jij niets mee.

 

Daartoe wil ik je met deze blog uitnodigen. Wat heb je daarvoor nodig? Wie mag je daarvoor worden? Wie moet je daarvoor zijn? Welk deel van deze uitnodiging neem jij nav dit stuk aan? Is het voor jou een inspiratie om nog meer jouw waarheid en jouw verhaal te leven? Wil je dat hieronder met me delen? Ik ben enorm benieuwd! 

 

Nog even dit voor ik afsluit: 

 • De reminder dat je bij mijn gratis Masterclass aan kan sluiten donderdag 15 juli om 10 uur en om 20 uur; de 5 basisstappen voor een bloeiende praktijk. In 1,5 uur leer ik je welke stappen je kunt zetten en in welke volgorde als je net start en niet weet waar te beginnen met het opbouwen van je praktijk en klantenbestand. Ben je erbij?  
 • Zoek je nog een leuk boek voor op vakantie? Een combinatie tussen een roman en een businessboek. Een boek dat ‘au’ doet en waar je om moet lachen, als ik mijn lezers moet geloven 😊 Bestel dan vandaag nog de Kick Ass Code voor Succesvol ondernemen en hij kan nog mee in je koffer! 
 • In het najaar ga ik iets heel gaafs doen voor een heel select gezelschap. Iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Wil je daar als eerste van op de hoogte worden gehouden, reply dan op deze email en ik laat je als eerste weten wat voor cools ik nu weer bedacht heb. Enneh, het gaat écht gebeuren 😊 

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

27 gedachten over “online geweld”

 1. Mooie schop onder m’n kont. Dank je wel 🙏🏻
  Want ook ik heb iets te doen op deze wereld. En ook ik leef het niet. Bang om zichtbaar te zijn. Klaar met social media.
  Dat moet dus anders 💪🏻

 2. Na het lezen van die 100K post, een post over businesscoaches die je even snel rijk maken, weer een zoveelste klant die een enorme omzet maakt post enz. en ik vanmorgen dacht; zal ik gewoon alle socials eraf gooien? Komt jou blog echt als geroepen. Dank hiervoor!

 3. Ik ben het zó met je eens! Juist in deze wereld waarin het online af en toe even * zoek een netjes woord, lukt niet * PIEP is, is het zo belangrijk om dat tegengeluid te laten horen. Sterker nog – en ik vrees dat jij dat misschien niet met mij eens bent, maar voor mijn ideale klant geldt dat vaak wel – al schijnen we op sommige dagen alleen maar even ons lichtje, laten we iemand glimlachen, dan is het soms al genoeg. En kunnen mensen wel fan worden. Daarom deel ik soms alleen maar een maffe reel, of een gekke bek met een kort inspirerend tekstje (zonder tips of aanbod of wat dan ook). Ik hoor vaak dat ik een vrolijke noot ben in de feed van mensen. Natuurlijk wil ik ook klanten aantrekken, maar ik vind het ook al belangrijk om even die vrolijke noot te zijn. Als tegengeluid en om mensen kennis te laten maken met wie ik ten diepste ben.

 4. Dank je wel, Veronique. Je verwoordt precies wat ik ook merk en toch ga ik er soms door twijfelen. Wat doe ik niet goed? Jouw blog geeft mij weer de duidelijkheid dat ik gewoon lekker bezig ben op mijn manier, op de manier die bij mij past en waar mijn lezers het meest aan hebben.

 5. Mooi Veronique. Heel herkenbaar ook. Zo’n verlammend gevoel als je iedereen om je heen ‘succes’ ziet hebben- zo lijkt het. Inmiddels kan ik verder kijken dan die eerste buitenkant. Ik begin steeds meer mezelf te vinden in wat IK wil en wat bij mij past. Ondertussen dan ook wetend waarom sommige dingen mij niet lukken en daar oké mee kunnen zijn. Het is waar ik voor KIES. Ik heb dit voor een groot deel aan jou te danken. Met je eerlijkheid, inzichten en grote hart. Vind je een topper.

  1. Lieve Aline, wat fijn om te horen. En ja, het is waar jij voor kiest wat jou bijzonder maakt. Blijf je hart volgen ❤

 6. Mooi weer, Veronique. Ik houd van je ‘moetjes’ want ze raken altijd de kern.
  Ik mag nog veel meer mijzelf zijn en mijn waarheid en verhaal delen. Soms kan ik er de woorden nog niet voor vinden, want het is voor mij zo duidelijk dat het nooit veel woorden heeft gehad.
  Maar als ik terugkijk dan zie ik mijn posts de laatste weken veranderen.
  En ik merk ook dat hoe meer ik er woorden aan geef, hoe meer het gaat stromen.
  Dank voor je inspiratie!

 7. Dank je wel, Veronique.
  Je bent voor mij inderdaad een enorme inspiratiebron. Lekker recht-toe-recht-aan. Ongenuanceerd. Zo lekker.
  Het is af en toe lastig om te blijven delen. En dan is zo’n post van jou weer zo lekker. Haha.
  Ik blijf je volgen! Vooral omdat je geen onzin verkoopt!
  Groetjes, Astrid

  1. Een verademing om dit te lezen! Want ja idd al die posts, ze laten me soms twijfelen of ik dit wel ga kunnen. Ik ben er klaar ermee, dus focus terug op mezelf. Thnx Veronique voor je openheid en eerlijkheid!!

 8. Wow, wat kom je weer op het perfecte moment binnen met precies de juiste boodschap…
  Al een week of 2/3 knaagt het enorm aan me en loop ik er bijna continu mee in m’n hoofd of ik ’tegengas’ moet geven aan iets wat op dit moment in mijn ogen ‘gehyped’ wordt in paardenland. Mensen gaan geld uitgeven aan een enorme open deur en met een beetje pech helpt het ze van de wal in de sloot.
  En ik zie dat wel vaker, maar soms, omdat iemand een enorm bereik heeft en ik weet dat hier dus weer heel veel mensen ‘in trappen’, of omdat hetgeen wat gezegd wordt gewoon zó niet klopt, vind ik dat heel lastig om overheen te stappen. Want ik weet dat het ze verder van hun doel brengt en dat gaat bijna altijd ten koste van het paard. En dat is iets wat ik niet zo makkelijk naast me neer kan leggen.
  Maar door jouw stuk besef ik me dat ik gewoon door moet gaan met mijn verhaal en mijn kennis delen. Degenen die het op willen pakken doen dat wel, degenen die voor een hype of quick fix gaan zijn toch niet mijn ideale klant. Ik ga het loslaten, niet langer twijfelen over wat ik moet schrijven of hoe ik ’tegengas moet geven’, maar weer door met m’n eigen ding.
  Dankjewel <3

 9. Hey Veronique,
  Ik zit je post te lezen en kan alleen denken, “maar dat is toch logisch” bij elke oproep die jij doet tot respect, acceptatie en tolerantie. Ik snap er werkelijk niets van als er mensen zijn die negetief op een bericht als deze reageren. Ik geniet iig van je helderheid, humor en het feit dat jij een koe een koe durf te noemen. 😍

 10. Hoi Veronique,
  Ja het lijkt inderdaad zo logisch, maar je blog maakt toch iets bij mezelf los. En mijn twee acties zijn; genieten van alles wat je bied als onderneemster en mens, en mezelf laten horen vandaag weer. Dank je wel dat je voorbeeld dat je bent zoals je bent. Abrazo!

 11. Ohhh Veronique, ik ken je nog niet zolang maar alles tot nu toe wat ik hoor of lees is raak, overzichtelijk en zo fijn dichtbij jezelf. Heel fijn dat er zulke mooie mensen zijn zoals jij. Je realistische voorbeelden zijn herkenbaar en dat maakt voor mij duidelijk naar wie ik het best kan luisteren. Dankjewel

 12. Kijk en daarom ben jij jij Veronique! Kom maar door met die moetjes, want jouw ‘moetje’ is dat niet voor niets. Het MOET gewoon eruit omdat je er zoveel mensen mee helpt, inspireert. Hoeveel comments zeggen niet ‘dit kwam op het juiste moment…’. Dank je wel voor wie je bent, de inspiratie, je wijze woorden en ook zeker de schop onder de kont op zijn tijd. En dat boek? Die ligt zeker klaar voor de vakantie. Het trekt en ik heb er al meerdere keren in gebladerd, maar ik wil er de tijd voor nemen en op kunnen kauwen en vooral uitvoeren, dus ‘mag’ ik niet eerder dan de vakantie aan het boek beginnen :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven