Wie neemt de besluiten bij jou

Veroniqueprins.nl_

Aanstaande maandag starten we met ‘Vet Voluit tot aan de Vakantie’. 10 dagen lang nog vol focus gas geven om je vakantiegeld nog voor vertrek terug te verdienen!  www.jezaakvoorelkaar.nl/vvv 

 

Eerder deze week nam ik een reel op (ja, ik ben zo ongelooflijk hip 😊 ) naar aanleiding van een opmerking van een potentiële klant. Overigens een mega leuk mens die uiteindelijk wel klant is geworden en ik heb haar ook bedankt voor de inspiratie voor deze reel. Nu was zij de aanleiding, maar ik heb hem natuurlijk al vaker gehoord, daarom maakte ik er een reel over. 

 

Kort gezegd ging het erom dat ik veel ondernemers zie die ‘toestemming’ vragen voor bepaalde besluiten voor hun bedrijf. En niet gelijk je haren omhoog laten gaan; er zit een nuance in die ik in deze mail uit zal leggen. Dus lees verder.  En ik wijs ook naar niemand want een deel van deze mail is ook autobiografisch, niets menselijks is mij vreemd. Dus lees je mee? 

 

Een jaar of 5 geleden kreeg ik een mailtje van de assistente van mijn Amerikaanse coach. Of ze een gesprek tussen haar en mij kon plannen. Man, ik werd er doodzenuwachtig van; zou ze me uit het programma zetten ofzo? Wat had ik niet goed gedaan? Ik had toch best goede resultaten behaald? Waarom wilde ze me spreken? Ik zal je de details besparen maar het was een salescall voor een VIP dag. Ze vond het tijd voor de volgende stap en die was in haar ogen voor mij een dag met haar 1 op 1. Moest ik wel even voor heen en weer vliegen. 😊 Prijs: $25.000 maar ik kreeg wel korting ………. Dus ik dacht nog dat ik dan bij haar in huis sliep of dat dat minstens inclusief een week in een 5 sterrenhotel was en een businessclass vlucht. Geen sprake van: het ging om 4 uur en er zat niet eens een lunch bij, die moest ik zelf betalen. 😊

 

Wat ze zei raakte me echter wel en ik overwoog serieus om het te doen want ik wist wat mijn investeringen bij haar opgeleverd hadden. Dus ik sloot het gesprek af met ‘ik ga dat even met mijn man overleggen’ Toen sprak ze de voor mij legendarische woorden:

 

‘Are you the kind of woman who let’s her husband take her decisions for her’

 

Oef, als je me al wat langer volgt dan kun je voorstellen dat dit een tikkie een stomp in mijn maag was want dat raakt enorm mijn onafhankelijkheid. Ik kreeg toen de meest waardevolle les tot dan toe (waarmee ik inmiddels die VIP dag in 10-voud heb terugverdiend en dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van die dag). Ze vroeg zich af wiens bedrijf het nou was. Of mijn man exact wist wat er speelde, waar ik tegenaan liep, wat ik nodig had en wat zij voor mij kon betekenen? Hoe hij nu ooit voor mij een besluit kon nemen wat goed was voor mijn bedrijf, anders dan dat hij iets over de prijs zou roepen en wat dat zou zijn dat kon ik wel raden (‘belachelijk veel geld’). 

 

Vanaf dat moment is mijn bedrijf van MIJ. Ik neem de besluiten, ook over de investeringen. Daar draag ik volledig de verantwoordelijkheid voor. Ik vraag geen toestemming meer en dat voelt geweldig. Ook richting mijn man trouwens want wat ik deed was eigenlijk niet eerlijk. Ik had al lang besloten dat ik die VIP dag ging doen. En als ik dan aan hem zou vragen wat hij ervan vond was dat eigenlijk niet eerlijk want zijn mening vragen deed ik slechts voor de vorm; ik had tenslotte mijn besluit al genomen. Maar het werkt ook nog anders. Stel nu dat jij voelt dat je dit nodig hebt (het kan ook over een afslankkuur gaan of over een ooglidcorrectie, ik roep maar wat) en jij wilt het heel graag en de ander zegt ‘nee’, wat doe je dan? Doe je het dan niet. Laat je dan je oogleden over je lippen hangen omdat jij het wel wil maar de ander niet? Of blijf je dan dik omdat de ander zegt dat je geen geld hoeft uit te geven om af te vallen, ‘je moet gewoon een beetje minder eten’. Maar dat werkt voor jou niet dus jij wilt wel die hulp. Jij houdt overgewicht omdat hij het probleem niet ziet (of zij, je snapt hem). Ja, ik zou het niet doen. 

 

In mijn reel geef ik al aan: hoe kan een ander nu besluiten als het zijn/haar pijn niet is? 

 

Voor mij gaat het over de verantwoordelijkheid nemen, maar ook financieel. Want zoals ik kon verwachten kreeg ik natuurlijk ook meerdere berichtjes dat je in een huwelijk alles overlegt (ja, wel veel maar niet als het over mijn bedrijf gaat) en dat je toch niet ‘zomaar geld van de rekening kan halen zonder de ander daarop in te lichten’. En die snap ik ook. En…………… dat is ook precies het probleem waar het eigenlijk om gaat. 

 

Ik leende 1 miljoen euro op mijn 24ste om ons toenmalige bedrijf te starten. Ik weet niet anders dan dat je je bedrijf niet start uit de huishoudpot en dat de inhoud van de huishoudpot ook niet bepalend zou mogen zijn voor het realiseren van jouw dromen. Het geld van mijn eerste traject bij mijn eigen businesscoach zat niet in de huishoudpot maar ook niet op de spaarrekening. Dus als ik het daarvan af had laten hangen dan had ik hier op deze druilerige donderdagmiddag deze mail niet zitten typen want dan was ik nooit zover gekomen.

 

De aanbetaling heb ik geleend van onze huishoudpot. Met een contract, rente en een terugbetaalverplichting met uiterste data, etc. Ik boekte dus niet simpelweg geld over, dat doet veel te weinig zeer. Dat merk je niet en dan is er ook geen inspanningsverplichting. Maar ik heb ook wel eens een lening bij een bank afgesloten om iets te doen. En ook daar kreeg ik wat ‘pittige reacties’ op maar weet je dat dit de enige branche is waar dat ongebruikelijk is. En dat ik uit een wereld kom waar 1 miljoen lenen op je 24ste normaal was. Oke, niet helemaal normaal maar je snapt hem. Een restaurant, een bakkerij, een kledingzaak, een sportschool, een kinderdagverblijf, een copyshop, allemaal gefinancierd met een lening. Allemaal de gewoonste zaak van de wereld, er zijn er maar weinig die hun eigen groentezaak uit de huishoudpot financieren.

 

En nee, nog niet steigeren. Ik roep nergens dat we ons allemaal massaal in de schulden moeten steken. Dat lees jij er mogelijk in (ik voelde de weerstand al 😊) maar dat is niet wat ik zeg.

 

Het punt dat ik wél probeer te maken is dat ik zelf in mijn programma’s merk dat de mensen die niet ‘simpelweg overschrijven’ maar juist die financiële verantwoordelijkheid pakken met afbetalingen etc, het nog veel beter doen in mijn programma’s. Juist omdat ze weten dat er gewoon geld verdient moet worden om aan de verplichting te voldoen. Zoals ik in de eerste week van mijn supermarkt € 10.000,- af moest lossen aan de bank. Gewoon een zakelijke transactie.

En waarom zou dat niet voor jouw praktijk gelden? Dat is toch ook zakelijk? En juist als we dat ook echt zo gaan zien, dan zul je zien dat er een aantal belemmeringen/ excuses zullen verdwijnen en er meer omzet zal komen in je business.

 

Nog een laatste daarover. Ik lees vaak ‘je moet wel investeren in je succes’. Dat is niet wat ik zeg. Want een zak met geld er tegenaan gooien is niet iets wat je automatisch succesvol maakt. Het is bewust investeren en je verantwoordelijk voelen voor het terugverdienen en dat ook als doel stellen, dat zorgt dat het gaat werken.

 

Dus……….. wie/wat/waarvan is je website betaald, je foto’s, je opleiding, de inrichting van je kantoor. En hoe ga je dat in de toekomst doen? Wat denk je dat het financiële leiderschap nemen voor jezelf en je bedrijf gaan betekenen? En dát is exact waarom ik er weer eens een scherpe tegenaan gooi (deze wordt namelijk niet door iedereen ‘in liefde ontvangen’, weet ik nu al 😊). Omdat ik jou gun dat je echt de boss in je business wordt. En daar is dit een onderdeel van.

 

Wat heb ik je doen inzien met dit schrijven? Wil je het hieronder met me delen? 

 

Voor ik afsluit voor het weekend nog 2 dingen:

 

 • Vanaf maandag start ik met ‘Vet Voluit tot aan de Vakantie’. Omdat ik heel veel mensen zo vlak voor de zomervakantie hun focus zie verliezen, 3 weken meer vakantie zie nemen dan officieel in hun agenda staat (‘het is toch al bijna vakantie’). Maar ook omdat iedereen die denkt ‘ik maak na de vakantie wel weer klanten’ vergeet dat je wel moet zaaien om te kunnen oogsten’ en dat moet je dan wel NU doen.We gaan 10 dagen met elkaar aan de slag met trainingen en een werkboek tussen 09:00 en 09:45 uur maar je ontvangt ook de replay als je er niet bij kunt zijn. En die is zelfs een jaar lang beschikbaar. Je kunt deze 10-daagse dus wel 10 keer doen het komende jaar. En dat voor slechts € 47,- exclusief BTW. Ben je erbij?? www.jezaakvoorelkaar.nl/vvvEnneh, moet je een paar dagen missen? Denk je dan niet dat 6 sessies met mij ook al wel € 47,- waard zijn?😊

 

 • Dinsdag 5 juli geef ik een live online workshop ‘de Kickstart van je coachpraktijk’ tussen 13:00 en 16:30 uur. Dit is de perfecte workshop voor iedereen die net gestart is of nog moet starten met zijn praktijk. In een live sessie met mij leer ik je de 5 basisstappen voor het opbouwen van een praktijk waarin je een goed inkomen kunt verdienen. Met een ziljoen praktijkvoorbeelden, interactief en online maar beslist niet saai. Trust me! Dus vraag je je nog af waar je moet beginnen of doe je al van alles maar lijkt het maar niet te lukken? Zorg dan dat je erbij bent aanstaande dinsdag! Investering slechts € 27,- exclusief BTW voor een workshop van 3,5 uur en………. ik loop altijd uit. Wees daar dus op voorbereid. Ben je erbij? Er komt géén opname beschikbaar.
  www.jezaakvoorelkaar.nl/kickstart

 

 • Oh ja, ik had 2 dingen beloofd maar ik heb er 3. Juli wordt weer podcast maand wat betekent dat ik iedere werkdag een podcast online zet. Voor je dagelijkse dosis Veronique. 😊
  Je luistert hem hier via mijn website
  Je luistert hem hier via Spotify
  En via deze link kun je hem via Apple Play beluisteren

Photo by CoWomen on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

2 gedachten over “Wie neemt de besluiten bij jou”

 1. Er lijkt me niks mis mee om even met iemand te sparren, dat helpt om alles even op een rij te zetten. Dat is wat anders dan iemand anders de besluiten te laten nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven