‘Weet je wel hoeveel belasting ik moet betalen?’

Veroniqueprins.nl_

Ik vergeet het moment nooit meer. Ik was op een bijeenkomst met een succesvolle ondernemer als spreker. Ik was daar omdat ik inspiratie zocht om mijn bedrijf te blijven draaien. Het was een tikkie ‘worstelen’ in die tijd en wat ik ook deed, mijn omzet groeide voor geen meter. Ik was enorm gefrustreerd en kon wel wat gouden tips gebruiken. Mogelijk herkenbaar? 😊 

Goed, ik zat dus een beetje achterin, hield me ook gedeisd want ik was als worstelaar niet de meest inspirerende persoon in the room. Ik merkte dat iedereen aan de lippen van die succesvolle mijnheer hing en eerlijk is eerlijk, hij had echt wel een aantal slimme dingen te melden. Tot hij bij mij in één klap van zijn voetstuk donderde toen hij aangaf ‘weet je wel hoeveel belasting ik moet betalen?’  Hij ging nog nét niet huilen. Toen werd ik ineens weer mezelf 😊 en flapte vanaf rij 16 eruit  ‘Wil je nu medelijden, ik wil anders best ruilen hoor? Volgens mij hoef je alleen maar veel belasting te betalen als je veel verdient toch?’ Oh, me and my big mouth……………. Ik ging op zoek naar het luik onder mijn stoel om in de grond te kunnen verdwijnen, maar dat bleek er niet te zijn. 

‘Wie zei dat?’, klonk het vanaf het podium en ik werd nog roder dan het pluchen stoeltje waar ik op zat. Maar goed, iets met blaren en billen dus hup daar ging ik met mijn hand omhoog. ‘Ben jij dan zo gek op belasting betalen?’ was zijn reactie terug aan mij en de hele zaal lag in een deuk. En ik dacht ‘hoe kan ik onzichtbaar worden?’  

Uiteindelijk, is dat niet vaak zo met al die vreselijke momenten dat je denkt ‘hoe wordt het nog erger dan dit?’, is dit een hele waardevolle les voor me geweest. Ik ging er die avond namelijk  over in gesprek met iemand die ik ook hoog heb staan. Begrijp me goed, ik denk ook niet bij iedere blauwe envelop die binnenkomt ‘joepiedepoepie, ik mag weer en ik hoop dat het een hoog bedrag is’. Ik weet echter ook dat je geen belasting hoeft te betalen als je geen Euro verdient. En dat wist ik zo goed omdat ik toentertijd nog geen enorme bedragen hoefde over te maken naar onze vrienden in Apeldoorn. En ik verlangde eigenlijk naar het moment dat dat wel zou gaan gebeuren. Niet omdat ik dan een doel had voor mijn vermogen (dat er dus niet was 😊) maar omdat ik dan eindelijk eens geld zou verdienen/ winst zou maken. Dáár verlangde ik enorm naar! 

Dit soort gedachtes houden je klein als ondernemer

De reden waarom ik wat verhit was n.a.v. die talk is omdat ik vond dat die ondernemer het juiste voorbeeld moest geven. De boodschap die hij de zaal in zond, waarvan er velen net zo of zelfs nog minder succesvol waren dan ik, was dus dat je er vooral voor moet zorgen dat je niet teveel belasting moet betalen. Nogmaals, ook ik denk wel eens ‘oef, dat is best veel’ als ik nu een voorlopige aanslag openmaak. En ook wij proberen het vooral niet méér te laten zijn dan binnen de mazen van de wet hoeft.  Maar ik weet ook dat als ik geen omzet had ze me die “verzoeken” niet zouden doen. Het hoort er dus gewoon bij. Er is een causaal verband tussen de hoeveelheid winst en de hoogte van de aanslag. Als je dus niet veel belasting wilt betalen, als dat je grootste streven is/ wordt, dan kun je dus of aan het creatief boekhouden gaan (wat ik niet aan zou raden…. of in ieder geval niet buiten de regels) óf je moet vooral maar niet te veel verdienen. Wat bij mij ook geen streven is. Want ja, ik moet wel veel belasting betalen, maar dan blijft er ook nog echt wel wat over………….. Dus wat voor ondernemers creëerde deze mijnheer in die zaal een aantal jaren geleden als de boodschap is ‘zorg dat je niet teveel belasting betaalt’. Ik weet het niet, ik denk dat het anders kan…

Ik moest aan dit voorval denken toen ik een aantal weken geleden een mail van iemand ontving. Ze wilde zich opgeven voor mijn doelenworkshop maar ze wist nog niet of ze dat wel moest doen. Want ze wilde wel graag aan de KOR regeling blijven voldoen, dat houdt in dat je met je omzet niet boven de € 20.000 per jaar uit mag komen anders komt dat te vervallen. Ik heb een paar ‘minder aardige’ dingen tegen mijn scherm geroepen toen ik dat las. Ze zat ook in de zaal destijds zeker? Echt, als je niet klein gehouden wordt door je omgeving, door je eigen gedachtes, door de markt of whatever, laat je je dan beperken door een dergelijke regeling. WHY? 

Idem is natuurlijk ook dat ik zo vaak mensen hoor die aangeven niet meer te kunnen gaan verdienen omdat ze dan hun uitkering kwijtraken. Is dat niet juist de bedoeling van een eigen bedrijf? Dat je niet langer afhankelijk bent? Niet langer beperkt wordt? Je méér kunt verdienen dan het wettelijk vastgestelde minimum?? En ja, dat is best heel eng. Dat snap ik ook. Ik ben zelf een alleenstaande moeder geweest en toen was ik ook ondernemer. Dus ik weet dat dat spannend is. Maar je kunt het dan tenminste nog doen met financiële steun als je een uitkering geniet, ik heb het altijd op eigen kracht moeten doen en mogelijk is dat ook maar beter geweest. Want daardoor heb ik me door dat soort regels of vangnetten nooit tegen laten houden en dat heeft me uiteindelijk geen windeieren gelegd. 

Dus: waar laat jij je nog door dit soort regelgevingen of minder handige gedachtes ten aanzien van geld/ belasting/uitkering tegenhouden? Wat als 2023 nu eens het jaar wordt waarin je dat volledig los kunt laten en je voluit kunt gaan voor wie je bent, wat je wilt en wat je hier te doen hebt?? Hoe zou dat voor je zijn? Wil je dat hieronder met me delen?

En voor iedereen die zegt ‘ja, maar geld maakt niet gelukkig’, lees dan vooral nog even verder. Word je als mens groter of kleiner als je voorbij dit soort grenzen als de KOR gaat? Zul je meer of minder voldoening uit je werk ervaren als je écht iedereen zou helpen i.p.v. ‘jij kan er dit jaar niet meer bij als klant want anders krijg ik problemen met de KOR dit jaar’. Ik weet het niet hoor, ik krijg er een steek in mijn maag van …………..

Maar veel belangrijker. Vanmorgen begreep ik dat het Rode Kruis een actie opstart voor huishoudens die niet financieel aan hub basisbehoeftes kunnen voldoen. In Nederland! Ik hoor net dat ruim 6% van de huishoudens om financiële redenen geen Sinterklaas kan vieren. Sinterklaas. Iets wat voor mij altijd één van de hoogtepunten van het jaar was (met uitzondering van het jaar dat ik een roe kreeg, maar daar heb ik inmiddels therapie voor gehad 😊). Het doet me verdriet als ik denk aan al die kinderen die op 6 december zonder cadeautje naar school gaan. Alleen al dáárom is het fijn als je meer verdient dan je zelf nodig hebt. Omdat je dan dus in dit soort gevallen wat extra kan doen. Zoals ik dit jaar ook weer doe met Actie Pepernoot.

Ik geef namelijk op 9 december mijn doelenworkshop, wegens succes herhaald. In een live online, interactieve workshop stel ik samen met jou je doel voor 2023 én maak je ook het plan om dat doel ook daadwerkelijk te halen. En ja, dat doel is dan hoger dan de € 20.000 van de KOR als het aan mij ligt 😊 Dit is echt een kneitergoede training en je krijgt  ook nog eens een heel waardevol werkboek opgestuurd. 

En…………….. omdat ik van win-win-win hou heb ik rondom deze workshop iets extra’s bedacht. De investering in deze middag is nu nog slechts € 27 exclusief BTW (voor 4 uur……….!!) tot 2 december. Die prijs hou ik bewust zo laag omdat ik je wil vragen om bij het afrekenen € 10,- extra af te rekenen zodat ik dat kan doneren aan Actie Pepernoot. En voor iedere € 10 die gedoneerd wordt door jullie als deelnemers schenk ik € 10,- extra. Vorig jaar hebben we zo met elkaar € 6.040,- bij elkaar gekregen en dat betekent dat 241 kinderen wél een cadeautje kregen met Sinterklaas. Ik denk dan ook aan al die ouders die daarmee zonder schuldgevoel en kopzorgen dit feest in kunnen gaan. 

Daarom ga ik je deze week een aantal keren uitnodigen om mee te doen. Niet alleen omdat het echt een super waardevolle workshop is. Maar vooral ook omdat we hiermee met elkaar iets moois voor een ander kunnen doen. En hoe eerder ik de donaties vóór 5 december binnen heb, hoe beter Stichting Kinderhulp het nog op tijd voor pakjesavond bij al die gezinnen kan krijgen. 

Doe je mee? Allereerst vooral voor jezelf, ik beloof je dat je stuiterend uit de Zoom gaat. Maar ook zeker voor die kinderen. En voor mij omdat ik dan nóg meer kan geven. Tijdens de workshop en ook als donatie. Want daar word ik dan weer zeer gelukkig van………….

Er komt géén replay! 

Fijne week en hopelijk tot vrijdag 9 december!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

9 gedachten over “‘Weet je wel hoeveel belasting ik moet betalen?’”

 1. Degene die zoveel moeite heeft met belasting betalen, hoe dankbaar ben je als je in het ziekenhuis komt voor allerlei onderzoeken bij lichte of zelf vreselijke ziekten als kanker.
  Hoe blij ben je dat je medicijnen en onderzoeken niet uit je eigen beurs hoeft te betalen?
  Hoe blij ben je als je over de snelweg naar je afspraken gaat? Daar zit ook jouw belastinggeld in. Hoe fijn is het dat mensen die buiten hun schuld om doordat hun wiegje op een net verkeerde plek stond toch kunnen eten, ook al zijn de uitkeringen om te huilen?
  Waarom zou je niet juist HEEL erg blij moeten zijn dat jij belasting MAG betalen zodat jij je steentje bijdraagt aan ons samenleven?
  Waarom zou je je best moeten doen om zo weinig mogelijk te betalen?
  Ik ben dankbaar dat ik mag betalen omdat ik ook weet hoeveel de samenleving ook voor mijn gezondheid en welzijn inmiddels heeft betaald.
  Los van het feit dat je veel inkomen hebt als je veel belasting mag betalen, is het iets om op vele fronten dankbaar voor te zijn volgens mij en degene die erover piept begrijp ik werkelijk niet!!

 2. Jeetje wat een mooi bericht heb je geschreven.
  Ook ik heb de KOR regeling afgesloten beginnen 2022. En zodra ik hem had voelde het als het grootste blok aan mijn been. Foutje bedankt zeg maar. Vanaf dat moment is het mijn grootste drijfveer om zo snel mogelijk boven de 20.000 grens te komen. Dat is dit jaar nog niet gelukt maar in de eerste helft van 2023 zeker wel. Omdat jij mij met jou inspirende, soms pijnlijke maar eerlijke berichten en het BPP traject wat ik bijna heb volbracht laat inzien dat alles maar dan ook alles mogelijk is als je maar gelooft in je ideale klant en je acties in hap klare brokken maken.

  Ik ben misschien de stille op rij 16 maar 2023 gaat daar verandering in brengen.

  Liefs Mieke

 3. Precies dit..
  Ik heb dit jaar ook de kor en ik wilde het juist m’n missie maken om er boven uit te komen.
  Want fluwelen kussen en daar was ik klaar mee.
  Nou bleek dat fluwelen kussen ook helemaal klaar te zijn.
  En nu moet ik wel.
  Doodeng, maar ja.
  Twijfel ik aan mezelf, ja, maar toch door.
  Twijfel ik aan de noodzaak van m;n product, ik ben geen bakker, ja ik twijfel weleens maar ik weet ook wat het vrouwen oplevert als ze wel instappen.
  En dan maar veel belasting betalen (ik heb een poep hekel aan het systeem, maar was er ook gaan werken als het minder haken en ogen had gehad, al voelde het als heulen met de vijand..ik heb brood op de plank nodig, dus door!!)
  Graag zelfs!

 4. Spijker op de kop, je betoog.

  Ik ken zelf ook mensen die geen winst willen maken, om die reden. Voor mij voelt dat ook benepen. Natuurlijk is het een fijn gevoel om geld terug te krijgen van de belasting, in plaats van te moeten betalen, maar dat is toch niet waar zelfstandig ondernemen om draait?

  Die spreker moet maar bij de belastingdienst gaan klagen, in plaats van tegen zijn publiek.

  Voor mij is het ook weer een wake-up call om ‘los’ te gaan. Ook los te komen van deze regelingen. Uiteraard ben ik dankbaar dat die er zijn, voor degenen die het nodig hebben.

  Ik heb me aangemeld voor de doelentraining.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven