Wat je denkt is minstens net zo belangrijk als wat je doet

Veroniqueprins.nl_

Ja, uit mijn mond. Had je niet gedacht he? De dame van actie, die van de uitspraak ‘niet denken maar doen’. Enneh, denk nu niet dat ik met dit blog mijn hele ‘kick ass gedoe’ achter me laat, want niets is minder waar. Alleen hoorde ik de afgelopen weken een paar dingen waardoor ik dacht ‘als je met deze gedachtes acties gaat in zetten begrijp ik ook wel dat het niet gaat werken’. Dus…………. eens even kijken of jij doet aan mindf*****g.


‘Ik kan dat in mijn eentje nooit betalen’

Ik sprak een zeer dappere dame die het besluit had genomen om bij haar man weg te gaan. En was die keuze op zich al verdrietig genoeg, ze vertelde dat het gevolg ook was dat ze haar huis moest verlaten. Een fijn huis, waar ze zich heel prettig voelde. Toen ik haar vroeg waarom, gaf ze aan dat ze dat in haar eentje nooit zou kunnen betalen. En oef, dan maakt mijn maag een draai. Waar komt de uitspraak vandaan? Tenzij je op Soestdijk woont (alhoewel je daar tegen lage hypotheekkosten kan wonen volgens mij, stond het niet voor een euro te koop?) of een villa met 12 badkamers in Aerdenhout bezit. Dan denk ik ‘tsja, dat is wel een uitdaging’ maar in alle andere gevallen denk ik als eerste ‘waarom denk je dat je dat niet kunt?’


Later die week kwam er een andere klant die een financieel probleem heeft dat iets verder gaat dan een maand achterlopen met de zorgverzekering. Enneh, ik weet hoe dat voelt. Ik ben zelf een alleenstaande moeder geweest en maakte me dan ook minstens dagelijks zorgen over hoe ik het financieel allemaal bol ging werken. Alleen was ik toen (tijdelijk) in loondienst en had ik niet de kansen en mogelijkheden die ik nu als ondernemer wel heb. Mijn klant zei ‘ik kom hier nooit overheen’ en het bijzondere was dat ik op exact dat moment dacht ‘ik zie een uitweg voor jou, 2 hooguit 3 jaar en dan kun je dit allemaal achter je laten. Zeker weten’. Wat is het verschil tussen mij en de personen die ik hier aanhaal? Mindset. Succesmindset. En die kan je maken of, als je de verkeerde hebt, laten falen. Hoe ongelooflijk goed je ook kunt verkopen, je doelgroep bepaalt hebt of minstens 3 IPA’s (Inkomen Producerende Activiteiten) per dag doet. Als je het niet gelooft gaat het niet gebeuren.


What you believe is true

Er wordt mij vaak gevraagd hoe ik mijn focus houd (zelfs met ADHD), hoe ik dingen voor elkaar krijg. En ja, dat is natuurlijk omdat ik weet hoe het werkt, ik kan strategisch denken en ik ben ook niet vies van actie. Maar al die zaken zijn waardeloos als je er niet in gelooft. Als je diep van binnen twijfelt, het niet ziet gebeuren, het niet voelt, het niet durft te visualiseren. Die  twijfel staat als een zwaailicht op je voorhoofd, is van invloed op de acties die je onderneemt, je potentiële klant voelt het door je woorden heen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen wat daar het resultaat van is.


Heb ik dan zelf nooit twijfel? Wat denk je zelf? Bijna dagelijks. Na een goede dag of maand denk ik bijna automatisch ‘oke, kan ik dit nog wel een keer?’. Er zijn maar weinig dingen die ik met 2 vingers in mijn neus doe en regelmatig vraag ik me af of het wel goed genoeg is. Yep, ik ben ook maar gewoon een mens! Alleen voel ik diep van binnen dat het gaat lukken. Heb ik een heel helder beeld voor ogen van hoe het er over 5 jaar uitziet, van de kansen die er nog liggen. Voel ik het diep van binnen, al kan ik het heel vaak niet verklaren. En zoals ik hierboven al schrijf ‘what you believe is true’ en van daaruit komt het dat ik mijn droomleven creëer. Ik vind het eng, ik weet niet altijd wat en hoe maar ik weet wel dat het goed komt. En vanuit dat stuk doe ik mijn dingen. Die om die reden dus lukken.


Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Begin vorig jaar raakte mijn man zijn bedrijf kwijt. Er was paniek; een hoge hypotheek, studerende kinderen, hoe ging het allemaal goed komen? En heel even liet ik me er door meeslepen, verloor ik mijn focus. Tot ik me herpakte en dacht ‘ik ga het gewoon doen, ik ga er voor zorgen dat het financieel goed komt met mijn gezin’. Ik wist niet hoe of wat, ik voelde alleen dat ik het heel graag wilde en er kwam een soort van oergevoel in me naar boven. En een Pipi Langkous gedachte; ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Enneh, met reëel zijn had het zeer weinig te maken,  dat was het van geen kanten. Ik ging er voor, de droom won van mijn angst, ik maakte een plan en beloofde mezelf het stapje voor stapje te doen. Me niet door het grote einddoel te laten verlammen en er in te geloven totdat het tegendeel bewezen zou worden. En het lukte.


Why? Why not? Why not me now?

Wat geloof jij diep van binnen? Wat zou jij eigenlijk willen maar durf je bijna niet te geloven? Wat is je échte mindset als het gaat over succes en een bloeiende praktijk? Gaat het daarmee lukken of word je geleid door twijfel? Als er écht noodzaak zou zijn, zoals bij mij en bij mijn klanten hierboven, raak je dan in paniek of denk jij ook ‘waarom zou het eigenlijk niet lukken?’ Met welke gedachten begin jij aan je acties? Is dat met de intentie om dichterbij je doel te komen of denk je ‘ik doe dit wel maar…………..’ En die ‘maar’ die nekt je!


Ik weet het, ik ben ondernemerscoach. Ik ben van de acties, van doen, van strategieën en van plannen. Van het stellen van doelen en er vol voor gaan. En dat is waarschijnlijk de reden waarom je mijn blogberichten leest. En volgende week gaan we het daar ook weer over hebben, ik beloof het. Alleen hoort deze er ook bij. Een winnaarsmindset. En daarmee komen geïnspireerde acties, die zorgen voor klanten, die leveren het bewijs dat je dit écht kunt en daarmee groeit het vertrouwen. Iedere dag een beetje en zo maak je het waar. Kun je in je huis blijven wonen, je schuld inlossen of de dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je ogen dicht doen en het voor je zien gebeuren. Voelen hoe dat moment zal zijn dat je bereikt wat je wilde. En van daaruit de acties ondernemen die je vleugels geven.


Ben heel benieuwd wat dit blog je voor inzichten heeft gegeven. Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

15 gedachten over “Wat je denkt is minstens net zo belangrijk als wat je doet”

 1. Het diepe verlangen is er… ik wil zoooo graag. Maar idd die mindset van mij saboteert me op dit moment. Ik weet ook waarom.. daar ken ik mezelf goed genoeg voor????.
  Fijn om te lezen Veronique! Werk aan de winkel. Meer in Mn lijf en gevoel en daardoor vertrouwen voelen… en met Mn moed en doorzettingsvermogen richting de stip asn de horizon!

 2. Helaas herken ik de gedachten die jouw klanten hadden maar al te goed. Natuurlijk werk ik daaraan, met allerlei coaches en methodes en hoewel het op wilskracht soms tijden veel beter gaat, is het soms zo ontmoedigend om te ervaren hoe enorm hardnekkig die negatieve denkwijze kan zijn.
  Ik gelóóf oprecht in de wet van de aantrekkingskracht. Ik zweer bij het boek ‘niet durven, tóch doen’ en ik heb al vaak ervaren hoe goed visualiseren werkt. Toch lijken die stemmen die ik meekreeg die zeiden ‘voorzichtig zijn hoor’, ‘zou je dat nou wel doen?’, ‘geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt’, ‘neem geen risico’, ‘doe nou maar gewoon’, enz enz zo in mijn cellen te zitten. Drives me nuts sometimes.
  Dan zijn er gelukkig weer mensen zoals jij Nique, die me laten zien hoe het ook kan zijn en dat raakt me in de bron waar ik ook weet dat het natuurlijk wel allemaal kan! Jij bent veel meer dan een ondernemers coach die alleen over methodes praat. Jij raakt mensen!
  Ik moet ervan huilen nu ik dit opschrijf. Moet je nagaan ????
  Ik leer en ontwikkel. Dat doe ik m’n hele volwassen leven al. Dat zal ik blijven doen. Ik zoek ook nog. Naar m’n echte passie of misschien meer in welke vorm ik die wil uiten. Of ik wel iemand ben die alleen wil werken ook.
  Elke stap daarin is een doel op zich. Dat is wat ik nu voel en dat is al zo’n succes! Dank voor jouw bijdrage hierin. Je bent een kanjer.

  1. It takes one to know one!! Jij bent echt zo dapper in je reis en daarmee op jouw beurt voor velen een inspiratie!

 3. Ja Veronique, dat is echt wat ik doe en hard probeer. Ik heb mijn ogen gesloten en zie dan inderdaad de cliënten komen naar mij toe omdat ik door mond op mond verspreid word , ik zie ze mijn voordeur binnen gaan en mijn agenda wordt gevuld met het aantal cliënten wat ik wekelijks nodig heb om te werken zoals ik dat wil, ik zie mijzelf werken uit liefde en mijn hart en mensen raken in hun zijn om hen daar de ware ik in te laten vinden en met dat beetje geluk weer een waardig bestaan te laten leven en krijg daardoor overvloed. Mijn praktijk is in mijn visie goed gevuld en ik krijg zelfs een wachtlijst, de cliënten betalen de bedragen die ik vraag zonder moeite . Ik ben als coach en persoon gewild Ja wil en daar ga ik naar toe en dat mag gebeuren. Dat is wat ik wil. Ik ben eager om jouw blogs te volgen en een bloeiende praktijk te krijgen . liefs Corien, Koryen-coaching & Counseling

 4. Over 3 jaar ben ik er grootser, mooier en succesvoller dan ik zelf kan dromen. Dit bereik ik mede door jou. Jij bent de eerste die mij ronduit vertelde waarom jij in mij gelooft waar ikzelf niet in mijzelf geloofde. Hierdoor en door de ontwikkeling van het afgelopen jaar kom ik steeds meer bij mijzelf en krijg ik langzaam maar zeker de overtuiging dat ik groots, mooi en succesvol mag zijn. Nog bergen te klimmen en dalen te overwinnen maar ik kom er. Als stok achter de deur en grootste aandrijver blijf ik jouw blogs, fblives en als het nodig is jouw 1-op-1 coaching inschakelen. Dank voor jouw bijdrage waar ik zelf niet zag wat er mogelijk is. Alles is wat het lijkt, niets is wat het lijkt. Alles is mogelijk! Dank jou liever kanjer!

  1. Alles is mogelijk en er is zoveel behoefte aan wat jij kunt. Het komt echt goed, ik heb meer dan voldoende vertrouwen voor ons beiden!

 5. Weer een AHA momentje na het lezen van je verhaal. Ik ben er positief mee bezig om mijn mindset (nog) positiever te maken. Mijn “meester” hierin is Michael Pilarczyk en ik heb van zijn online cursus Design Your Own Life en zijn boek Master Your Mindset al veel geleerd. Maar het blijft natuurlijk een groei proces als je van huis uit geleerd hebt voorzichtig te zijn, de veilige weg te bewandelen. En ondernemen zit niet in mijn bloed, ik kom niet uit een ondernemersfamilie en moet alles vanaf de bodem ontdekken en leren.
  Dank voor je inspirerende verhaal en ik volg je op facebook. Fijn weekend, groet Annet Rottink

 6. Dank je wel Veronique voor deze blog. Het geeft voor mij aan dat ik echt op de goede weg ben. IK heb de mogelijkheid om het op mijn tijd te kunnen/mogen doen en soms denk ik dat ik in een sprookje geloof en dat ik veel te langzaam ga. Maar mijn droom is niet gek en ik mag de weg er naar toe wandelen op de manier die bij mij past.

 7. Monique-Cecile

  Mooi hoe berichten op een juist moment kunnen binnen komen. Fijn Veronique. Gisteren echt een dip dag. Veel zaken werken tegen, en wil ik er eigenlijk de brui aangeven.
  Toch wil ik dolgraag wel mijn eigen bedrijf draaiende hebben.
  Weer inspiratie en goed gevoel na het kezen van je blog. ????

  1. Het komt goed, echt!! Geef je droom niet op, het zit hier iedere dag tegen 🙂 Gisteren wilde ik mijn laptop nog vermoorden 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven