Wat een gez**k als je net lekker staat te behangen

Veroniqueprins.nl_

Men neme een heus Frans chateau. Een kasteel dat er eens, ooit, in een heel ver verleden, prachtig uitgezien moet hebben. Als je je ogen bijna dichtdoet en alleen door je spleetjes ernaar kijkt dan zie je nog iets van de grandeur van toen. De torentjes, de bordestrappen, de prachtige trap in de hal waar vroeger ongetwijfeld mooie vrouwen in chique gewaden naar beneden schreden. De plafonds zijn hoog, de muren bedekt met prachtige houten lambrisering en er hangt een geweldige kroonluchter. Zwijmel.

 

Totdat je je ogen weer opendoet en ineens begrijpt waarom een Nederlands stel dat kasteel zonder hypotheek heeft kunnen kopen. Terwijl ze niet stinkend rijk zijn ofzo. Het zegt alles over de staat waarin het kasteel verkeert. Van dichtbij ziet het er heel anders uit en dan hoef je nog niet eens heel goed te kijken. Ik ben een enorme optimist, we hebben al vaker een bouwval gekocht en konden daar altijd doorheen kijken maar hier zie ik zelfs weinig heil in. En zeker niet voor het beschikbare budget waarvan ik zou denken dat ze er alleen de keuken maar van op kunnen knappen, maar zeker niet een compleet kasteel. 

 

Midden in dat kasteel staat een man op een trap met zijn hand in het gips de muren te behangen. Als je naar hem kijkt lijkt het een man maar als hij zijn mond open doet ga je daar ernstig aan twijfelen: wat een drama Queen.

 

Het is het droomscenario voor een zoveelste ‘Ik vertrek’ aflevering maar het gaat nog ietsje verder. Het gaat hier om het gezin van Martien Meiland, de nieuwste held van televisie minnend Nederland. Yep, mijzelf incluis want het programma is echt hilarisch.

 • Hij en zijn vrouw zijn inmiddels 3 keer met elkaar getrouwd maar hebben geen amoureuze relatie want Martien houdt niet van vrouwen. Op die manier dan. 
 • Er is een huisvriendin en een dochter met een kind en die wonen ook allemaal in Le Chateau.
 • Martien spreekt 3 woorden Frans en dat dan ook nog met een mengeling van Engelse en Nederlandse woorden erbij.
 • Er is ook nog een hond Bommel, een Engelse buldog die alles wat het erf opkomt opvreet. Inclusief Petra de postbode die is omgedoopt tot Petra Post. Hij heeft een eigen Insta account en is inmiddels bij een dierenpsycholoog geweest die goede gesprekken met hem heeft gevoerd en heeft aangegeven dat hij meer zijn eigen ruimte nodig heeft. Gelukkig woont hij op een kasteel en niet in een flatje in een Vinex wijk in Leidsche Rijn.
 • En er is wijn, veel wijn. Vanaf 11:30 uur gaan ze steevast ‘lekker wijnen’.

 

Dit zijn nog slechts een paar punten maar waar het echt om draait en wie de ster van de show is, is Martien, de kasteelheer zelf. Zo’n waanzinnige vent maar zo in en in negatief. Hij heeft een zeer hoog oestrogeen gehalte zullen we maar zeggen, ik voel me echt een bouwvakker vergeleken bij zijn vrouwelijkheid. 

 

Hij praat bij voorkeur schreeuwend, zo Skypete hij met zijn dochter Montana en ik dacht ‘waarom hebben ze nu ruzie?’ maar dat hadden ze dus niet. Hij praat gewoon zo, zelfs als hij niet boos is. Het huishouden daar op het Franse platteland staat bol van de grote en kleine drama’s. Hij maakt van alles een probleem, zelfs als het er niet is. Martien heeft 3 stopzinnen; ‘wat een gezeik’, ‘nou dit weer’ en ‘ga toch weg’. Ik zit echt met mijn benen over elkaar naar de uitzending te kijken want anders houd ik het niet droog. 

 

Hij kan ook wel heel vrolijk zijn. Zo kwam zijn dochter met een busje vol met ‘heerlijke styling spulletjes’. Waarop hij op Aria hoogte uitroept ‘ohhhhh, wat goeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed’. Je kon me echt wegdragen. 

 

‘Lekker belangrijk, ben je nu ineens televisierecensent geworden Prins?’ Nee, dat niet! Ik wil echt een punt maken met de review van dit programma. 

 • De kijkcijfers rijzen de pan uit, om en nabij de 1 miljoen kijkers trok het de afgelopen week.
 • Inmiddels is er al bekend geworden dat er een tweede seizoen van de serie komt. Ze moesten de Meijlandjes ook wel snel weten te strikken want RTL kan dit soort kijkcijfers ook wel gebruiken. 

 

Wat is nu het geheim van deze serie? Dat is niet het ‘ik vertrek’ gehalte. We hebben al genoeg stellen gezien die zonder de taal te spreken, met wat versleten huisraad in een bestelbusje het land uitrijden om met een verbouwbudget ter waarde van ‘een flinke tas boodschappen’ in een ver oord een onderkomen te gaan opknappen waar ik ‘onze Harrie’ (onze Chien de la Rue) niet eens in zou laten slapen. Dat programma voldoet ook aan alle eisen. Toch krijgen niet al die ‘Ik vertrek’ deelnemers een eigen serie en al helemaal niet 2 seizoenen. 

 

Het geheim is Martien. Eigenzinnige, authentieke en op zijn manier cameragenieke Martien. Die voor een deel gewoon heel slim gebruik maakt van de opnames om ervoor te zorgen dat zijn Franse B&B in een rap tempo volgeboekt is. Aan de andere kant is hij zo zichzelf dat hij dingen eruit flapt waarvan ik denk ‘ik weet niet of ik dit op TV gezegd zou hebben’. 

 

Martien is niet grijs. Martien doet niet grijs. Martien is écht zichzelf. Dat maakt dat een deel van mijn vriendinnen hem ‘afschuwelijk’ vindt. Eén van hen gaf zelfs aan dat ze knettergek en doodmoe van hem wordt. Ze vroeg zich af welke idioot dat nu leuk kon vinden. Ik zeg niks ….. 😊.

 

Als Martien een grijze muis was, zou hij niet zoveel fans hebben. Zou hij geen TV-materiaal zijn. Zou zijn B&B, die overigens inmiddels prachtig opgeknapt is, misschien nog wel mooier dan destijds bij de bouw, gewoon het zoveelste kasteel zijn waar buitenlanders hun geluk beproeven en kamers verhuren. Zou niemand hem ooit een TV serie aangeboden hebben, laat staan een tweede. 

 

En dat is de les die je kunt leren van onze Nederlandstalige Franse kasteelheer die bijna een cultfiguur is op TV op dit moment. Hij is anders en verbergt dat niet. Hij maakt juist gebruik van de trekjes waar hij mogelijk zelfs op uitgelachen is. Het zal hem een zorg zijn, hij is degene die op dit moment het laatste lacht. Hij heeft een tv-carrière en ik lees op het internet dat de kamers in zijn kasteel vanaf de opening al bezet zijn geweest. 

 

Kan voor jou ook zo zijn. Als je maar bereid bent om dat grijze velletje af te schudden. Hoef je nog niet zo te worden als Martien. Of als mij. Gelukkig niet want het zou een beetje druk worden. Je hoeft zelfs niet 3 keer met je partner te trouwen of van seksuele voorkeur te veranderen. Je hoeft jezelf alleen maar toestemming te geven om volledig jezelf te zijn. In al je prachtige kleuren. 

 

Waardoor angst voor zichtbaarheid en ‘het commentaar’ niet meer op jou van toepassing zijn: je gelooft in wie je bent en wat je te doen hebt. Laat de rest lekker zijn mond houden. ‘Wat een gez**k’…………… Hoe zit dat met jou? Heb jij jezelf die toestemming al gegeven? Wat heeft dat opgeleverd. En zo niet, waarom niet? Wil je het hieronder met me delen? 

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

10 gedachten over “Wat een gez**k als je net lekker staat te behangen”

 1. Lieve Veronique,

  Ik kijk zeer weinig tv en…er zijn een aantal programma’s waar ik echt voor thuis blijf.
  Naast “wie is de mol” en “expeditie robinson” blijf ik ook echt thuis voor Chateau Meiland.
  Kunnen we echt niet kijken dan nemen we het op.
  Echt..ik lig helemaal gevouwen en plas in mijn panty van die serie..er is geen moment dat ik maar even afdwaal.

  Hier thuis nemen we soms zijn trekjes over….in de trant van “wat nu weer..”

  Maar goed…even nu terzake.

  Hij is inderdaad een prachtig voorbeeld als het gaat om helemaal jezelf te zijn en je unieke kwetsbare kanten te laten zien.

  Dank wee voor dit prachtige bericht!

 2. Ah wat fijn Hanneke, nog een fan ha ha ha. Ja, deze meneer is met recht een paradijsvogel. En wat een waardevolle les leert hij ons 🙂

 3. ooo geef je me nou de kijktip van het jaar?! Deze had ik volledig gemist en als iemand groot fan was van Martien!!!! C’est moi.
  Juist omdat hij anders was. Dus ik hang voor de buis, thanks!!

  1. Ik ben toch je coach, ik geef je zelfs kijktips voor op TV 🙂 The full monty! Op SBS6 online kun je nog een paar uitzendingen terugkijken 🙂 🙂

 4. Ayries Slagveer

  Hahaha…ik had gisteren nog een gesprek hierover met mijn partner. Ik fietste een heb paar dagen geleden naar huis en het nummer van MJ Blige ‘No More Drama’ schelt door mijn koptelefoon. En ik hoor haar belten:”I’m tiiiiired of being sick and tired! I need some peace of mind” En ik voelde me zoooo boos worden en verdrietig over wat ik mezelf aandoe. Dus op die rustige zomeravond zei ik tijdens een goed gesprek tegen mijn vriend (hij hoorde me aan):”ik ben er helemaal klaar mèt!”(Op lichtelijk Liwwardse manier…toch besmet als Rotterdamse) Ik ben er helemaal klaar mee om me constant te schamen over mijn ‘scherpe randjes’ of constant stil te staan bij hoe ik overkom (zucht..vermoeieeeeend). Waarom toch die angst die zoveel energie kost? Die realisatie is voor mij een kleine stap richting vrijheid. Bedankt voor je mooie artikel! Want de neiging bestaat idd om je te verlekkeren aan het oordeel over deze Martien. Heerlijk toch als je ook van hem kunt leren. Want als hij t kan dan kan ik t ook.

 5. Lieve Ayries, ‘dat kest stou’ 🙂 Dat wat je anders maakt is nu juist datgene waar je volle zalen mee trekt, of in het geval van Martien volgeboekte kamers. Go for it!

 6. Ik vind het een heerlijk programma!!!! Lig helemaal dubbel van het lachen als ik het zie (neem het op als ik niet thuis ben). Heb nog aan niemand verteld dat ik hier naar kijk omdat ik normaal naar series als NCIS en CSI kijk.
  Heb tijdens het kijken alleen op het vermaak gelet, maar nu ik jouw bericht lees denk ik…..goh ja, ik mag ook wel wat meer van Martien hebben (minder nadenken over wat anderen er van vinden). Onbewust al gedaan omdat ik mijn logo en wat ik doe groot op mijn auto heb laten zetten afgelopen week (groot cyclaam kleurig hart met mijn naam). Normaal laat ik niet zo opvallend zien waar ik mee bezig ben. Alleen vind ik dat het bewuster mag. Dank voor deze eye-opener. Weer iets moois geleerd naast al het moois dat ik deze week al van jou meekrijg tijdens de samen vol vooruit sessies.

 7. Hihi, ik heb de ’toestemming’ om anders te zijn en dat vooral wél met de wereld te delen van jou gekregen 🙂
  Nog voor de koffiepauze op de eerste dag van Slim & Snel Succesvol en jij bent je van geen kwaad bewust!
  Het heeft me opgeleverd dat ik over een uur in gesprek ga met iemand waarvan ik gisteren hoorde dat hij van de oude stempel is in mijn vak. Het zal me waarschijnlijk niet direct klanten opleveren en hij is het waarschijnlijk ook niet met mij eens. Maar ik ga daar wel staan voor wie en wat ik ben. En hij kan mij wel vertellen bij wie ik dan wel moet zijn. Ik neem alle lessen van Veronique mee en ga ervoor.
  In het ergste geval levert onder die rots vandaan kruipen me op dat ik er stinkend rijk van word! 🙂

 8. Geweldig Marlies! Ga en sta ervoor 🙂 Het gesprek was gisteren, dus ik kan je geen succes meer wensen maar ik hoop dat het een knaller was!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven