Bereid om alles te verliezen om mezelf niet te verliezen

Veroniqueprins.nl_

Bereid om alles te verliezen om mezelf niet te verliezen

Ik heb in mijn leven al een paar drastische keuzes gemaakt. Zo ben ik uit mijn eerste huwelijk gestapt waar anderen zonder enige moeite wel 100 jaar in hadden kunnen blijven; ‘jullie hadden nooit ruzie’. Voor mij is echter ‘geen ruzie hebben’, niet het hoogst haalbare in een relatie en ook niet wat ik voor mezelf wens. De vraag die ik mezelf in dit soort situaties altijd stel is ‘als mijn zoon of dochter in een dergelijke relatie zouden zitten, wat zou ik dan voor ze wensen?’ en dan kom ik altijd bij mezelf. Niet gehinderd door mijn Urker mannenkoor of allerlei andere stemmen die me heel hard willen vertellen dat dit niet handig, slim, verstandig of wat dan ook is.

In mijn business heb ik inmiddels ook al een paar van dergelijke keuzes gemaakt. Zo ben ik een aantal jaren geleden gestopt met 1 op 1 coaching, waarmee ik in de eerste periode €120.000 misliep omdat mensen dat wilden of niets. Toch bleef ik trouw aan wat voor mij goed voelde. Vorig jaar heb ik besloten om mijn jaarprogramma ‘Business Mastery’ te stoppen omdat ik meer ruimte in mijn agenda wilde hebben en er een aantal dingen niet meer klopten. Daarmee zette ik een streep door een half miljoen omzet. En toch deed ik het omdat ik voelde dat het niet anders kon. En nee, dat besluit nam ik niet van de een of andere dag, daar zijn heel wat nachtjes plafondstaren aan vooraf gegaan. Maar ik wist wat de uitkomst zou zijn, ik moest mezelf alleen even de tijd geven om zover te komen het ook echt te doen. (Ik heb hier in februari een podcast over opgenomen die je hier kunt luisteren)

Vlak voor de zomer stond ik weer voor een dergelijk besluit. Ik weet zeker dat je dat herkent, zakelijk of in je privé situatie. Er jeukt iets, er schuurt iets, er klopt iets niet maar je kunt je vinger er niet op leggen. Langzaam wordt het duidelijk wat er mis is, maar dan zit je nog in de ontkenningsfase want ‘dat kan je toch niet doen?’. Tenzij je besluit om trouw te zijn en blijven aan je gevoel en dan weet je dat je niet anders kan. Dat het slechts een kwestie van tijd is totdat je daar aan toe zult geven.
En de ene keer gaat dat sneller dan de andere keer. Zo voelde ik in deze situatie heel duidelijk dat er wat moest gebeuren, alleen de oplossing was er nog niet. En dus stelde ik het maar uit, er ondertussen niet gelukkiger op wordend. Tot ik tijdens mijn vakantie in Zuid – Korea aan alles voelde; dit moet gewoon gebeuren en ik het besluit nam. En het bijzondere is, als echt het besluit neemt dan volgt de oplossing op de één of andere manier ‘schijnbaar’ vanzelf. Ik zag hoe ik het in kon vullen/ op kon lossen en dat was de laatste hobbel die weg viel.

Vandaag is het 14 oktober en voor mij om bovenstaande reden een gedenkwaardige dag. Vandaag verlaten een groot aantal mensen mijn jaarprogramma en dat is slikken. Alleen al omdat velen van hen al minstens 3 jaar met me samenwerken en soms zelfs al veel langer. En iedereen die me echt kent, écht kent niet wat je denkt te zien 😊, weet dat al mijn klanten in mijn hart zitten en afscheid nemen niet mijn ding is. Verre van! Toch is het beter; voor hen, voor het programma en ook voor mij. Was het eenvoudig? Nope! Voelt het nog steeds als juist en kloppend? Yep!

Toen ik achter de schermen aan deze reorganisatie begon heb ik een risico-inventarisatie gedaan. Ik ben alle namen van mijn deelnemers langs gegaan en bij iedereen heb ik me proberen voor te stellen wat hun reactie zou kunnen zijn; mee gaan in het nieuwe plan of weggaan. Van sommigen wist ik het, bij sommigen had ik geen idee. Dat maakte het eng en spannend. Toch zette ik door en was ik voor mezelf akkoord met de consequentie dat als iedereen zou vertrekken (een grootste deel van mijn klanten blijft wel overigens,  in mijn jaarprogramma of een ander programma!) dat het dan nog oké zou zijn. Dat ik bereid was dat te riskeren. En als je dat kunt voelen, dan is geen enkel besluit meer eng om te nemen.

Vandaag vallen er dus een paar tranen. Noem het gerust meer dan een paar. En dat is allemaal prima. Omdat ik weet dat het klopt, hoe spannend dit ook is. De eerste tekenen daarvan zijn al dat er een aantal nieuwe mensen zich hebben aangemeld die zonder deze keuze nooit op mijn pad gekomen zouden zijn, daar moest eerst ruimte voor gemaakt worden. En die ruimte komt pas als je écht besloten hebt, er geen weg meer terug is. Velen van ons komen echter niet zover omdat we graag de ene deur open laten terwijl we ook al een nieuwe openen. Zo werkt dat niet. Die oude moet eerst dicht, anders sta je op de tocht en dat maakt je ziek.

Omdat ik maar een mens ben zal ik eerlijk zeggen dat het niet alleen maar goed was. Van sommigen had ik een andere reactie verwacht, was ik zelfs (ik had al gezegd dat ik een mens ben hé 😉) een keer teleurgesteld en een keer begreep ik er ook geen fluit van. Totdat ik weer terug naar mezelf ging en weer wist; een ander kan je niet teleurstellen, dat kan alleen als ik dat toelaat. Dit is de consequentie van mijn eigen keuze, daar hoort dit ook bij. En als ik alles bij het oude had gelaten had ik mezelf vooral teleurgesteld en was het plezier in mijn business op zeker minder geworden. En dat is geen enkele omzet me waard.

Nu  klopt het allemaal weer. Ik heb nu 3 programma’s waar ik meer dan verliefd op ben. Seks mee zou kunnen hebben, zoals Suzanne zou zeggen. Ik kan ze vanuit mijn tenen aan een ander aanbieden. Bouw een Bloeiende praktijk voor de starter of iedereen die nog niet zo goed weet hoe ze nu aan klanten moeten komen, Strategisch Versnellen  voor iedereen van wie de basis staat en tussen de €3.000 en €10.000 per maand draait (ik heb overigens voor volgende week nog 1 plek… mail me even als die voor jou is)En mijn jaarprogramma Verdienen wat je Waard bent voor de ondernemers die ruim meer dan € 150.000 per jaar draaien.

Ik weet welke reacties er vaak komen als ik dit soort dingen deel. Waarom dat voor mij eenvoudiger is dan voor jou (uhm, dat is niet het woord  dat ik zou gebruiken gezien bovenstaande verhaal……… 😊 ) en dat ik nu eenmaal makkelijk het geld kan missen. Of iets in die strekking. En dat mag, geen probleem. Dat is echter niet waarom ik dit verhaal deel.

Ik zie veel ondernemers gevangen zitten in hun eigen business. Zo sprak ik van de week iemand die zich er door ons gesprek van bewust werd dat 80% van de trajecten die ze aanbood haar nergens plezier gaven. Maarja, wel de rekening betaalden. Ze werd er stikongelukkig van. En ze zag nu dat ze zichzelf daarmee volledig vast zette in haar bedrijf. Want doordat haar klanten haar niet blij maakten had ze geen energie, deed ze weinig aan acquisitie en werkte ze met ‘iedereen die zich dan maar aanmeldde’, ook al waren het niet haar ideale klanten. Zo zat ze vast. Muurvast.

Gisteren mailde ze me dat ze met 2 van haar klanten het traject ontbonden had, omdat ze richting haar klanten totaal niet ethisch handelde als ze het alleen maar voor het geld deed. En binnen 24 uur had ze niet alleen een berg energie (‘er is een last van 21 kilo van mijn schouders gevallen’) maar ook 3 nieuwe potentiele leads. Die wél haar ideale klant waren.

Ik hoop dat ik je kan inspireren door je te laten weten dat er altijd een oplossing is, ook al kun je die nu nog niet zien. Dat dat dus niet alleen voorbehouden is aan de Veronique Prinsen van deze wereld. Dat alles energie is en dat je het waard bent om een business te bouwen waar je hart van gaat zingen. Dat ‘moeilijke besluiten, makkelijk leven’ altijd opgaat. Voor iedereen. En dat als je dit soort lastige besluiten met steeds meer vertrouwen durft te nemen omdat je er achter zult komen dat het altijd goed komt. Hoe eng het ook lijkt nu.

Waar moet jij op dit moment een besluit op nemen? Wat weet je dat je te doen hebt maar stel je steeds maar uit? Waar is angst en tekort een energievreter en de rem op jouw succes en geluk? En wat heb je nodig om dat te veranderen, anders dan het besluit nemen dat het hier ophoudt.
Ik ben heel benieuwd wat dat is. Wil je het hier0nder met me delen?? Hoe heb ik je geholpen met mijn eigen verhaal? Laat je me dat weten?

Enneh, als we het nu over besluiten nemen hebben??

 • Op 2 en 3 november aanstaande organiseer ik mijn 2 daagse najaarsevent en oehlala, ik ben als een klein kind de dagen aan het aftellen. Volgende week maak ik het thema bekend (het is mijn eigen thema dit jaar, mogelijk dat je het dan al kunt raden…) en achter de schermen zijn we echt met man en macht bezig om al mijn ideenen voor deze 2 dagen uit te (kunnen) voeren. Ik ben ervan overtuigd dat het magisch gaat zijn. Ik weet 100% zeker dat er FOMO gaat ontstaan als je er niet bij bent. Ik had deze week 2 livedagen en ik zie en voel de kracht van mensen bij elkaar brengen en dan ben ik er ook nog eens op het podium. Ik geloof dat er voor iedere deelnemer een business van vóór en na het event gaat zijn. Oprecht! De prijs gaat volgende week omhoog, dus zorg dat je op tijd je ticket koopt. We gaan er een geweldig maar vooral ook inspirerende 2 dagen van maken in theater ’t Gooiland in Hilversum. Ik nodig je vanuit mijn hart uit om erbij te zijn. En als je voelt ‘ik moet er geloof ik iets mee’, boek dan een ticket en de praktische zaken zullen zichzelf oplossen. Echt. Weet dat je meer dan van harte welkom bent. Gun jezelf de kracht van zoveel gelijkgestemden en de energie die daar ontstaat. Ik gun hem jou! https://jezaakvoorelkaar.plugandpay.nl/checkout/event-je-zaak-voor-elkaar

 

 • Maandag start ik met ‘Slim in Actie’. Een 11 dagen actieprogramma waarin ik je niet alleen leer en inspireer op het nemen van de juiste en slimme acties. Maar ik ook nog eens je stok achter de deur ben om het ook echt te gaan doen. Investering slechts € 22,- ex BTW voor 11 dagen, dat is € 2,- ex BTW per dag. Zou ik niet te lang over nadenken 😊 https://jezaakvoorelkaar.plugandpay.nl/checkout/slim-in-actie-1664641502

 

 • Ik heb nog 1 plek van de 10 voor mijn 2 daagse Mastermind voor Slim en Snel Succesvol op 20 en 21 oktober aanstaande. Is die plek voor jou?? Vul dan even dit formulier in en je hoort me zsm www.jezaakvoorelkaar.nl/vragenformulier


Weet je trouwens ook dat het oktober podcastmaand is? Je vindt  iedere werkdag een nieuwe van mij op Spotify en op Apple Podcast

Heb een mooie dag!Photo by Louis Hansel on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

10 gedachten over “Bereid om alles te verliezen om mezelf niet te verliezen”

 1. Lieve Veronique,
  Dank voor deze laatste druppel.
  Het is klaar.
  Het moet anders met mijn bedrijf.
  Het klopt niet meer en het schuurt al te lang.
  Dank.

  1. Lieve Veronique,

   Dank voor je eerlijke verhaal. Inspiratie voor mij om aan de slag te gaan zodat ik, later als ik groot ben😉, mag deelnemen aan je programma Verdienen wat je waard bent. 🙂. Liefs Manja

   1. Ha Manja, er is altijd een oplossing, ook al kun je die nu nog niet zien. Hoop je snel te mogen begroeten in mijn programma Verdienen wat je waard bent!

 2. Dag Veronique,
  Ik volg je al een hele tijd, ook al heb ik helemaal geen bussiness maar ben ik leerkracht lager onderwijs. Maar je manier van denken, je tips en wijsheden komen ook goed van pas in het leven, los van een bedrijf. Zo ook dit verhaal, van kiezen voor jezelf en keuzes durven maken die oncomfortabel zijn maar wel zorgen dat je gelukkig blijft.
  Ik ben op het moment aan het spelen met een hobby waarvan ik voel dat het wel eens een bedrijf zou kunnen worden. Had ik niet bedacht als ik niet al maanden accounts rond bedrijven volgde zonder goed te weten waarom. Ik zit nu midden in een diepgaand jaartraject persoonlijke ontwikkeling dus ik voel nu geen ruimte om nog in iets anders in te stappen maar ik voel wel dat ik ooit nog bij jou terecht ga komen. En dat is best gek om te zeggen, want bij de eerste podcast die ik van je te horen kreeg, lagen de oordelen allemaal klaar. Blij dat ik me daar overheen heb gezet. Dank je wel van harte voor al die inspiratie!

 3. Lieve Veronique,

  Ik voelde al dat ik de juiste stappen aan ‘t zetten ben, maar jouw verhaal geeft me een extra kick😁

  Vooral dat deel dat als je stopt met bepaalde klanten te werken of opdrachten te doen waar je energie van weglekt, je er zoveel voor terug kunt krijgen. Dáárop focussen en niet het geld wat je mis gaat lopen! Als je niet stopt met dat soort weglek-klanten trek je ook geen nieuwe, fijne klanten aan. Het stroomt dan niet, ik ben chagrijnig en gestresst. Komende weken (tot aan je event!) nog even keihard buffelen (keerzijde: m’n omzet in oktober is best fijn) en dan is ‘t klaar.

  Dankje❤️

  Groetjes, Maaike

 4. Hier schuurt het en het wringt. En ik kan mijn vinger er nog niet opleggen.
  Maar alleen als de titel van de blog raakt me. “Bereid om alles te verliezen om mezelf niet te verliezen.”
  Meerdere keren in mijn leven moeilijke keuzes gemaakt, zoals een scheiding, die me altijd dichterbij mezelf hebben gebracht. Dus ik heb vertrouwen dat ik dat nu ook weer kan gaan doen. En ik weet ook dat ik daarvoor even afstand moet hebben, om het grote geheel te zien.
  Dus ik ga stappen zetten om afstand te krijgen. Vogelperspectief. De adelaar. Zodat ik daarna verder kan komen en dichterbij mijzelf.

  Bedankt voor je inspiratie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven