Het trollenkamp

Veroniqueprins.nl_

Als de huidige virussituatie ons 1 ding duidelijk maakt is dat iedere mening die je hebt zie je gestaafd op het internet. Degene die de 1,5 meter samenleving aanhangen komen met rapport na rapport en een hele rij deskundigen met interessante titels die hun ‘gelijk’ onderbouwen. Degenen die  andere denkbeelden hebben, hebben een net zo imponerende rits geleerden en studies aan hun kant staan die volledig beamen dat zij het juist zien en ‘die anderen’ niet. Ik wil er verder niet zoveel over zeggen. Alleen dat ik het jammer vind dat iets wat ons eerst samenbracht, ons nu juist weer verder uit elkaar drijft en dat ieder ‘team’  alleen maar steeds harder gaat roepen om de ander te overschreeuwen. Maar goed, is weer voer voor een ander blog en niet de insteek die ik vandaag wilde hanteren. De insteek van vandaag gaat wel uit  van ‘what you believe is true’ en dat wat je op internet zoekt, je ook altijd zult vinden. Iedere mening die in jouw straatje past zul je bevestigd krijgen. De vraag is; moet je dat ook willen?

Ik zie dat online veel gebeuren en ik wil je graag meenemen naar een voorbeeld een paar maanden geleden. Ik ben lid van een Amerikaanse (betaalde) groep en daar was een dame die al van alles geprobeerd had bij wie het maar niet lukte om haar business van de grond te krijgen. En, wat ik gelijk snap, ze raakte daar ‘wat gefrustreerd’ van. En ze moest wat met die frustratie. En wat er toen gebeurde was voor mij heel interessant om te zien en  graag met je deel.

In die groep, waar ik vermoed zo’n 200 (betalende) deelnemers zaten, zette ze een post vol frustratie en hoe moeilijk het allemaal wel niet was. Een paar jaar opgekropte emoties en ongenoegen in een berg minder positief geformuleerde woorden. En ineens kwam er een berg ‘mollen’ omhoog, ik wist niet wat ik meemaakte. Mensen die ik in die groep nog nooit iets had zien posten, die nog nooit ergens aan meegedaan hadden, nog nooit positief of waardevol aan een discussie hadden bijgedragen, kwamen als een soort ondergronds leger tegelijkertijd samen omhoog en ze hadden ‘a field day’ onder deze post. Ze gingen echt ‘los’ zoals ik dat altijd noem en ik las het echt in verbazing. Stijgende verbazing mag ik wel zeggen.

Ze gaven de dame in kwestie helemaal gelijk, het was allemaal ongelooflijk zwaar en moeilijk en ingewikkeld. En oef, waren ze het even heerlijk met elkaar eens, er ontstond daar een soort ‘gefrustreerde businesseigenaren club verbroedering’, een bijzonder fenomeen in mijn ogen. Voor ik het wist werd er ook van alles bijgehaald waarom het zo lastig was, wie het vooral lastig maakten, wie er vooral géén gelijk hadden en wiens schuld dit allemaal was. Echt een heel trollenleger ontstond daar, en oh wat hadden ze het fijn met elkaar. Er werden dingen aangehaald die er werkelijk niets mee te maken hadden, er werden verbanden gelegd waar ieder normaal (Oké, oké, wat is nu normaal? En zeker in deze tijd. Maar laten we het houden op iedereen met een  IQ boven de 100) snapte dat ze zichzelf onzin verkochten. Het werd gewoon zielig.

En het enige wat ik dacht was:

  • Waar dient dit jou nu?
  • Helpt dit je verder? Is dit voedend op een manier die je helpt groeien?

En het antwoord was ‘nee’. Ze praatten elkaar alleen maar verder de put in. En omdat ze medestanders hadden, medetrollen, legden ze ook hun eigen verantwoordelijkheid steeds verder bij zichzelf vandaan. Het werd er alleen maar erger van.

Jim Rohn zegt altijd al ‘je wordt het gemiddelde van de 5 mensen met wie je je  omringt’.

Dus wat kun je zeggen van een dergelijke trollenpost? En waarom zou je hem willen plaatsen? Wat heb je aan de reacties van iedereen die je zo ongelooflijk gelijk geeft dat het echt onmogelijk is om succesvol te worden? Ga je daar meer van verkopen? Word je daar een beter mens en een sterkere ondernemer van? Voor het geval er nu ook een mol of trol deze post leest en denkt ‘ja duh, mag ik nu ook niet meer gefrustreerd zijn? Tuurlijk wel. Ben ik ook regelmatig en ook nog met reden (kijk maar naar mijn stories van vandaag). Maar een minuut of 10 en langer niet. Zonde van de tijd.

Ik heb zelf een paar quotes waar ik gek op ben en waar ik me aan vasthoud in deze situaties:

‘Succes trains, failure complains’

en

‘Klagen kost je vandaag energie en lost het probleem van morgen niet op’

‘Succesful people build each other up. They inspire and push each other. Unscuccesful people just hate, blame and complain’

Zoals je nu kunt kiezen voor het ‘mondkapjesteam’ of het ‘niet-mondkapjesteam’, heb je vandaag óók de keuze of je tot het trollenleger behoort of dat je voor een andere, wat meer positief gestemde, supportersclub gaat. Ga eens na welke supporters je om je heen hebt staan? Door wie laat je je acties eigenlijk beïnvloeden? Wie heeft er op dagelijkse basis de meeste impact op wat je doet/besluit? Zijn dat juichers of huilers? Wijzers of leiders? Halen ze je op of naar beneden? En dat hoeft nog niet eens met de verkeerde bedoelingen te zijn. Soms is het ook nog oprechte liefde, alleen is het de vertaling van hun angst waarmee ze jou klein willen houden. En dat helpt jou niet.

Er wordt van jou als ondernemer gevraagd dat je permanent keuzes maakt. Voor je ideale klant, ten aanzien van je aanbod, je moet je tarieven bepalen, een  bedrijfsnaam kiezen en ook als het over dit soort zaken gaat. Bij wie hoor je? Wat denk je? Welke vraag dient je? Door wie laat je je leiden? Bij welk ‘kamp’ sluit je je aan? En waar je je in deze ‘iedereen moet er een mening over hebben’ tijd nog neutraal kunt opstellen als het gaat over mondkapjes en wel of niet wachten op een vaccin, in je business heb je die tijd niet. Heb je die luxe niet. Heb je die besluiten gewoon te nemen en je mening te geven. Omdat je anders al heel snel besmet wordt door het trollenvirus en dat is meer killing voor je dromen en je praktijk dan dat Corona ooit zal zijn. Eens? Wil je je inzicht dan hieronder delen?

Enneh, waar je ook een besluit over te nemen hebt is of je er op 28 augustus bij bent. Tijdens mijn ‘Back to Business Bootcamp’ dat ik die dag live, interactief, online geef. Een dag waarin ik je ‘klaarstoom’ voor de laatste 4 maanden van het jaar. Waar ik je kritisch naar jezelf, je omgeving, je bedrijf en je aanbod laat kijken. Een dag waarop je nieuwe kansen voor je praktijk zult zien, nieuwe plannen zult maken, een grotere versie van jezelf zult worden. En vooral, je bent er met positief gelijkgestemden die elkaar optillen in plaats van neersabelen; trollen niet welkom!

Ben je erbij? Voor de prijs hoef je het niet te laten. En bestel je je ticket uiterlijk voor de 21ste, dan krijg je ook nog een ‘one of a kind’ goodybag thuisgestuurd. Enneh, dat is niet een tasje met 21 waardeloze papieren waardebonnen; je weet hoe ik ben. Ik geef graag en veel, ook in mijn goodybags.

Koop dus vandaag nog je ticket, dan zie ik je de 28ste!

www.jezaakvoorelkaar.nl/bbb

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

7 gedachten over “Het trollenkamp”

  1. Ik ben de laatste jaren heel bewust overgestapt van een team van klagers en wijzers naar een team van zelf verantwoordelijkheid nemen en hulp zoeken. Ik was me er zelf al langer van bewust dat je er niet alles aan kunt doen wat er op je pad komt, maar dat het er meer over gaat hoe je houding is. Toen ik mij ging omringen met leiders i.p.v. wijzers vond er een echte transformatie plaats.

  2. Francis Chavernac - van Gompel

    Zó mee eens! Ik hou daar erg van: dat positieve en met de neus vooruit: wat brengt het je, hoe dient het je en helpt het je groeien. Zo niet? Dan niet lang bij stil staan en doorgaan. Dat is wat me ook zo aanspreekt aan jou als coach (onder andere 🙂 )

  3. Ik kom uit een “trollennest”, dat zich in mijn leven heeft vertaald naar een über-kritische houding tegenover alles, wat b.v. makkelijk zou kunnen gaan. Iets dat je (soms zomaar) blij zou kunnen maken. Er moet dan een addertje onder het gras zitten. En, zoals je zo mooi schrijft, dat addertje is, linksom of rechtsom altijd te vinden. Jarenlang ben ik met mijn trollen-identiteit vergroeit geweest. Sinds een paar jaar smelt het. Ik hou de onderstroom, die mij steeds weerhoud om er vol voor te gaan goed in de gaten. Jouw blog helpt erbij om scherp te blijven.
    Dank hiervoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven