Probeer mij geen champignons te verkopen!

Veroniqueprins.nl_

 

Ik loop over de markt langs een groentekraam en de groenteman roept ‘lekker bakkie champignons mevrouw?’ Ik schud van nee. Vervolgens komt hij met een rits argumenten waarom ik ze toch écht zou moeten kopen.

‘Heerlijk mevrouw bij een stukkie vlees of op brood”Zijn heel gezond en u wordt er niet dik van”U moet de Hollandse telers toch een beetje steunen nu’, hij gaat over op emotionele chantage

Nog altijd schud ik nee, ik hoef ze echt niet! Hij doet een laatste poging:

‘Spotgoedkoop mevrouw, tweede bakkie zelfs voor de halve prijs’

‘Ik wil ze echt niet, al kreeg ik ze gratis’, geef ik de groenteman aan. ‘Ik gruwel namelijk van champignons, ik wil ze niet eens in huis hebben’ Ik loop door naar de volgende kraam en besluit om daar geen groenten meer te kopen.

Wat kun je van dit verhaal leren? Probeer niet met verkooppraatjes jouw potentiële klant te overtuigen dat hij of zij toch vooral jouw producten of diensten zou moeten kopen. Ik ging me namelijk ergeren aan deze op zich allervriendelijkste groenteman. Zorg dat je weet wat je klant wil, wat hij nodig heeft en biedt daar een passend product of dienst op aan. Dan hoef je niet te leuren, niet met 21 argumenten te komen, dan hoef je zelfs niet de prijs te verlagen. Want als ik het niet wil (omdat ik het niet nodig heb, omdat ik het niet lust etc) dan helpen al die argumenten niet, die leiden zelfs tot ergernis.

Wat had hij moeten doen? Gewoon aan mij moeten vragen wat ik dan wél wil hebben. Dan had ik gezegd ‘Aardbeien’. En dan was ik op zijn eerste argument – ‘goede keus, die zijn lekker gezond’ – al ingegaan. Had hij de rest van zijn riedel achterwege kunnen laten, had hij zijn prijs niet hoeven verlagen, was ik blij geweest met mijn aankoop. En, wat nog belangrijker is, ik zou de volgende week weer naar zijn kraam zijn toegegaan. Want die groenteman weet wat ik lekker vindt!

Hoe werkt dat voor jou? Probeer jij je klanten ook champignons te verkopen? Of ken jij je klant zo goed dat je weet wat hij of zij wil/nodig heeft en heb je daar een exact matchend aanbod bij? Als je wilt wil ik daar samen met jou best eens naar kijken tijdens een gratis Skypesessie. Vraag hem aan via www.jezaakvoorelkaar.nl/gratis-sessie

Fijne dag enneh, ik hou écht niet van champignons! Wel van zwart/wit ballen

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven