Op wiens toestemming zit jij te wachten?

Veroniqueprins.nl_

 

“Shine bright like a diamond”

Dit blog zit al een paar dagen in mijn hoofd. En, geheel tegen mijn gewoonte in, krijg ik het maar niet op papier. Ik weet namelijk EXACT wat ik wil zeggen, maar weet niet precies hoe. Dus dacht ik zondag ‘laat maar, komt wel een keer’. En iedere keer komt de gedachte terug, geen ontkomen aan. Dus hier komt hij, in het kader van progressie voor perfectie. Mogelijk mijn vaagste blog ooit, mogelijk mijn beste. In ieder geval een kijkwijzeralert ????.

 

Ik zat te wachten……

Vorige week kreeg ik bovenstaande mail van mijn coach Suzanne. Boem! Ik dacht terug aan exact 3,5 jaar geleden toen ik op een training van haar was en ik alleen maar wilde dat ze zou weten wie ik was. Nu stuurt ze me deze mail dat het tijd is om, alhoewel ik er al een flink aantal gezet heb, weer een nieuwe stap te maken. Er snotterde van alles uit mijn neus, er ging van alles door me heen, ik zal het je besparen ????. Wat er ook en vooral gebeurde was dat ik wist dat ze gelijk had. Waar ik van schrok was dat ik me realiseerde dat ik onbewust misschien wel op deze mail had zitten wachten.

Ik ben toch best ambitieus, ik heb niemand nodig om me te inspireren of om me aan de gang te houden. Ik breek wekelijks door blokkades, doe wat nodig is. En toch voelde deze mail bijna alsof ik toestemming kreeg. Ik realiseerde me dat ik me een beetje in had zitten houden de laatste paar maanden, dat ik sommige dingen ‘wel oké’ vond en dat dat niet oké is voor mij.

Na dit besef begon er weer van alles te stromen, te borrelen, te bruisen. Ik nam gelijk 3 drastische besluiten die ik eigenlijk al eerder had moeten nemen maar die ik steeds voor me uit schoof. Na één mailtje zat ik dus weer op mijn pad terwijl het nieuwe traject nog niet eens is begonnen (voor iedereen die zich nog afvraagt wat nu het nut van een businesscoach is ????).

Ik had toestemming gekregen……….  Zat daar blijkbaar op te wachten. BAM!

 

Eerlijk? Ik was een tikkie teleurgesteld

Met dit, voor mij waardevolle, inzicht ging ik vervolgens het door Maartje Koper en mij georganiseerde Big Business Event in. Over dat event kan ik overigens kort zijn: magie en bewustwording, daarover een ander blog. Waarna je je overigens aan je haren trekt dat je er niet bij was………….

Het Big Business Event organiseerden wij voor ondernemers die graag met hun bedrijf naar een volgend niveau willen doorbreken, richting € 100.000,- omzet of meer. Dit is toch al een gek blog dus ik gooi alles er maar in: ik was vooraf een tikkie ontgoocheld dat er maar 24 aanmeldingen waren. Hoe kan het zijn dat er niet meer mensen willen doorgroeien? Waar zijn die ambitieuze ondernemers, mensen die écht gaan voor het volledig leven van hun missie (en dat doe je niet met een omzet van € 25.000,- dan help je te weinig mensen om écht je missie te leven. Denk daar maar eens over na……) en daarnaast een gezond inkomen willen verdienen.

Nu weet ik al lang dat degene die er horen te zijn, er zijn. Dus zoiets kan ik dan gelijk naast me neerleggen. Het houdt me wel bezig. Na de mail van Suzanne dacht ik wel gelijk ‘op toestemming van wie zitten al die kanjers waarvan ik denk dat ze er bij hadden moeten/horen zijn, te wachten?’

 

‘Ik ben nog niet zover’

Tijdens het event kreeg ik antwoord op mijn vraag en nu wordt dit dagboek eindelijk een blog waar jij ook wat aan hebt. De opvatting van de meeste ondernemers is dat ze van alles klaar moeten hebben en nog van alles moeten weten vóórdat ze pas naar het volgende niveau kunnen doorgroeien. En tsja, zover zijn ze nog niet. ‘De rest is allemaal veel verder’. Denken ze…………. Right!

Het meest lastige aan deze situatie is dat het om vergelijken draait. Iets wat je bij een ander ziet of bij een ander meent te zien. Zoals ik dat in mijn eerste jaren als ondernemerscoach zelf ook had: ‘ja maar zij….’  Door deze vergelijking, waar ik vanzelfsprekend nooit als ‘winnaar’ uit de bus kwam, maakte/hield ik mezelf altijd klein. Niet letterlijk (die 1.58 meter van mij wordt de komende jaren alleen nog maar minder ????) maar figuurlijk.  ‘Wie ben ik nou, zij zijn al zover, zolang zij er zijn is er geen plaats voor mij, waarom zouden ze mij nu kiezen, iedereen gaat toch naar hen’. Zie je, niets menselijks is mij vreemd. Jij en ik verschillen helemaal niet zo veel. Want dit gaat toch ook wel eens door jouw hoofd?

Ik hoor coachees zich dagelijks bijna verontschuldigen dat ze ‘er’ nog niet zijn. Dan maakt mijn hart een kronkel. Want waar is ‘er’? En het gaat niet om waar je staat, het gaat erom waar je heen wilt. Dát is bepalend voor succes!

 

‘Ik wil het gewoon’

Want er waren ook een aantal aanwezigen die nog niet eens zo lang geleden gestart zijn. Er was er zelfs eentje zonder website. Maar man, wat hadden die een waanzinnige plannen. Een ongelooflijke mindset. Een wil om het te laten slagen. En wie denk je dat er uiteindelijk succesvol wordt: degenen die alles goed geregeld hebben of degenen die vanuit hun tenen de wens hebben om alles uit hun droom te halen. Zelfs als je geen businesscoach bent kun je een antwoord op deze vraag geven: niets is onmogelijk voor hen die willen……….

Weet je wat nog het meest bijzondere aan juist deze deelnemers was? (Begrijp me goed, ze waren stuk voor stuk prachtig en inspirerend! ) Dat er bijna niemand van die club vooraf contact met ons had gezocht of dit event wel iets voor hen was. Dat hadden ze zelf gewoon al besloten. Ongeacht hun omzet, ondanks dat er nog heel veel niet perfect was ingericht, ondanks dat ze nog geen loeigrote lijst hadden. Mega bijzonder. Ik kan er geen andere woorden voor vinden. Want toen ik na dit epic weekend een paar mensen vertelde hoe ongelooflijk gaaf dit 2 daagse event was geweest, heb ik wel 5 mensen gehoord die zeiden ‘ja, ik wilde er eigenlijk ook wel bij zijn maar dat is nu nog niet voor mij’. Welk lid van jouw Urker mannenkoor heeft je dit in je oor gefluisterd, is onder je huid gekropen, voert deze mindf*ck uit in jouw hoofd? Wees eens eerlijk? Haakte je stiekem wel aan op de mails die ik stuurde,  de dingen die je zag over het Big Business Event maar dacht je ‘volgend jaar’. Waarom volgend jaar? En weet je zeker dat je volgend jaar niet wéér volgend jaar zegt………. Wees eens eerlijk?

 

Geef je jezelf  toestemming?

Weet je, ik weet het zelf eigenlijk niet zo goed wat ik je nu wil zeggen. Gelukkig had ik al gezegd dat dit een vaag bericht zou worden. Weer eerlijk? Ik had al moeite om mezelf toestemming te geven om dit blog te sturen omdat een collega van mij vorige week al nagenoeg hetzelfde onderwerp behandelde en het voor mij als na-apen voelde. Terwijl ik wel degelijk zelf een eigen aanleiding had, namelijk bovenstaande mail. Zo ver gaat dat ‘toestemmingen-ding’ dus soms.

De eerste keer dat ik bij Suzanne was coachte ze een dame. Out of the blue stelt ze deze vrouw in kwestie de vraag: ‘who has to die for you to become succesfull?’ De zaal viel doodstil (en dat is een flauw woordgrapje ????), de mevrouw in kwestie begon keihard te huilen. Bingo………..  Zij kon niet verder groeien in haar bedrijf omdat er iemand was die haar geen toestemming gaf. Iemand wiens mening voor haar belangrijk was en zonder zijn goedkeuring kon zij niet door. Ik heb haar reis hierna van dichtbij mogen meemaken, na deze sessie is alles voor haar veranderd. Wat er daarvoor moest gebeuren? Niet wachten op de toestemming van een ander, jezelf de toestemming geven.

 

JIJ bent de sleutel

Dit is geen salesmail voor het Big Business Event, dat is namelijk al achter de rug en de kaartverkoop voor volgend jaar is nog niet gestart ???? (de kaartverkoop van mijn event op 19 januari: Yes You Can is overigens wel vorige week gestart …..). Dit is een persoonlijke uitnodiging van mij aan jou. Omdat ik weet wie deze mail lezen en ik weet dat er minstens 100 mensen zijn die er eigenlijk bij hadden moeten zijn dit weekend. Die er bij hoorden, voor wie dit een keerpunt in hun praktijk zou zijn geweest. 

Ze zijn allemaal door mijn hoofd gegaan in de aanloop van dit next level event: waarom is zij/hij er nu niet bij? Wat eeuwig zonde. Mijn uitnodiging is om eens in het bovenstaande stuk te gaan staan. Als het gaat om toestemming geven, ben je daarin nog afhankelijk van iemand anders of is je eigen toestemming écht voldoende? En heb jij jezelf dat al gegeven? In het verlengde hiervan ligt de vraag: waar ben je bang voor als je succesvol zou worden? En als laatste de gedachte dat alles eerst voor elkaar moet zijn voordat je succesvol kunt worden, terwijl een winners-mindset zoveel belangrijker is. Dat het daarmee begint en eindigt, de rest is slechts bijzaak. Echt. Sommige dingen hangen bij mij ook nog houtje-touwtje aan elkaar en ik doe het ook best aardig. Willen is belangrijker.

 

Mijn call to action…….

Als ondernemerscoach leer ik iedereen om geen blog af te sluiten zonder Call To Action. Altijd een oproep of uitnodiging tot iets aan het einde van een blog. En natuurlijk ben ik ongelooflijk benieuwd naar wat dit bericht bij jou los heeft gemaakt. Wees eens eerlijk, in ieder geval tegen jezelf. En als je er iets over wilt delen, dan kan dat hieronder.

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

6 gedachten over “Op wiens toestemming zit jij te wachten?”

 1. Hoi Veronique, hier even een reply op jouw nieuwsbrief. Ik heb zeker aan jouw event gedacht om mee te doen. Maar ben momenteel bezig met jouw cursus “bouw een bloeiende praktijk in 90 dag-VIP” ik dacht dat het dus verstandiger was eerst deze cursus af te ronden, alhoewel ik de cursus wel ben gestart met een doelstelling van minmaal van €60.000 komend jaar! Misschien kun jij mij nu vertellen, het is wel achteraf, of het voor huidige cursisten dus ook een aanrader was?! Ik hoop dat iets hebt aan dit commentaar.

  mvg Hester Philine Dekker (kantoor(re)styling
  http://www.hesterphiline.nl

 2. Hoi Veronique,

  Ik vind jouw nieuwsbrieven altijd heel nuttig om te lezen, maar ik voel me niet 100% aangesproken. Ik heb geen praktijk. Ik zie mijn klanten zelfs nooit. Ik bel ze nooit op – alles gaat via de e-mail; de meeste wonen in het buitenland. En ik huur freelancers in om voor mij te werken (ik heb een boekredactiebureau).

  Dus je ziet, ik pas niet helemaal in jouw plaatje. En daarom twijfel ik of er genoeg voor mij in jouw cursussen zit. Maar ik steek wel telkens iets op van je nieuwsbrieven, dus ik blijf nieuwsgierig naar wat je te bieden hebt.

  Groetjes, Judith

  https://bookhelpline.nl

 3. Geef je jezelf toestemming?
  Wat een goede vraag, Veronique! Die komt binnen!
  Daar sta ik dan met mijn “Krachtige Keuzes”!
  Of ik mezelf toestemming geef?
  Ik geef mezelf toestemming om mijn eigen pad te volgen en mijn eigen keuzes te maken, maar leef ik dan voldoende mijn eigen missie? Of is daar meer voor nodig? Meer klanten, meer omzet, meer ervaring, meer … Of is er nog iets anders voor nodig?
  Interessante vragen waarvan ik benieuwd ben naar de antwoorden.

  Mijn plan: van 2018 een topjaar maken en dus ben ik er bij YYC graag bij!
  Groetjes van San

  1. Het gaat heel duidelijk over je eigen pad volgen, da is altijd het allerbelangrijkste. Als je daarin maar voelt dat het écht jouw pad is en er niet een Urker mannenkoor je af en toe bewust of onbewust je richting of tempo bepaald. Daarom is dit op ieder niveau een goede vraag om te stellen; als je net begint en ook als je al wat langer of lang bezig bent. Enneh, dan van 2018 vind ik een goed plan 🙂

 4. Hoi Veronique,
  Aan de ene kant ben ik het met je eens… aan de andere kant ook niet.
  Er zullen veel mensen zijn die zo iets hebben van … eerst nog dit … dan nog dat…en vooral dan met niet terzake doende dingen….
  Maar om door te kunnen groeien met je bedrijf…. zal je toch eerst een bedrijf moeten hebben.
  Zonder business geen big business. Zonder fundering geen gebouw…. of je bouwt op drijfzand.
  Als je je bedrijf nog niet op poten hebt, of als je nog niet eens echt weet wat je wil of nog aan alle kanten vast zit, dan kan je gewoon nog niet doorgroeien. En nee dat heeft niets te maken met mijn situatie of een urker mannenkoor. Dat is gewoon logisch nadenken.
  Als voor jullie event deze basis niet nodig was…. dan hadden jullie het iets anders moeten aanpakken en meer moeten gaan voor …. wil je ook een bedrijf waarmee je een miljoen verdient? .. nu vraag je of mensen met hun bedrijf willen doorgroeien naar een miljoen.. veel zullen dan denken… ja in de toekomst zal dat wel leuk zijn maar nu eerst maar eens dat bedrijf op poten zetten. Vraag je of mensen een miljoen willen….dan is je vraagstelling anders….natuurlijk willen de meeste mensen dat. Als er nu iemand voor mijn deur staat en zegt … “Ik ben super rijk en heel vrijgevig vandaag…. wilt u een miljoen…. “Dan sleur ik hem naar binnen… krijgt ie koffie, thee, wijn… wat ie maar wil en hij kan er nog wel een koekje of chocolaatje bij krijgen ook… wat…. wel twee…
  De meeste van ons zijn al blij als ze uberhaupt klanten krijgen… laat staan dat ze ervan kunnen leven…. een miljoen verdienen… dat is nog een mooie toekomstdroom. Maar dromen betalen geen rekeningen… dus eerst maar eens de armen uit de mouwen steken en starten …. zorgen dat we ervan kunnen leven… voordat we concreet groter gaan denken…Ik denk dat op het moment dat de basis staat velen van ons die flinke trap onder onze …. je weet wel ….wel nodig hebben om groter te groeien…. aan jullie bedrijfscoaches om ons duidelijk te maken dat we klaar zijn voor de volgende stap. Dat onze basis solide is en dat we echt, echt waar, heel groot kunnen worden. The Sky is the limit … klopt… maar wel met beide beentjes vast op de vloer… anders komt er een windvlaag en waaien we zo … foets…. weg…. En dat willen we geen van allen. 🙂

 5. Weer een mooie blog uit jouw pen. Met warme gevoelens denk ik terug aan het Big Business Event editie 2016. Wat was dat een wake up call voor mij om in actie te komen om mijn doelen echt te bereiken. The step to the next level. Het was niet zo zeer dat ik op toestemming zat te wachten, maar jouw onvergetelijke betoog uit het diepste van je hart kwam zo binnen dat 2017 het jaar van het volgende level is geworden.
  Mensen zijn geneigd vast te houden aan dat wat ze kennen, maar ondernemen is ook een ontdekkingsreis. Paden betreden nog nooit iemand is geweest of in ieder geval waar jezelf nooit geweest bent. Een beetje eng of een beetje heel eng? Misschien voor de één wat meer dan de ander, maar 1 ding is zeker niets doen of afwachten is geen optie als je verder wilt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven