“Oh, dat heb ik ook!”

Veroniqueprins.nl_

Zoek géén gelijkgestemden als je hoger op wilt

Ik weet dat het ondernemerschap vaak eenzaam is. Ik zit ook vele uren in mijn kantoor in mijn uppie, de besluiten liggen bij mij, de verantwoordelijkheden liggen bij mij, de zorgen liggen ook bij mij. En dat is wel eens wat lastig. Daarom is het fijn om met gelijkgestemden te zijn die begrijpen waar je mee zit. Dat hoor ik dus ook vaak als argument van mensen waarom ze groepjes vormen, met andere mensen samen komen om, zoals ze het zelf zeggen, ‘te sparren, ideeën uit te wisselen, elkaar verder te helpen’. Ik begrijp het volkomen. Echter………………

 

Als ik 4 analfabeten bij elkaar zet, leren ze dan schrijven? Als ik 6 mensen zonder rijbewijs bij elkaar zet leren ze dan autorijden? Krijg je 5 mensen die “10-vingers-blind” kunnen typen als ik er vijf verzamel die het niet kunnen en die dan regelmatig bij elkaar komen? Wees eens eerlijk over het antwoord. Ik vermoed dat je al heel snel zegt ‘natuurlijk niet!’ en mogelijk ook heel even aan mijn IQ twijfelt naar aanleiding van deze voorbeelden 😊.

 

Toch is het wat ik wel vaak zie gebeuren in coachland. We komen samen, cuddle-cuddle, hug-hug, ongelooflijk fijn. Geloof me, ik ben ook echt gek op knuffelen en samen zijn. Alleen als ik een oproep zie door iemand die zelf net start gericht aan ‘andere starters zodat we elkaar kunnen inspireren’ dan gaat er iets een beetje gillen in mij. Als ze nu allemaal geen klanten hebben, wat vaak het geval is, wat is er dan te inspireren?

 

Hoe kan de ene analfabeet de andere nu een stap verder helpen, behalve met wat trucjes over hoe je niet hoeft te laten merken dat je niet kunt lezen. Maar dat is niet wat hij wil, hij wil leren lezen. Voel je wat ik bedoel?

 

Vaak zijn deze groepen vooral heel fijn, dat begrijp ik volledig. Want in je vriendengroep ben je mogelijk een vreemde eend in de bijt, veel mensen vragen zich af ‘waarom je dit toch wilt’ en je groepsgenoten daarentegen snappen jou volledig. Dat is echter ook waar het vaak niet helemaal goed gaat. Het is zo vaak een ‘ik begrijp je’ club. Is dat wat je nodig hebt om te groeien? Is dat wat je écht vooruit helpt? Is gebrek aan begrip de reden waarom je nog niet gegroeid bent of gebrek aan ondernemerskennis? En is die ondernemerskennis dan wat je bij dergelijke ‘masterminds’ haalt?

 

Begrip brengt me niet verder, kennis en implementeren wel

Mogelijk wel, begrijp me goed. Maar heel vaak ook niet. Ik lees zo vaak ‘ik wil me omringen met gelijkgestemden’ en dan denk ik altijd: ‘ik niet’ 😊. Nou weet ik dat ik altijd een beetje de rebel ben, maar als je net als ik bent (míjn gelijkgestemde 😊) dan begrijp je wél wat ik bedoel.

 

Ik zit in een Mastermind omdat ik in het echt wil Masterminden en niet ‘in name only’ zoals ik zo vaak zie. Ik wil een meester worden in dingen leren, beter begrijpen, sneller snappen, groeien als mens en als ondernemer. Dat kan ik niet als ik in een ‘bevestigingsgroepje’ plaatsneem. Dat gaat alleen als ik met mensen samenwerk die al verder zijn dan ik ben (als mens en/of als ondernemer) of doordat we bewezen kennis/ervaring combineren en we op die manier van elkaar leren.

 

Wat verder voor mij van wezenlijk belang is voor een echte Mastermind is dat het ondernemers zijn met dezelfde doelstelling. En dan niet in wat ze roepen maar ook in wat ze doen. Want woorden zijn nog geen daden. Als het mensen zijn die niet bang zijn om eerlijk te zijn en niet in een dergelijke groep zitten om begrip te halen of vrienden te maken. Als dat wel hun enige doel is dan is het zonde van je tijd. Kun je je dat voorstellen? En als ik één ding heb geleerd is het wel dat tijd mijn kostbaarste bezit is en dat ik daar zuinig mee om moet gaan.

 

Tips voor een waardevolle Mastermind

 • Een Mastermind is geen accountability partner, zou niet als stok achter de deur moeten fungeren.  In een dergelijke Mastermind wil ik niet zitten. Ik ga ervanuit dat je het door jou gestelde doel wilt bereiken en dat je dus ook uit jezelf doet wat daarvoor nodig is. We kunnen met elkaar evalueren wat er gedaan is en of dat het heeft gewerkt. En wellicht heeft iemand op basis van eigen ervaring of kennis nog tips maar dat is het dan wel. 
 • Werk met een concrete agenda zodat je je tijd effectief en efficiënt gebruikt. Sinds ik dat doe in mijn Masterminds zijn deze zoveel waardevoller. Niet over-gestructureerd of geformaliseerd maar wel een aantal terugkerende onderwerpen. 
 • Bepaal minimaal iedere 6 maanden CONCREET de doelstellingen van de Mastermind en kijk wat jullie kunnen doen om die doelstellingen ook echt te behalen. Evalueer of het waardevol is en of er ook echt resultaten worden behaald door alle groepsleden. 
 • Definieer heel duidelijk wat voor jou een Mastermind inhoudt en kies dus niet voor ‘mensen uit de buurt van Den Bosch’. Ik rijd liever iets verder en krijg dan wat ik wil halen dan dat het ‘lekker dichtbij’ is. Voel je? 
 • Evalueer iedereen afzonderlijk en evalueer ook je eigen rol en plaats in de groep steeds opnieuw. Eén van de lastigste dingen van groei is dat je soms mensen ontgroeit. Dat plekken waar het goed en waardevol was dat soms ineens niet meer zijn. Dat de win-win eruit is. Blijf dan niet uit angst om iemand te kwetsen. Uit angst om arrogant gevonden te worden. Blijf trouw aan jouw doelen, jouw wensen en jouw verlangens. Ook als dat betekent dat je van sommige dingen/mensen afscheid mag nemen. Als het een oprechte Mastermind is dan kan er over dit soort dingen gewoon gesproken worden.

 

Nu weet ik dat een aantal van mijn lezers zal zeggen ‘het gaat alleen maar over business, over meer, over beter’ en ja, in dit geval is dat ook zo. Omdat het onderwerp Mastermind is. Eerder gaf ik al aan dat het niet om een ‘zo’n fijn gevoel groep’ gaat en ik weet dat er dan een aantal lezers gaan steigeren. Dat hoeft niet.

 

Als jij het heel fijn vindt om bij een dergelijke groep te zitten doe dat dan gewoon, echt. Ik weet hoe fijn het is als iets of iemand je een goed gevoel geeft. Verander dan alleen de doelstelling en ook de naam. Dan is het geen Mastermind, noem het dan ook niet zo. Dan zul je zien dat wat JIJ eruit wilt halen ook veel eerder en beter naar je toe komt.

 

Dus, hoe is het in jouw Mastermind groep? Hoe vaak wordt er iets gezegd als ‘dat heb ik nou ook?’ of ‘oh, ik dacht al dat ik de enige was?’ Merk je dat er vooral veel bevestiging wordt gegeven maar dat je niet echt goed gevoed wordt in datgene waarvoor jij je hebt aangesloten.

 

Neem hier eens de tijd voor om over na te denken. En voel je niet helemaal de ‘win-win’ meer, maak dan voor jezelf een keuze. Om er te blijven omdat het een lastig besluit scheelt. Of om trouw aan jezelf te blijven (wat we onze klanten altijd leren) en te kiezen voor wat goed voor jou is. En daarmee vaak automatisch ook voor de rest van de groep.

 

Ben benieuwd wat deze blog je voor inzichten heeft gegeven. Wil je het hieronder met me delen.

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

6 gedachten over ““Oh, dat heb ik ook!””

 1. Mooi tips en heel herkenbaar. Ik heb een paar jaar geleden een dergelijke tip gekregen van Eelco de Boer. Toen ik startte met mijn praktijk (hypnotherapie) heb ik een coach gezocht die al erg succesvol is en al enige jaren langer praktiseerde. Ik ben toen een tijd lang elke maand naar de andere kant van Nederland gereden om van haar te leren. Heel veel aan gehad. Inmiddels zit ik nu in een (nieuwe) mastermind groep die elkaar echt vooruit helpen. Als het fysiek even niet lukt om bij elkaar te komen plannen we een Zoom meeting.
  Om exponentieel te kunnen groeien heb ik sinds kort een coach in de VS die me gaat helpen beter met Zoom te werken en vooral van een-op-een sessies, naar (grote) groeps sessies te kunnen gaan. Zij is weer een specialist op het gebied van online sessies.
  En inderdaad: de Mastergroep op FB op ons vakgebied wordt overwegend gevuld met succesverhalen (kijk eens hoe goed ik ben). Ik merk dat dat intimiderend kan werken op diegenen die nog pas weinig ervaring hebben (gene om vragen te stellen in die groep), terwijl diegenen die al langer in dit vak werken ook weer gene voelen om een vraag te stellen vanwege de opmerking die dan wel eens komt: dat zou jij toch allang moeten weten!
  Goed artikel van je, Willy. Geeft mij een goed gevoel dat ik op de goede weg zit! Dank je!

 2. Geweldig, echt geweldig blog weer. ‘“Dan gaat er iets een beetje gillen in mij” ha ha ha ha, ik HOOR het je gewoon doen! Bedankt voor je waardevolle tips, je blijft echt mijn kick-ass-superheld.

 3. Hoi Veronique,
  Wat een (h)eerlijke wake up call. Geweldig om te lezen en zo herkenbaar……..
  Eerste bijeenkomst afgelopen week gehad en ik voelde me helemaal gelijk gestemd.
  Maar ja…dat zet niet veel zoden aan de dijk.
  Dank je wel voor het delen

 4. Hai, dank voor jouw heerlijk heldere blog! Inderdaad een valkuil om met gelijkgestemden te blijven mutsen en allemaal dezelfde stomme fouten te maken. Nieuwe inzichten, juist commentaar vanuit frisse andere blik en confronterende visies… tja dat jeukt net als het zand nu tussen mijn tenen! Dank voor jouw blog, met humor. Precies de spijker op zijn kop, dank je!

 5. Hoe zeggen ze dat in het Engelse lagerhuis als ze het ergens mee eens zijn? Hear! Hear! ?

  Anyway, veronique wat een top stuk om te lezen met mn voetjes in het zand van het sri Lankaanse strand.

  En ik ben het zooooo met je eens. Wil het ook wel eens met je oneens zijn. Maar dat lukt tot nu toe niet ha ha ha. Jij bent mijn masterminder😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven