Je hoeft het nog niet allemaal te weten!

Veroniqueprins.nl_

Je hoeft het helemaal niet te weten!

Mijn huid jeukt. Mijn jas lijkt te klein. Er broedt van alles in mijn hoofd maar ik kan het nog niet pakken. Er komen nog geen beelden bij of concrete ideeën waar ik me aan vast kan houden. Wat ik, zoals je me kent, ongelooflijk irritant vind; ik hou niet van vaag.  Ik weet inmiddels  dat dit de voortekenen zijn dat ik weer voor een ‘quantum leap’ sta, zoals ze dat altijd noemen. En ben daar, in tegenstelling tot wat je mogelijk denkt,  ontzettend rustig onder. Niet zen (dat is niet zo mijn woord) maar zeker geen onrust. Laat staan paniek. Als ik dat tegen mensen zeg  kijken ze me bijna raar aan. ‘Maar wat ga je dan doen, ga je dan stoppen met bepaalde dingen en hoe gaat het er dan uitzien?’ En dat is nou juist de vraag die je jezelf niet moet stellen, dat werkt juist averechts.

Toen ik een jaar of 8 geleden startte met Je zaak voor Elkaar had ik strak voor ogen hoe mijn bedrijf er uit zou komen te zien. Allereerst zou ik natuurlijk business coach worden. Toen ook nog voor iedere ondernemer die mijn hulp maar zou willen hebben (what was I thinking…. 😊 ) Ik zou daarnaast ook een financiele tak aan mijn bedrijf toevoegen door de samenwerking met  een accountantskantoor en ik zou ook  een kortingskaart voor ZZP’ers starten. Een bundeling van aanbieders waar je als lid met korting zou kunnen kopen; een soort van Eigen Huis maar dan voor éénpitters. Ging helemaal goed komen.

Wist ik veel………………… 😊

Allereerst ben ik een maand of 3  van accountantskantoor naar accountantskantoor gegaan met mijn enthousiaste en, in mijn ogen, briljante plan. Ik zou de klanten maken en ze leren hoe ze een business moesten bouwen en dat kantoor zou ze dan cijfermatig wijs en sterk maken. In mijn ogen de unieke combinatie, vind ik overigens nog steeds 😊 Ik benaderde al die kantoren vol bezieling, ze zouden vast zien hoe geweldig mijn idee was en hoe dit vanuit win-win-win ingestoken werd. Het enige jammerere; ze hadden daar allemaal een iets andere mening over. En achteraf natuurlijk geheel terecht; komt er weer zo eentje met een wild plan. Ga het eerst maar eens waarmaken en kom dan maar eens terug met al die stapels klanten. Geen woorden maar daden.

Na  3 maanden hard werken zonder dat ik één klant had gemaakt, snapte ik dat het anders moest. Hoe dan wel en welke vorm het dan wel zou krijgen; ik had geen flauw idee. Het plan dat ik had moest ik loslaten. Ik wist alleen dat ik kennis had en dat ik klanten moest krijgen en dat is de manier waarop ik uiteindelijk gestart ben. Enneh, achteraf gelukkig voor mij. Ik maakte mijn eerste 1 op 1 klanten en uiteindelijk heb ik daar een big business mee gebouwd. Die nooit zo groot was geweest als ik aan mijn initiële plan had vastgehouden. Vooral ook een business die ik nooit op de bank zou hebben kunnen bedenken. Mijn fantasie en mijn dromen waren destijds te klein voor wat het nu geworden is. Het is dus maar goed dat ik het niet wist, daardoor is er iets ontstaan wat ik nooit had kunnen bedenken. Door stap voor stap te bouwen en te vertrouwen op waar me dat heen zou leiden.

Inmiddels zit ik dus weer  in een soortgelijke situatie. Iets waar ik overigens om nog een andere reden totaal niet nerveus van word. Het is namelijk niet meer dan gezond om zo nu en dan je business flink op te schudden. Ik ben niet dezelfde ondernemer als een aantal jaren geleden. Ik ben niet dezelfde persoon als een paar jaar geleden. En ook mijn dromen hebben wat veranderingen ondergaan. Het zou toch eerder bijzonder zijn als ik alles bij het oude zou houden en mijn jas van destijds me nog steeds zou passen? Dus waarom zou ik bang zijn, dit is juist gezond!

Gezond is overigens niet hetzelfde als fijn, dat is ook wel fair om te zeggen. Ik ben de ene dag ook meer vol rust en vertrouwen dan de andere dag. Dan wil ik het wél weten, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben en verder wil. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Sommige besluiten kun je met een knip van je vinger nemen. En er zijn processen die tijd nodig hebben. Niets aan te doen.

Ik heb op dit moment ook een aantal klanten die in een dergelijke transformatie zitten (ja, laat ik dat woord nu ook eens gebruiken 😊 ) en ik zie ze er gek van worden. ‘Waarom weet ik het niet, hoe gaat dit er dan uit zien, waar gaat het heen?’ En ik zeg ‘laat het los, het komt vanzelf als je gewoon gaat beginnen met wat je wel weet of doorgaat met wat je al doet’.

Het is een beetje als met een relatie krijgen of op wereldreis gaan of kinderen krijgen; je kunt je voorbereiden maar je weet nooit alles. Als je bij aanvang van je relatie alles van je partner wilt weten en alles vast wilt leggen en dicht wil timmeren; gaat niet helemaal een liefdesrelatie worden maar een militaire operatie. En dat zijn wat mij betreft twee totaal verschillende dingen.

Start met wat je weet, wat logisch is en wat je voor nu nodig hebt. En als jij nog met je praktijk moet beginnen, dan is dat het maken van een traject en het op zoek gaan naar  iemand voor wie dat traject van waarde is en het aanbieden. Klaar. Je hoeft niet meer te weten dan dat. Maak je niet druk over wat dan straks de titel van je groepsprogramma moet gaan worden, zover ben je nog helemaal niet. Je denkt toch ook nog niet aan wat voor SUV je zult moeten gaan rijden voor als je ooit eens 4 kinderen zal hebben……………………. Ik ben in ieder geval blij dat ik dat ik me daar nooit druk over heb gemaakt want ik ben nooit tot 4 kinderen gekomen. En de 2 die ik heb die pasten prima in het Fiat 500tje dat ik destijds reed.

Ben je al verder in je business, zoals ik en ook een paar van mijn klanten die in exact hetzelfde proces zitten; gewoon je werk blijven doen. Het allerbeste van jezelf aan je huidige klanten geven, business as usual. Is dat  dan niet moeilijk? Nee! Op het moment dat je een baan hebt en denkt ‘misschien moet ik toch maar eens wat anders gaan doen’ zeg je toch ook niet gelijk de dag erna je baan op en kun je toch ook nog prima je werkt uitvoeren? Je bedrijf is ook gewoon een baan he. Maak het niet ingewikkelder dan dat.

Waarom ik dit vooral schrijf is omdat als je je zo vast wilt leggen dan vergeet je van de reis te genieten, haal je alle creativiteit uit het proces dat juist zo gaaf kan zijn door het niet weten. Hoe bijzonder is het om dingen weer opnieuw vorm te geven op een manier waarop je er nóg gelukkiger en blijer wordt in je bedrijf. Dat je mag spelen (terwijl het wel een serieuze manier blijft om geld te verdienen, lees dit niet verkeerd!) met de ideeën die je hebt zonder dat alles gelijk voor 4 jaar in beton gegoten wordt. Maak een nieuw traject en test hoe het werkt, doe een pilot met een hele gave nieuwe workshop die je in gedachten hebt, geniet er vreselijk van en voel hoe het nog beter voor je klant kan zijn en nog beter in je strategie zou kunnen passen. Spel en strategie tegelijkertijd.

Je hoeft het dus nog niet allemaal te weten. Dat kan zelfs niet. Zoals ik destijds niet wist welke vorm Je zaak voor Elkaar zou krijgen. En dat nu nog niet weet voor alle dingen die ik in de komende jaren nog ga doen. Ik weet alleen vanuit vertrouwen dat het nóg leuker wordt dan ik nu al doe. Dat ik er op getriggerd zal worden en dat ik er nog blijer van zal worden.

“Trust the wait. Embrace uncertainty. Enjoy the beauty of becoming. When nothing is certain, anything is possible.” ~Mandy Hale

Dus vertrouw ik ook op het proces. Doe ik ondertussen heerlijk mijn ding. En kijk ik vol verlangen en met een tikkie pijn in mijn buik naar alle gave dingen die er aan zullen komen.  Terwijl ik ondertussen mijn beste januari en februari ooit heb gedraaid. Dat kan dus allemaal samengaan. Just saying!

Wil jij het nu iets slimmer aanpakken? Niet dromen over plannen die, als je er een beetje slim over nadenkt, gedoemd zijn om te mislukken. Wil je het sneller doen dan ik en niet  maanden leuren met een plan dat nog nooit een klant heeft opgeleverd? Kom dan naar mijn 2 daagse ‘Slim en Snel Succesvol’ op 24 en 25 maart.

Tijdens 2 livedagen vertel ik je heel concreet en vooral heel praktisch welke stappen je kunt zetten om een praktijk op te zetten waar je geld in kunt verdienen. In 2 dagen gaan we werken aan je ideale klant, je productaanbod, laat ik je nadenken over je doelstelling (en ook uitdagen) en werken aan het plan waarmee je vanaf dat moment gelijk omzet kunt maken. Heerlijk interactief, super praktisch en in een hoog tempo, zoals je van mij gewend bent. Het zijn dus eigenlijk 4 trainingsdagen in 2. En tot en met 1 maart betaal je ook nog eens een belachelijke prijs: slechts € 147 ex BTW voor 2 dagen inclusief lunch.

Omdat het live is heb ik niet een onbeperkt aantal plekken, dus bestel vandaag nog je ticket www.jezaakvoorelkaar.nl/slimensnelsuccesvol

Trouwens, aan die ZZP kortingskaart die ik aan het begin van mijn blog noem, die vooraf in 6 verschillende kleuren op mijn moodboard stond (snap je nu waarom ik niets met die dingen heb als het over je bedrijf gaat?) ben ik niet eens begonnen…………….. Het kon slimmer en sneller dan dat 😊 

Heb ik je trouwens ergens wakker geschud in dit blog? Zou je dat dan hieronder met me willen delen? 

 

Photo by Chris Ainsworth on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven