Moeiteloos ondernemen? Ammehoela!

Veroniqueprins.nl_

 

Je hebt je baan opgegeven omdat je dacht dat het beter kon dan dat je nu had. Dat je voor meer geboren bent dan wat je nu doet. Omdat je vrijheid wilde en liefst ook nog een beetje meer ging verdienen. Ja, geef maar toe er is niemand die het hoort. Er is namelijk niets mis met geld verdienen met iets waar je goed in bent. Sterker nog, er is zelfs niets mis met veel geld verdienen met iets wat je goed kunt. Maar dat is weer stof voor minstens 4 andere blogberichten 🙂 Goed, je wilde het anders en beter dan dat je had, je hart volgen. En dus ben je een bedrijf begonnen.

 

Het is nog best een ‘gedoe’

Nu blijkt het in de praktijk toch allemaal wat lastiger te zijn dan je dacht. Dat bordje bij de voordeur is niet voldoende  voor een volle agenda. Je moet ‘iets’ doen met emailmarketing, hoe werkt nu zakelijk Facebook, facturatiesystemen en een boekhouding bijhouden? Pffffttt, niet echt waar je voor getekend hebt destijds. Maar het hoort er wel bij, het is tenslotte je bedrijf. Het is een beetje als met het ouderschap, daar komen ook een aantal ‘verrassingen’ naar boven waar ze je vooraf niets over verteld hadden. Maar ja, die kids wegdoen is ook zo wat J En daarbij, wie wil ze hebben? 🙂 Sorry Fie, je weet dat ik van je hou. (Mijn dochter leest namelijk ook deze mails……) En dat geldt dus ook voor je bedrijf. Je zult iets met het ‘gedoe’ moeten doen om er een winstgevende praktijk van te maken. Je kunt je praktijk ook wegdoen (itt je kinderen kan het hiermee wel 🙂 ) , maar maakt dat je dan gelukkig?

 

“Ga dan moeiteloos ondernemen”

Het mogelijke antwoord kom ik regelmatig tegen op internet: ‘moeiteloos ondernemen’. Ik krijg dan altijd een beetje de kriebels. Gisteren werd ik ook op de term getriggerd en dan kun je er de klok op gelijk zetten, dan schrijf ik er een blog over. Ik geloof namelijk beslist niet in moeiteloos ondernemen. Zoals ik ook niet in moeiteloos ouderschap geloof. Of in moeiteloze relaties. Als ik alleen al denk aan een moeiteloze relatie dan denk ik aan saai, zonder groei, te veilig en vlak. Is dat het af en toe niet moeiteloos is, niet juist de kern van een goede relatie? Tenzij je 20 jaar lang in exact hetzelfde ritme leeft, geen uitspattingen hebt en jaar na  jaar precies hetzelfde huisje op de camping boekt. Dat is redelijk moeiteloos, ik moet er alleen niet aan denken!!  Kom je juist op de ‘niet moeiteloze momenten’ weer  het meeste tot elkaar, zijn dat niet juist de moment dat je als setje weer een groeispurt maakt? Zo is het ook met ondernemen; als je écht wilt groeien, als je écht een serieus bedrijf wilt bouwen, dan zal dat niet moeiteloos zijn. No way. Je bent vast gewaarschuwd.

Iemand zei ‘je moet minder hard werken en meer moeiteloos ondernemen’. Het harde werken zit echter niet in de uren die je maakt maar in de persoonlijke uitdagingen die je onderweg naar die groei tegenkomt. Die zijn niet in systemen en structuren te gieten. Je kunt met 10 uur per week werken toch nog zulke uitdagingen meekrijgen dat het allesbehalve moeiteloos is. Het heeft dus niets met het aantal uren dat je werkt te maken.

 

Moeiteloosheid gaat over systemen en structuren

Wat zeker wel moeiteloos kan zijn en waar je vooral aandacht aan moet besteden, is het moeiteloos inrichten van je systemen. Techniek voor je laten werken, zaken op de automatische piloot inrichten, alles automatiseren wat geautomatiseerd kan worden, zodat jij je handen vrij hebt om te doen wat jij wilt en wat nodig is. En als je dat zelf niet kunt, huur daar dan mensen voor in die er verstand van hebben. Dat is een zeer waardevolle investering.  Er zijn toppers die dit zo voor je in kunnen richten en dat scheelt veel uur en ‘gedoe’ per week.

Daarnaast is mijn bedrijf opgebouwd volgens een structuur die loopt als een geoliede machine. Daar geld mee verdienen is inmiddels bijna (bijna!) moeiteloos. Het heeft alleen wel wat moeite gekost om het zo ver te krijgen.

 

Zonder moeite geen groei

Je bedrijf gaat echter niet alleen over systemen. Je bedrijf gaat vooral over jou. Mijn coach is een tikkie een tough cookie. Zo legde ze zichzelf vorig jaar op om 90 dagen lang minstens een half uur te sporten. Op zich niet zo bijzonder, tot je weet dat ze  een lift in haar huis heeft omdat ze het een toestand vindt om de trap op te gaan en ze heeft zo’n 100 kilo overgewicht. Dan is het toch op zijn zachtst gezegd ‘een uitdaging’ nietwaar? Ik vroeg haar waarom ze dit deed, wat was er de gein van? En toen antwoorde ze ‘because it is hard’. Toen ze klaar was met deze uitdaging maakte haar bedrijf ook weer een groeispurt; ze gooide de boel intern op de schop. Omdat ze wist dat ze het kon, omdat ze er sterk van was geworden.

Nou hoeven van mij de uitdagingen niet zó groot te zijn, echter zonder uitdagingen geen groei. Je eerste klant, je eerste keer spreken, je eerste workshop, je eerste offerte, je eerste Facebooklive en alle andere keren dat je ongelooflijk uit je comfortzone ging omdat je graag een volgende stap wilde maken, omdat je wilde groeien, die waren toch niet moeiteloos? En zelfs de tweede, derde en vierde keer gingen niet zonder moeite. Alle hiervoor genoemde zaken; liters zweet hebben ze me gekost. Mijn eerste webinar? Minstens 4 slapeloze nachten, je weet hoe ik met techniek ben en dan heb ik het nog niet eens over de presentatie. Je eerste blog bericht schrijven. Je visie verkondigen als je weet dat deze afwijkend is van wat ‘men’ vindt.  En man, man, wat ben ik er een grote meid van geworden. Moeiteloos? Forget it! Je bedrijf kan nooit groter groeien dan dat je als mens gegroeid bent en oef, wat wordt er daarvoor permanent aan die comfortzone gelubberd en geplukt. En achteraf? Ik noem het altijd het ‘sportschooleffect: dan ben ik weer zo blij en trots dat ik het tóch gedaan heb. Dan haal ik de maandverbandjes onder mijn oksels vandaan en ga ik weer mijn ding doen. Net iets groter en net iets sterker dan daarvoor.

 

Als je niets of weinig wilt bereiken dan hoef je ook niets te doen. Dan kun je inderdaad moeiteloos ondernemen.

Als je écht wat wilt zul je er moeite voor moeten doen. Daar zit nu juist de beloning in!

Ik ben dit bedrijf begonnen om mijn missie te leven. Om iedere dag het beste uit mezelf te halen. Om persoonlijk en zakelijk te groeien en dat gaat NOOIT MOEITELOOS. Het ene obstakel is hoogstens iets sneller overwonnen, de andere belemmerende overtuiging doet iets meer zeer om te verwijderen. En ja, ook dit zijn dingen die met ondernemen te maken hebben. Dus de volgende keer dat er gesproken wordt over ‘moeiteloos ondernemen’ denk dan hier aan:

Oprah is ooit ontslagen omdat ze niet geschikt zou zijn voor televisieStephen Spielberg is 3 keer afgewezen voor de filmschoolBeyoncé heeft een diepe depressie gehad omdat haar duidelijk werd gemaakt dat ze echt niet kon zingen

Moeiteloos ondernemen? Ammehoela. Zelfs als dat is wat je nu ziet bij bovenstaande sterren, als hun team om hen heen loopt om het geheel gladjes te laten verlopen, dan nog hebben ze zichzelf bij zich en hun dagelijkse struggle. Eerst om bekend te worden en dan om bekend te blijven. En dan alle persoonlijke uitdagingen  die tussen die fases in zitten.

 

Jij wilt meer dan een paar klanten toch?

Als je niets wilt – een paar klanten, een beetje geld verdienen – dán kun je moeiteloos ondernemen. Voor die paar klanten hoef je niet zoveel in te richten, dan is dat bordje bij de deur genoeg en verder hopen dat je ambassadeurs hun mond opendoen. Allemaal waar. Maar als je mijn ideale klant bent, en dat ben je als je tot hier toe gelezen hebt, dan ga je niet hiervoor. Dan is dat niet wat je besteld hebt. Dan is dat niet hetgeen waar je je veiligheid voor hebt opgegeven, dat is niet zoals het volgen van je hart er uit ziet. Dan spring je er met twee voeten in. Dan zet je soms een stap waarvan je niet weet wat de volgende gaat zijn en je hoopt dat je dat onderweg uitvogelt. Dan weet je dat al die uitdagingen en dat uitrekken van je comfortzone zo de moeite waard zijn. Dat is alleen niet hetzelfde als moeiteloos………….. En het gave is, en waar met ‘moeiteloos’ aan voorbij wordt gegaan, daar zit nu net de beloning. Als je flink bezweet lopend bovenaan een berg komt is het uitzicht altijd net iets mooier dan wanneer je met de lift gaat. Als je doodmoe van je fiets stapt smaakt die warme chocomel net iets lekkerder. I rest my case.

 

Waar kies jij voor?

Maak voor jezelf de keuze welk doel je met je praktijk wilt bereiken. En als dat groter is dan een hobby, weet dat de consequentie zal zijn dat het af en toe oncomfortabel zal zijn en niet vanzelf zal gaan. En vraag daarnaast op dat pad van groei de hulp van mensen die verstand hebben van automatisering, systemen etc. om dat stuk aanzienlijk te vereenvoudigen en jezelf ruimte en rust te geven. Denk daarnaast vooral niet dat er iets mis is met jou als het ondernemen voor jou, zeker in deze fase, niet als moeiteloos voelt. Dat doet het bij mij ook niet. Gelukkig niet!

Zo, mijn vlekken zijn weer weg en hopelijk heb ik jou er ook een inzicht mee gegeven. Als dat zo is, wil je het dan hieronder met me delen?

Wat ondernemen ook meer  moeiteloos maakt, is hulp zoeken. Mensen inzetten die dingen beter en slimmer kunnen. Die het pad al gelopen hebben en van wie jij kunt leren zodat je een paar van die praktische en strategische obstakels kunt overwinnen zodat je het op die punten met minder moeite kunt doen. Laat ik het zo zeggen, je hoeft niet alle leermomenten door die ik heb doorgemaakt om te komen waar ik ben. En als je het dan toch wilt leren, doe het dan van iemand die succesvol is. Laat mij het je leren. Op 13 januari geef ik een waanzinnig event, de allerbeste start van 2017! Waar het over gaat? Ik schud je door elkaar, ik geef je focus, ik leer je mijn gouden tips en je gaat naar huis met een doel en een plan. Een dag vol onbetaalde inzichten, nog los van de netwerkmogelijkheden en de uitstekende verzorging; ik zorg graag goed voor mijn mensen.

Over exact 3 weken komen we met ruim 100 ambitieuze coaches en therapeuten samen. Jij bent er toch ook bij? Of is jouw agenda al overvol? En ja, ook als je al door mij gecoacht bent dan zorg ik voor waardevolle informatie. Ik heb het afgelopen jaar ook niet stil gezeten 🙂

Ik ontvang je graag op 13 januari vanaf 9.00 uur in ’t Oude Stadthuys in Gouda. Tot dan!!! www.jezaakvoorelkaar.nl/event

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

7 gedachten over “Moeiteloos ondernemen? Ammehoela!”

 1. Jaaa fijn stuk weer Veronique. Toen ik bezig was met het starten van mijn bedrijf (kvk, belastingdienst, administratie opzetten dat soort zaken) zei een vriendin tegen mij: ‘het is niet altijd makkelijk en soms is het zo niet leuk dat ik er bijna om moet huilen’. Dus toen ik een week later volledig gefrustreerd achter mijn computer zat (volgens mij om iets van de belastingdienst) en ik de tranen in mijn ogen voelden prikken heb ik ze lekker laten lopen en gedacht ‘het is niet altijd makkelijk, maar ik ben niet de enige die af en toe jankend achter mijn bureau zit’. Even een kwartiertje uitrazen en weer verder … 🙂

 2. Sadhna Oediet Doebé

  Dag Veronique.

  Helder verhaal en herkenbaar!
  Ik vind de switch van in loondienst keihard werken naar voor mezelf keihard werken veel en veel moeilijker dan ik dacht.
  Voor mezelf werk ik harder, maar zie ik minder resultaat. Ik ben ook ongeduldig terwijl ik alles, inclusief juiste mindset moet opbouwen.
  Ik wens je fijne feestdagen en een fantastisch 2017! Dat wordt het vast want we gaan elkaar ontmoeten.
  Hartelijke groet.

 3. wat heb je weer een fantastisch blog geschreven. ik had hem ook echt even nodig! Gisteravond werd ik door een klant afgebeld, veel te laat met een slap excuus en daar had ik wel even de balen van. wat moest ik daar nou weer mee. Vanmorgen half 9 weer een. Ik ga het niet redden?!Doe ik iets verkeerd? Wat je zegt, ondernemen gaat niet zonder slag of stoot. Het gaf mij vanmorgen wel de tijd om jouw blog te lezen en dat gaf mij weer voldoende inspiratie.
  Ik ga vandaag lekker knallen en vol goede moed het nieuwe jaar tegemoet.
  Bedankt Veronique

 4. Hoi Veronique. Een blog waar ik zeker in herken. Ik was weken aan de gang en maar uitdokteren, uitproberen, weer niet. Nu…. ik doe het of op de manier waarop ik het kan of ik geef het uit handen. Kost wat heb je wat en ik voel me hier veel gelukkiger bij, daarbij hou ik mij nu weer bezig met wat ik leuk vind. Voor nu, het schrijven van mijn E-book. Ja, hij komt er aan 🙂

 5. Wat een heerlijke blog weer Veronique!
  Sinds de laatste dag van de ondernemerstraining ben ik heel veel bezig geweest en alleen nog maar met randverschijnselen. Zoonlief is verhuist naar zolder, zodat zijn kamer mijn fijne werkkamer kan worden. Ook heb ik afscheid genomen van de band waarin ik al 15 jaar zong. Wat dit met het ondernemen te maken heeft? Nou, het heeft met mijn mindset te maken! Ik heb nodig dat ik gelijkgestemde mensen om me heen verzamel, die me steunen als ik eindelijk durf te kiezen wat mijn hart me influistert. Ook heb ik energie nodig om momentum op te bouwen en creatief te zijn. De lieve mensen waarmee ik zong, daar vond ik niet meer de creatieve vrijheid en de energie die ik eruit wil halen. Dan dus stoppen. Pijnlijk, dat wel, maar ook een opluchting. Knoop is doorgehakt.
  Zo ben ik de afgelopen drie dagen op de bank beland met een griepje. Vlak voor de kerst, met alle drukte en weet je? Ik vind het helemaal oké! Ik merk namelijk, dat ik deze dagen van bezinning blijkbaar even nodig had. Ik lees jouw blog en dat van Maartje en voel dat mijn doelgroep verandert! Dat wat ik echt in mijn hart wil, is om best wel een nog meer confronterende coach te worden dan ik maar durfde te denken. Dat ik klanten wil, die écht ervoor gaan en bereid zijn een eerlijke spiegel, zonder flauwekul voor zich geplaatst te krijgen. Uiteraard met alle compassie en liefde! Dat spreekt voor zich!
  Om echt zo recht-voor-z’n-raap te durven zijn, ik, die altijd voor de harmonie ging en de opmerkinng kreeg van iemand dat ik vaak niet primair reageer (waarin ze gelijk had!), kan ik je garanderen dat het niet moeiteloos zal zijn nee. Ook ik zal heel wat klotsende oksels ervaren. I’m sure!
  Mijn hart ging open van de blogs en ik dank jou, voor de inspiratie die je me al gaf bij de webinars, workshop en helemaal bij de live training. Nu weer met jouw blog.
  Ik wens je hele fijne dagen toe en dat je op jouw manier mag relaxen (????) en genieten van samenzijn met jouw geliefden. Ik ga je zeker weer zien in 2017!
  Liefs, Joke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven