Leer denken en doen als een ondernemer

Veroniqueprins.nl_

Ze raakte me echt. De dame aan de andere kant van mijn Skype verbinding die er écht doorheen zat. Ze had zo hard gewerkt, er al zoveel aan gedaan, ze haalde nachten door en toch kwam er maar niemand. Dan breekt mijn hart. Want ik word gek van al die verhalen over moeiteloos ondernemen, als je die gelooft dan kun je je beter afmelden van mijn schrijfsels.

Dat het allemaal vanzelf zal gaan als je het gewoon maar heel graag wilt. No way! Je zult er, zeker in het begin, keihard voor moeten werken. Ik ben gek op afstemmen (op mijn eigen manier dan he ????) maar dat levert zonder acties niets op. En ook later in je bedrijf zul je af en toe nog eens gas bij moeten geven.

Je mag best weten dat ik deze week ook niet binnen de 40 uur ben gebleven. Maar laat ik het zo zeggen, mijn omzet deze week rechtvaardigt dat meer dan. Daar zit hem wel precies de crux, de verhouding tussen input en output. Dus als je bereid bent om er hard voor te werken en er volledig voor te gaan, dan nog moet je rekening houden met die verhouding tussen wat je er in steekt en wat dat dan oplevert. 

Als het niet lukt met 5 dagen werken dan lukt het ook niet met 3 nachten doorhalen

Zoals ik al aangaf gaat het opbouwen van een praktijk ‘niet vanzelf’ en daar wordt nog wel eens een beetje te licht over gedacht. Wat ik altijd zeg over mijn ideale klant is dat ze zichzelf systematisch onderschatten als het gaat over hoe goed ze zijn en dat ze ook onderschatten wat er voor nodig is om een praktijk te bouwen. En kritisch naar jezelf blijven kijken is daar een belangrijk onderdeel van.

Als werknemer is er een leidinggevende die je ‘controleert’. Die aangeeft waar het goed gaat en waar het beter kan. Dit alles om ervoor te zorgen dat je je salaris waard bent en het goed gaat met het bedrijf. Vanuit dat oogpunt is het heel logisch dat je wordt aangesproken op je gedrag. 

Als je voor jezelf begint dan ben je die ‘controleur’ kwijt. Daarmee krijg je dus de vrijheid waar het de meesten van ons om te doen is. Alleen, iemand moet dat stuk wel overnemen. En als je voor jezelf begint ligt die rol dus bij jou. Is het de bedoeling dat je zelf kritisch naar je eigen denken en handelen blijft kijken. En is het dus aan jou om te constateren dat als je je 4 slagen in de rondte werkt, geen vrienden meer ziet en niet toekomt aan de andere dingen die je graag wilt doen terwijl er nog nagenoeg geen afspraken in je agenda staan, dat het dan niet helemaal goed gaat. 

Als je nu al nergens tijd voor hebt als je nog geen klanten hebt, hoe moet dat dan straks als je er 20, 30 of 40 per maand in je agenda hebt staan? Ga je dan een volcontinue rooster draaien? Lijkt mij niet de bedoeling van het verhaal. Ik kan me zo voorstellen dat je droom er niet zo uit zag toen je er aan begon. 

Op welke punten kun je dingen aanpakken op het moment dat het je boven je hoofd lijkt te groeien? 

Voor ik met enkele tips kom is één ding belangrijk. Als je zegt dat je het zo druk hebt, gaat het dan altijd over je praktijk? Of ben je voor je gevoel wel veel aan het werk maar is er effectief eigenlijk maar weinig tijd die je er in steekt. En ja, ook op dit punt ben je dus je eigen controleur. Wees dus kritisch op jezelf, ook als het een pijnlijke constatering is.

1.Weet je zeker dat dit de dingen zijn die NU gedaan moeten worden? Sommige zaken zijn belangrijk, anderen moeten vast een keer uitgevoerd worden maar zijn hoogstwaarschijnlijk meer voor de LVL lijst (Leuk Voor Later)

 

2. In hoeverre speelt je perfectionisme een rol in dit verhaal? Ik ben gek op professionaliteit. Dat dingen er goed uit zien, goed werken, dat het geen amateuristisch gedoe is. Echter er zit een grens aan wat nodig is. Zo heb ik een klant die recentelijk haar praktijk heeft omgegooid en daarmee ook haar website heeft veranderd. Nog met het oude logo, nog zonder gelikte foto’s. En zelfs haar weggever is nog niet geoptimaliseerd. Toch kreeg ze de reactie van een klant die zei ‘het is of ik mijn eigen verhaal hier lees’. Denk je dat die dame zegt ‘maar ik word geen klant want je hebt een stom logo’. Wat denk je zelf?

 

3. Ben je er 100% van overtuigd dat je de juiste dingen doet? En hoe weet je dat zeker? Zo had ik een klant die zich klem en andersom presenteerde op LinkedIn. Updates, in groepen, reageerde op veel zaken om maar zo zichtbaar mogelijk te zijn. Ze vroeg me om eens met haar mee te kijken en wat constateerde ik:
  • Haar doelgroep is niet per definitie op LinkedIn, dit waren meer ‘Facebook mensen’ .En als je me vraagt hoe je dat weet; dat kun je ze gewoon vragen ???? 
  • Ze postte wel heel veel maar het was een wat warrige en onduidelijke boodschap. Je kent mijn ‘wolkentaal’ uitdrukking. En als die ergens niet thuishoort (als dat al ergens hoort) dan is het wel op LinkedIn.
  • De statistieken van haar website toonden aan dat er nagenoeg geen verkeer naar haar website werd gegenereerd vanuit LinkedIn. En dat zijn de feiten. Dus al haar moeite op dit medium was eigenlijk voor niets geweest.
Dus voordat je zegt dat je er ‘alles aan gedaan hebt’, zorg dat je dit soort feitenmateriaal kent. Als ondernemer is het belangrijk om de resultaten in de gaten te houden en dat je dus niet 1,5 jaar acties doet waarvan je niet eens weet of ze werken of niet. Dan wordt het een soort van ‘hoopmarketing’ en daar kun je geen bedrijf op bouwen.

4. Weet je zeker dat je de juiste dingen op de juiste manier doet? Ook deze is belangrijk en misschien nog wel het allerbelangrijkste. Zo sprak ik iemand die naar aanleiding van een eerdere training er achter kwam dat haar boodschap bij veel te weinig mensen terecht kwam en dat het dus belangrijk is om deze meer en vaker te delen. Dus ging ze aan het netwerken, liet ze haar lijst groeien en deed ze een dubbel aantal FB lives. Ze deed echt alles wat nodig was. 

Tot ik een keer met haar meekeek en we er achter kwamen dat ze eigenlijk een beetje aan ‘spaghetti tegen de muur kwakken’ marketing deed ???? Dat is het verschijnsel waarbij je gewoon maar zoveel mogelijk spaghetti tegen de muur gooit in de hoop dat er ergens wat ‘blijft hangen’. En blijft er te weinig naar je zin hangen, dan gooi je er gewoon een beetje extra bij. Werkt het? Ja, als je maar blijft gooien wel. Is het effectief? Daar kunnen we nog een keer een discussie over voeren ????

Zo werkte het ook met deze klant. Ze intensiveerde wel haar acties maar niet de kwaliteit van haar boodschap. Als je een half of onduidelijk verhaal vertelt en dat is eigenlijk de reden dat de telefoon nog niet roodgloeiend staat, dan hoef je geen telefoniste in dienst te nemen vanwege een overload aan reacties als je meer actie gaat ondernemen. Dan zal er echt tussendoor wel een klant uit komen rollen, maar meer toevallig en niet op continue basis. En dat was ook wat er met die klant gebeurde. Ze ging alleen maar harder lopen, alleen de verkeerde kant op en dan kom je niet echt lekker dichterbij je doel. Dat is alleen maar vermoeiend en dan is het logisch dat je op een gegeven moment verzuipt in je bedrijf.

5. 
En last maar zeker not least; sommige dingen moet je niet zelf willen doen. Ik weet wat veel mensen dan denken ‘ja doei, ik heb geen geld om daar aan uit te geven’. Dat is precies waar het soms niet goed gaat. We zijn ondernemers. Je hebt een bedrijf. En in een bedrijf gaan soms de kosten voor de baten uit.

Ik zeg wel eens dat het enige nadeel van een coachpraktijk is dat je er niets voor nodig hebt behalve 2 stoelen en een Senseo. Dat daar al de toon mee is gezet dat je geen geld nodig hebt om een praktijk op te bouwen. Je website bouw je wel zelf en heel veel technische dingen waar je eigenlijk jeuk van krijgt doe je toch maar zelf. Met het risico dat er 2 keer per week uit frustratie bijna een laptop struikelt.
De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig. Ik hou niet van het schoonmaken van mijn badkamer en ik heb iemand gevonden die het voor minder geld doet dan ik per uur kan verdienen. Dus maakt zij de badkamer schoon en besteed ik mijn tijd aan mijn bedrijf. Andersom zou gewoon dom zijn; los van het feit dat ik het ook nog eens echt niet leuk vindt om te doen. En zij er veel plezier in blijkt te hebben als mijn badkraan weer blinkt ????.

Zo is het ook met technische dingen, je administratie, etc. Als je het gevoel hebt te verzuipen in je bedrijf, kijk dan wat er écht gedaan moet worden en of jij degene bent die dat het allerbeste kan doen. Of kan je het beter door iemand laten doen die er vele malen beter in is, er plezier in schept en die het 2 keer sneller kan (zo niet nog sneller) en dat jij die tijd effectief op een andere manier kunt besteden. Irene Ogier schreef vorige week een blog over dat de filiaalhoudster van Albert Heijn ook niet meer zelf de vakken vult. En dat moet jij als CEO van je eigen bedrijf dus ook niet willen doen. 

Dus de volgende keer dat jij weer een hele lange werkdag hebt zonder dat dat een extra afspraak in je agenda heeft opgeleverd is het goed om bovenstaande 5 punten eens voor jezelf na te gaan. Want het toppunt van waanzin is, is hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten. Of zoals Jim Rohn altijd zei ‘for things to get better, you’ve got to get better’. En dat is wat we als ondernemers iedere dag moeten doen. Vandaag een beetje beter zijn dan gisteren. Als mens én als ondernemer. 

 

Wat heeft dit blog jou geleerd/ laten inzien? Wil je het hieronder met me delen? Ben heel benieuwd!

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

2 gedachten over “Leer denken en doen als een ondernemer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven