Je ruimte innemen

Veroniqueprins.nl_

Dat ik nog eens zo’n titel zou gebruiken  het is echter zo’n belangrijk onderwerp dat het noodzakelijk is om er over te schrijven. Want ik zie dit veel gebeuren bij vrouwelijke ondernemers en al helemaal als ze moeder zijn. En begrijp me goed, ik ben zelf ook moeder. Dus ik weet dat je af en toe in een spagaat lijkt te leven. Toch is het belangrijk om ook hierin keuzes te maken. En nog belangrijker, om deze duidelijk uit te spreken.

 

Ik heb een prachtige klant (wel meer overigens). Zij stroomt echt over van de passie en door haar eigen ervaring is haar missie oneindig groot. Ze wil andere vrouwen helpen met wat haar is overkomen, super mooi. Naast onderneemster is ze ook moeder én ze heeft nog een parttime baan. En hier zit de crux. Want als ze echt een succes van haar bedrijf wil maken dan zal ze haar ruimte moeten innemen. Aan moeten geven wat ze nodig heeft en dat thuis ook uit moeten spreken. En je er vervolgens ook aan houden. En oef, is dat moeilijk. Want te vaak hoor ik ‘mijn gezin mag er niet onder lijden’ en zie ik vrouwen/moeders zich in 100 bochten wringen om maar de boel vooral normaal te laten verlopen zodat niemand er ‘last’ van heeft. En dat gaat dus niet, zo werkt het niet. Dan help je jezelf de vernieling in en dat is het niet waard.

 

Wat belangrijk is is dat je hier afspraken over maakt. Ik heb een aantal jaren geleden thuis aangegeven dat ik hier een succes van wil maken. En dat ik niet ‘en mother of the month kan zijn én een bedrijf op kan bouwen. Dat ik ergens een veer moet laten en of ze me daar mee willen helpen. Maar het gaat verder dan dat, ik heb concreet aangegeven wat ik daar dan in nodig heb. Hoeveel tijd voor mijn bedrijf, welke taken kunnen er naar iemand anders, kunnen we op sommige dingen hulp van buitenaf inschakelen. Zo ongelooflijk belangrijk om dit uit te spreken.

 

Wat echter nog belangrijker is is je er zelf aan houden. Want de klant in het voorbeeld had de afspraak dat haar man de kinderen 3 avonden per week naar bed zou brengen zodat zij op die avonden kon werken. En je voelt hem al aankomen; geen avond ging dat goed en iedere keer kwam ze weer van kantoor en deed het dan maar zelf. En idem met de door haar gevraagde werktijd op zaterdag, ook daar kwam bitter weinig van omdat ze ZELF ook met haar eigen regels liet spelen. Iedere week was er wel een uitzondering waarom het deze week niet zou lukken. En wat daarmee gebeurd? You teach people how to treat you. Je vertelt ze het ene en vervolgens ga je akkoord met het andere en dan gaat het dus niet goed.

 

Waarom dit verhaal? Wat zelfs belangrijk en interessant is als je geen moeder bent, het gaat over het maken van afspraken en tijd en ruimte voor jezelf opeisen in het algemeen. Als je succesvol wilt worden dan zul je in de markt je plek op moeten eisen. Ja, moeten, het is niet anders. In het enorme woud van concullega’s is het belangrijk te zien dat je er bent en waarvoor je er bent, zichtbaar zijn, je expertstatus innemen. En weet je wat ik zie gebeuren? Exact wat mijn eigen coach Suzanne altijd zegt: ’the way you do anything is the way you do everything’. Vrouwen die thuis die plek voor zichzelf niet claimen, die thuis de ruimte niet nemen om hun bedrijf op te bouwen naast al onze andere rollen als vriendin, partner, dochter, wat dan ook, die lukt het ‘buiten’ ook niet. Want uiteindelijk is dat hetzelfde spel! Het gaat er over dat je voor jezelf gaat staan en dat kun je niet op de ene plek wel doen en op de andere niet. Zo werkt het niet.

 

Dus vind jij het lastig om je expertstatus te claimen? Merk je dat je niet je plek in kunt nemen naast je concullega’s? Begin dan eerst eens thuis, je zult zien dat daar een kern van de oorzaak ligt. En ja, dit kan een pijnlijk onderwerp zijn, ik begrijp dat als geen ander. Echter, als je de afspraken maakt, je er aan houdt en ook bewijst dat het wat oplevert door er serieus mee aan de slag te gaan, dan zul je zien dat het uiteindelijk ongelooflijk veel oplevert.

 

Herken jij iets in dit artikel? Hoe heb jij het geregeld? Ben heel benieuwd naar jouw tips/ervaringen. Wil je ze hieronder met me delen en daarmee ook anderen helpen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven