Je omzet is het middel, niet het doel

Veroniqueprins.nl_

‘Wat zou je er mee doen?’

Deze week mocht ik met een klant werken. Een hele leuke, zo één waar je echt zin in kan hebben. We gingen heerlijk aan de slag en het werkte wel oké tot we het over het doel gingen hebben. Want ja, ik ben businesscoach. Dus als je bij me komt voor een plan voor 2019 is het doel het uitgangspunt. Dan weet ik welke strategie we in moeten zetten, over welke aantallen we praten, welke acties het realiseren van dat doel vraagt.

 

Ze noemde een mooi rond bedrag en ik voelde er niets bij. Het was een statement, geen liefdesverklaring. Een ‘moetje’ omdat ik haar had gevraagd hier over na te denken. Zo werkt het echter niet. Want als je er geen verbinding mee hebt, hoe ga je dan obstakels overwinnen om het te bereiken? En dat die er gaan komen daar kunnen wij het over eens zijn. Sterker nog, hoe groter je doel, hoe hoger je obstakels.

 

Stel dat ik denk ‘ik wil wel de marathon in 3,5 uur lopen’. Gewoon, omdat mijn vriendin dat ook gedaan heeft. Omdat het goed voor mijn lijf is, ik moet toch ook iets aan beweging doen en ach, ik ben graag buiten dus dan past dit toch mooi. Maar ik voel er niets bij. Niets. Ik zie mezelf  niet met kramp in mijn kuiten, strompelend en juichend onder die finishboog doorgaan. Ik zie mijn man niet met een bosje tulpen langs de weg staan. Ik kan het gewoon niet zien.

 

Maarja, ik moet wel 3 keer in de week gaan trainen, in het donker en de kou. Ik zal er een aantal sociale verplichtingen voor af moeten zeggen zodat ik tijd heb. Iets met mijn voedingsschema moeten doen waarschijnlijk en doen mijn schoenen het nog wel? Pfoeh, gedoe. Dus doe ik……………niets. Begrijpelijk toch? Dit is niet mijn droom, dit is een doel ‘omdat ik iets moet kiezen’

 

Voel je je nu wél al toegejuicht de laatste meters over de Coolsingel gaan, denk je er nu al aan hoe je je voelt als je je medaille omgehangen krijgt, dan sta je binnen een uur nog op straat voor je eerste meters, weer of geen weer. Voel je hem?

 

Zo was het ook bij haar.

 

Dus ik vroeg haar wat die omzet voor haar zou kunnen betekenen? Wat dat geld mogelijk zou kunnen maken? Wat er daarna anders zou zijn? Wat ze er mee zou doen? En toen gebeurde het……….. De magie. De waarom. Ze zou haar gezin mee op reis nemen. Op haar kosten. Naar een prachtige bestemming en ik zag dat ze het al voor zich zag. Ze rook de zee al. Denk je dat dat gaat lukken? Dat ze met haar man en mooie kids die trip gaat maken deze zomer. 100% van overtuigd.

 

Deze week hebben we ons omzetdoel gehaald voor dit jaar

Ook voor mijzelf had ik natuurlijk een omzetdoel gesteld voor 2018. Dat is mijn focus, mijn stip op de muur. Als ik mijn telefoon wil ontgrendelen (30 keer per dag ????) dan doe ik dat door mijn omzetdoel in te toetsen. Toen ik begin deze week een aantal facturen er uit stuurde zag ik dat bedrag in eens verschijnen in mijn systeem. Oh jee, ik was er. Doel bereikt. Mission accomplished.

 

Ik staarde een beetje naar het scherm. Geen vuurwerk. Geen fanfare. Goh………..  wat nu? En het leek in januari veel te hoog en praktisch onmogelijk. Maar ik wilde het wel en nu was ik er dus. Oké……. Ik nam nog maar een kop thee en ging me zitten bedenken wat ik nu zou ‘moeten voelen’. Moet ik nu ergens een fles champagne vandaan halen? Iemand bellen? Een dansje doen? Hmmmm, dat voelde een beetje raar…. Ik ben maar weer gewoon mijn mailbox in gedoken en ben mijn ding gaan doen.

 

Het gaat om de weg, niet om het doel.

Toen ik in januari dit doel bepaalde heeft me dat veel denkwerk en zuchten gekost. Want ik wist dat dit wat van me zou gaan vragen. Ik wist dat het van me zou verlangen dat ik dingen anders zou gaan doen, keuzes zou maken, andere prioriteiten zou stellen. En toen ik maandagmiddag  tóch nog een keer mijn boekhoudsysteem opende was dat eigenlijk wat er door mijn hoofd heen schoot. ‘Goh, dat heb je toch maar mooi gedaan’. Ik ben eigenlijk best dapper geweest. Mijn broek meer dan eens vol, een paar slapeloze nachten, een enkel stripje paracetamol maar hoppa, wel gefixed. Ik was de persoon geworden die dit doel kon dragen en dus ook waarmaken. En dat deed me wat. Niet dat geld, dat financiële bedrag dat opkwam op mijn scherm.

 

Toen ik ’s avonds thuis kwam nam ik een besluit. Onze dochter vertrekt voor een half jaar naar Zuid-Amerika en aangezien ik een dag zonder haar al lastig vind, is dit nogal een uitdaging voor mij als moeder. Wat zou ik met Kerst graag bij haar zijn, als gezin toch samen zijn. Ik ging online en bedacht  ‘zoek het uit, ik boek gewoon die tickets’. 10 minuten later had ik geregeld dat wij op 24 december naar Peru vliegen, ik voel nu al hoe fijn het zal zijn om haar daar weer in mijn armen te kunnen sluiten. Ruim 14 dagen samen. Tóen moest ik pas huilen, toen wilde ik wel een glas champagne, dít is waar ik het voor gedaan had.

 

Dit alles  kan vanwege die cijfers die die middag opkwamen. Daarmee maak ik mijn échte dromen waar en die zijn zoveel kostbaarder dan een geldbedrag. Voel je wat ik zeggen wil?

 

Het gaat om wat er achter het geld zit

Ik praat vaak over geld, over doelen, over omzet. Ik ben en blijf van mening dat dat is wat belangrijk is in je praktijk, je stip op de muur, je kompas. Het gaat echter niet om dat geld maar wat je er mee kunt doen. Wat het voor je mogelijk maakt. Dat ik mijn droom kan leven doordat ik er voor gewerkt heb, dit jaar de ballen heb gehad om een aantal besluiten te nemen en zeer consistent in mijn commitment naar die doelen ben geweest. Niet heb gehaperd, altijd vanuit dat droombeeld mijn acties heb ingezet en doorgezet. Niet om die paar cijfers maar om waar ze voor staan.

 

Wat ga jij hiermee doen? Want het is november, bijna weer tijd voor de plannen voor 2019. Denk bij je omzetdoel niet aan het geld maar aan wat het voor jou en voor anderen mogelijk zou kunnen maken. Voel het, zie het, ruik het bijna. Als je dat voelt, dan hoef je nooit meer bang te zijn of je je omzetdoel haalt. Dan kun je het niet niet halen omdat dat geen optie is. Zoals ook mijn klant van de week voelde. Zeggen ‘ik wil verdienen wat ik in mijn baan verdiende’ is dus niet genoeg, tenzij je daar steeds bijna van moest huilen. Het gaat verder dan dat. Het gaat dieper dan dat.

 

Hoe is dit voor jou? Heb jij het ook wel eens op deze manier gedaan, zo naar je dromen en omzet gekeken? Wat ga jij in je doelstelling anders doen voor volgend jaar? Wil je dat hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

14 gedachten over “Je omzet is het middel, niet het doel”

 1. Veronique, wat komt je mail op het juiste moment!
  Ik ben sinds een maand of 4 bezig met netwerkmarketing en heb een leuk team opgebouwd maar het stagneert. Of ik moet eigenlijk zeggen, het gaat langzamer dan in het begin. Ik heb het geld heel hard nodig. Maar ik weet ook dat ik niet doe wat ik moet doen. Juist ook omdat ik die dingen die ik met het geld kan en wil doen maar in mijn hoofd laat zitten in plaats van dat ze eruit mogen. Alsof ik mezelf op die manier blokkeer en veilig kan blijven hangen in ‘het komt wel goed’.
  Moodboard staat leeg al een week in mijn huis, wekelijks actieplan is er niet, maar jij hebt me weer een schop onder mijn kont gegeven.
  Ik heb me inmiddels afgemeld bij zo’n beetje alle nieuwsbrieven, behalve die van jou.
  Ik vind je top! En een dikke dank daarvoor ????

  1. Wow, dat is mooi. Enneh, ik weet waar je zit. Het is met omzet net als met afvallen, het gaat nooit snel genoeg. Echter, met afvallen kan je lijf je nog wel eens tegenzitten. En als het om omzet gaat heb je het nagenoeg geheel zelf in de hand. Als je echt IEDERE dag je IPA’s doet, zo consistent als tandenpoetsen, dan komt je omzet ECHT. Dus zet die stip op de muur, voel diep in je waar je heen wilt en ga daarvoor aan de slag. Iedere dag. Don’t stop! Go!

 2. Geld en daar gevoel bij hebben. Ik zou liegen als ik zeg dat ik er niks bij voel. Er zijn momenten dat ik de pijn tot in mijn tenen kan voelen toen ik het niet had. Toen ik mijn trots opzij moest zetten om in mijn huis te blijven wonen en eten in huis kon halen. Er zijn momenten dat ik de tranen voel wanneer ik me realiseer wat ik nu nog niet kan doen. Maar een geld doel neerzeten en daarbij voelen dat ik dit hoe dan ook ga bereiken omdat ik dan … (vul maar in)… het werkte niet. Tenminste nog niet… 2019 is een mooi jaar om daar eens bewust(er) gebruik van te maken. Dank je wel voor dit alles (behalve on)duidelijk verhaal! xx

  1. Oh je bent een lieverd. Wat als je het eerst eens heel klein maakt. Het eerste wat ik deed was mijn kids een weekend Eurodisney beloven. Als ik mijn eerste doel zou hebben behaald dan zouden we daar heen gaan. En dat heb ik bereikt en daardoor kreeg ik het geloof en het vertrouwen. Ik dacht destijds ook nog niet aan wat ik nu heb en of dat zou kunnen. Never ever gedacht dat dat zou lukken. Gewoon in kleine stapjes je dingen doen. En dan komen de grote en het geloof vanzelf <3

 3. Nelly van de Weijer

  Ik weet niet hoe je het doet maar zelf nu op het zuiderlijkste deel van Europa woon weet je me nog steeds te raken. Weer een schop onder mijn achterste. (wat ik ook nodig heb) x

 4. Deze boodschap heb ik al vaker van je gehoord… Maar ik ben wat hardleers ???? Hij komt nu wel extra hard binnen… De afgelopen weken middelbare scholen bezocht met mijn oudste 2 dames… En er staan er nog een paar op de planning! En ieder bezoek bevestigt en versterkt mijn gevoel dat ze naar die ene, niet reguliere, middelbare school moeten! En ik ga die jaarkaarten OV bij elkaar verdienen! Omdat ik mijn meiden deze vorm van onderwijs gun!! ❤️

  1. Al moet ik hem nog 100 keer zeggen, geen enkel probleem. Maar zie je dat hij je pas echt raakt als het voor iets staat dat je aan je hart gaat? Dat echt belangrijk voor je is en uit je tenen komt. De school voor je kids is iets anders dan een auto bijvoorbeeld. Mooi!

 5. Ja, dat wil ik wel delen.
  Ik voelde de traantjes al een beetje prikken, toen je schreef over die knuffel met je dochter. En ik ga ook die inlogcode veranderen en een lijst opstellen met mijn tastbare doelen, die o.a. te maken hebben met genieten van kunst, schoonheid, theater en muziek. En waardevolle tijd met vriendinnen en mijn gezin.

  Hartelijke groet, Jolanda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven