‘Ik zit echt helemaal vast’

Veroniqueprins.nl_

Yep, ik ben in de VS. We hebben eerst 3 dagen genoten van alle gave dingen die Orlando te bieden heeft (o.a. Kennedy Space Center en natuurlijk Disney’s Magic Kingdom). En eerlijk? Daar heb ik al  zoveel nieuwe inzichten gekregen over mijn bedrijf, over succes en over het bouwen van een business terwijl de training waarvoor we hier zijn nog moest beginnen. Want weet je, het leven en het bouwen van een bedrijf zijn eigenlijk bijna hetzelfde. Er zijn zoveel parallellen.

 

Mijn coach zegt altijd ‘the way you do anything is the way you do everything’ en dat is zo waar! Wat je privé niet doet of probeert te ontlopen, dat werkt ook door in je bedrijf. Ja, mag je even over nadenken en mogelijk dat daarmee mijn schrijven van deze week je nu al het grootste inzicht heeft gegeven.

 

Wees altijd voorbereid

Overigens komt dat goed uit. Want terwijl ik dit zit te typen zit ik op het event van diezelfde coach. We zijn welgeteld 2 uur onderweg en mijn hoofd duizelt al van alle ideeën en inzichten die ik alweer opgedaan heb. Los van het feit dat ze me, 10 minuten nadat we goed en wel begonnen waren, al naar de microfoon dirigeerde (en ik ben best assertief maar bij haar zeg je geen ‘nee’, zij geeft bevelen 😊). En weer een minuut of wat later vond ze het toch een beter idee om me maar gelijk op het podium te roepen. Tuurlijk. Volle zaal. In het Engels. Niet voorbereid. No problem 😊. (Dat was niet wat ik dacht maar je hoort me dit mezelf vast vertellen in mijn hoofd hé …….😊).

 

Het eerste wat ik daar weer uit leerde en wat ik gelijk met je wil delen is: ‘wees altijd voorbereid’. Je weet namelijk nooit wie je tegenkomt, wanneer jouw kans voorbij komt. Want natuurlijk dacht ik op het moment dat ik ‘gedirigeerd’ werd ‘ja dáááág, me never nooit niet’ en deed ik het toch. Want een halve seconde later nam mijn verstand het over en dacht ik ‘yes’ en stapte ik, quasi vol vertrouwen, het podium op.

 

Want een groot deel van haar publiek is mijn ideale klant. Hoe vaak krijg je de kans om voor minstens 500 ideale klanten, die je niet eerst zelf hebt hoeven verzamelen, je verhaal te delen? Aan het begin van een 3-daagse waarbij die mensen dus nog 3 dagen lang om me heen zijn, hebben ze me in de eerste 10 minuten ALLEMAAL al leren kennen. 

 

Dus ik trok mijn luier recht en deed het ‘gewoon’ (dat was wat zij zagen………..). Ook dit bleek ik gewoon weer te overleven. Een uur later tijdens de eerste break had ik al 5 mensen om me heen staan die ‘iets’ met me wilden. Ik kan alweer naar huis, mijn belangrijkste les alweer gehad. En dat was eigenlijk niet eens waar ik deze week over wilde schrijven.

 

Maar nu, na 2 uur én na wat me zojuist overkwam, weet ik eigenlijk van gekkigheid niet meer waar ik allemaal wel niet over kan schrijven. Dus doe ik het geloof ik maar even anders dit keer. Pak ik er gewoon even 2 of 3 kleine onderwerpen uit.

 

Your mind will say ‘stop’ before your body needs to

Deze had ik al een keer eerder gehoord en hij kwam opnieuw weer geweldig binnen. Iedereen die wel eens aan sport heeft gedaan herkent hem onmiddellijk. Je doet de eerste keer je hardloopschoenen aan en denkt dat je een kilometer gaat rennen. Het is een eerste begin, dat moet te doen zijn. Toch? En je bent nog geen 600 meter onderweg, het eerste nummer van je met zorg uitgezochte playlist is nog niet eens voorbij en je begint al moeilijker te ademen. Is dat nu een steek in je zij die je voelt? Shit, zo lekker zitten die schoenen niet. ‘ZOU HET NIET BETER ZIJN OM EVEN TE WANDELEN NU?’.

 

Herken je dat? Het lijkt een steek maar het is er geen! Je ademt zwaarder maar je ademt nog wel. Die schoenen zitten niet zo heel lekker maar je hebt niet al 6 blaren. Dus je lijf redt het eigenlijk nog best wel even. Als je heel eerlijk bent. Maar in je hoofd zit er een irritant stemmetje dat je quasi wil beschermen. Dat zegt dat je makkelijk even kunt rusten. Dat het toch best wel zwaar is. Dat het misschien wel veel te veel was voor een eerste training.

 

Voordat je het weet komt er een heel ander verhaal bij. Dat het misschien wel beter is om helemaal te stoppen op dit punt. Dat dit voor een eerste training al onwijs goed is, je hebt het gedaan, het begin is gemaakt. En je moet nog boodschappen doen. Nog douchen na deze eerste 600 meter. Er moet nog een nieuwsbrief uit dus je hebt het eigenlijk nog best wel druk. Het zou dus goed uitkomen om eerder thuis te zijn……………. Loop dan nog maar eens door! Enneh, met je lijf is dus nog helemaal niets aan de hand hè, dit is wat er in je hoofd gebeurt tijdens de eerste 600 meter. Het resultaat als je je stem boven je lijf laat gaan is dat je binnen 10 minuten weer thuis bent. Herkenbaar?

 

Het goede van dit verhaal is, is dat als je weet dat dit gebeurt je er dus iets aan kan doen. Het herkennen is de helft van de oplossing, het je bewust zijn. En als het dan omhoog komt kun je nagaan of dit je hoofd of je lijf is dat spreekt. En zo pak je de regie.

 

Guess what? Zo gaat het dus ook in je business. Je lijf geeft nog helemaal geen signalen. Je bent nog lang niet moe. Sterker nog, je bent heel vaak nog niet eens goed en wel begonnen. Toch kruipt het Urker Mannenkoor langzaam maar zeker de ruimte in. ‘Je kunt toch nu niet naar (je) kantoor gaan terwijl de wasmand nog overstroomt?’ ‘Maandag is geen goede dag om potentiële klanten te bellen, ik doe het morgen wel’. ‘Het is nog 10 dagen tot aan mijn workshop, daar krijg ik nooit meer voldoende mensen voor, ik kan hem beter maar verzetten’.

 

Ook herkenbaar? Denk voor jezelf eens na waar in je bedrijf je hoofd alweer ‘stop’ roept terwijl je nog niet eens goed en wel begonnen bent. Ook hier geldt die bewustwording weer. Als je nu weer eens wat bullshit in je oor getetterd krijgt dan kun je in ieder geval onderscheid maken tussen of dit nu echt wel waar is of dat het jezelf in de maling nemen is. Vast met de allerliefste bedoeling om je te beschermen maar die bescherming heb je niet nodig. Echt, ik weet inmiddels uit ervaring dat je zeker een dag kunt coachen terwijl je wasmand overstroomt. Dat blijkt echt te kunnen! 😊

 

‘You’re not stuck, you’re just stubborn’

Eén van de belangrijkste dingen die vanochtend me al geleerd hebben is dat je sommige dingen niet vaak genoeg kunt horen. Nou had ik die ervaring al eerder. Ik leg mijn klanten soms wel eens iets uit waarvan ik denk ‘volgens mij klink ik als een krassende plaat, heb ik je dit niet al 4 keer eerder gezegd?’. Het antwoord is dat dat inderdaad het geval is. De eerste 2 keer horen we het echter vaak niet. De derde keer horen we het zoals we denken dat het gezegd wordt. De vierde keer hoor je het anders, met de kennis die je op dat moment hebt en de vijfde keer (maar kan ook later zijn) valt het kwartje definitief.

 

Eigenlijk is dat dus ook al een tip: je hoeft het niet steeds opnieuw te verzinnen, met nieuwe content te komen. Je hoort de dingen op jouw manier en als het jouw tijd is. En dat is nagenoeg nooit de eerste keer. Al is het maar omdat er dan ook vaak nog ‘wat weerstand’ op zit 😊. Die snap je vast zonder dat ik het verder uitleg 😊.

 

Laat ik nu ook gewoon een mens zijn. Ja echt! Met ook dingen die ik niet wil veranderen, die ik lastig vind, waar ik geen zin in heb. Omdat het ‘lastig is’. En dan komen we op het onderwerp dat ik eigenlijk voor vandaag op de agenda had staan. Want toen ik weer eens met een aantal argumenten kwam waarom het idee dat mijn coach had niet voor mij zou werken keek ze me net zo indringend aan als ze vanmorgen deed toen ze me op het podium ontbood en zei ze simpelweg ‘You’re not stuck, you are just stubborn’. Getsjeng. Au. Jackpot. En nog meer in die serie.

 

We willen wel graag anderen veranderen als we dat vooral zelf maar niet hoeven te doen. Of tenminste niet op het punt dat het lastig of pijnlijk wordt voor ons. En zo werkt het niet. Ik bleef maar klagen dat het zo druk was, dat ik het best wel druk had en dat het wel iets minder mocht en dat ik maar niet wist hoe ik daaruit moest komen. Dat ik het maar niet gedraaid leek te krijgen.

 

En mijn coach gaf me helder aan dat dat allemaal bullshit was. Dat ze me al op 8 verschillende manieren duidelijk had gemaakt hoe ik het kon veranderen maar dat ik het weigerde te veranderen en daarom nu zogenaamd ‘vast’ zat. Het is maar net welk verhaal je jezelf verteld zodat je geen lastige keuzes hoeft te maken. Toen ik dat vorig jaar hoorde dacht ik OMG en nam ik gelijk die middag nog de besluiten waardoor er zoveel veranderde, niet normaal. Ze waren eng maar hé, de moeilijke besluiten maken het leven makkelijker he!

 

Nu zijn we een jaar verder en natuurlijk zijn er nieuwe ‘uitdagingen’ op mijn pad gekomen. Omdat je er zelf middenin zit zie je vaak niet helder wat er nu precies gebeurt en hoe je eruit kunt komen. Totdat voor de tweede keer die uitspraak kwam en hij weer heel hard binnenkwam. Ik deed hetzelfde als vorig jaar alleen op een ander onderwerp.

 

Ik probeerde op 22 manieren onder het lastige besluit uit te komen, waardoor het alleen maar moeilijker werd. Mijn man Ko zegt altijd ‘op een zure appel moet je niet zuigen’ dus terwijl ik nog in de zaal zat heb ik net 2 mailtjes gestuurd en ga ik straks toch snel ‘een kilo of 20 lichter’ de zaal uit.

 

Had ik 4 maanden eerder moeten doen. Ik was gewoon weer eens rete-eigenwijs (zoals altijd zou diezelfde man van mij zeggen ….. 😊) en dat heeft me een hoop gedoe en energie gekost. Meer dan het uiteindelijk nemen van het besluit nu heeft gedaan. Het is eigenlijk zo simpel hè.

 

Nou, en zo zijn er nog wel een onderwerp of 10 waar ik je vandaag, naar aanleiding van de training waar ik nog middenin zit, meer over wil vertellen. Maar er wordt toch altijd al zo geklaagd dat mijn schrijfsels ‘véél te lang’ zijn 😊 dus ik hou me even in.

 

Welk inzicht heeft dit blog je gegeven? Zou je dat hieronder met me willen delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

19 gedachten over “‘Ik zit echt helemaal vast’”

 1. Gewoon doorbijten en stoppen met trutten. Adem in adem uit en ga door.
  Dat is de enige manier. Eigen bedrijf = eigen verantwoordelijkheid en dito acties.

  1. Your mind will say stop before your body needs to. Eat en mega herkenbaar stukje. Zeker over het hardlopen. Dat is 1 op 1 hoe het bij mij gaat hahaha. Dus ook op andere gebieden zal dat zo gaan. Dus extra bewust nu ga ik niet eerst een uur wakker worden, maar spring ik meteen onder de douche. En gaan!!!

  1. Heel graag gedaan Collette 🙂 Ennuh er zit inderdaad een verschilletje tussen stupid of stuborn ha ha ha.

 2. Het uitstellen van het nemen van een besluit kost je meer dan je denkt! Tijd voor actie, doorpakken en keuzes maken. Vanochtend opnieuw uitgesproken dat ik nu echt ga stoppen bij 1 opdrachtgever zodat ik tijd en ruimte krijg om echt aan mijn bedrijf te gaan bouwen! Niet eigenwijs zijn, het gewoon doen. Ik kan het! Het lucht op, pffff

  1. Oh Petra, als je eens wist hoeveel dingen ik onwijs spannend vind! Ik weet hoe het voelt. Vandaar mijn voorraad pampers…..:)

 3. ‘You’re not stuck, you’re just stubborn!’ Dat ik dat vandaag pas zie????? Daar valt het hele Urker mannenkoor stil bij.

 4. Edith Brandenburg

  Ik heb het je al tig keer horen zeggen maar het kwam niet binnen. Gisteren wat oude ‘lives’ van je teruggekeken. En ein-de-lijk, het landde…. The way you do anything is the way you do everything. Ik heb maar eens een loep op mijn activiteiten en gewoonten gericht, het was niet fraai. Tien projecten tegelijk, alles half afgemaakt. Werk aan de winkel dus :-P.
  Gisteren eindelijk ingeschreven voor jouw webinar en een planning gemaakt voor andere cursussen.
  Vandaag meteen 3 projecten afgerond, met enigszins schaamrood op mijn kaken want hoeveel werk was het nu precies?
  Dus ja, het blijven herhalen was zinvol. Bedankt Veronique.

  1. Ah Edith wat super van je! Niet alleen luisteren naar en het lezen van goede raad maar het ook daadwerkelijk doen. Ben trots op je!

 5. Je luier recht doen en gaan met die banaan! Een heerlijke schop onder mijn kont(je). En zo waar ook. Je kunt meer dan je denkt en dingen komen bijna altijd op hun pootjes terecht. Dank Veronique voor deze geweldige post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven