‘Ik kan mijn omzet niet missen en heb dus geen vrij’

Veroniqueprins.nl_

 

Deze week wilde ik serie afspraken plannen met nieuwe klanten. Op mijn vraag of ik nog rekening moest houden met een vakantieperiode kreeg ik een paar keer als antwoord ‘Ik kan mijn omzet niet missen en ben dus niet vrij’. En dat antwoord heb ik vorig jaar ook al een paar keer gekregen. Ik word daar verdrietig van, het is voor iedereen noodzakelijk om af en toe even bij te tanken en op te laden.

Waarom ik er vooral verdrietig van wordt is omdat het niet nodig hoeft te zijn als er beter gepland zou worden. Want zoals mijn leermeester mij al lang geleden leerde ‘If you fail to plan, you plan to fail’. Ik zie bij mijn coachees 2 oorzaken waarom ze het zich niet kunnen permitteren om vrij te nemen en die zal ik hieronder met je doornemen:

 

Oorzaak 1: er is geen omzetdoelstelling

Op de vraag; ‘wat wil je verdienen dit jaar?’ krijg ik vaak weinig concrete antwoorden zoals:

‘Ik hoef er niet rijk van te worden”Ik heb echt geen idee”Ik wil gewoon graag mensen helpen, ik doe het niet voor het geld’

In dat laatste geval adviseer ik altijd om dan vrijwilligerswerk te gaan doen; dat geeft minder rompslomp en je kunt vaak veel meer mensen daadwerkelijk helpen dan je nu in de meeste gevallen in je praktijk doet. Als je ondernemer bent, en dat ben je met een praktijk, is het stellen van een omzetdoelstelling één van de uitgangsvoorwaarden van je bedrijfsvoering. Want als je het niet voor het geld doet, dan hoeft het toch in ieder geval geen geld te kosten lijkt mij. Dus pak een A4’tje, kijk naar je kostenpatroon, tel daarbij op wat je nodig hebt om in je levenshonderhoud te voorzien en om te kunnen investeren in trainingen, kijk wat je nodig hebt voor extraatjes als vakanties en andere meer en minder noodzakelijke zaken en de optelsom van dat geheel is je omzet doelstelling.

Als je zonder deze doelstelling werkt, welke kant werk je dan op? En wanneer is het dan voldoende? En ja, is er dan tijd om op vakantie te gaan?

 

Oorzaak 2: de omzetdoelstelling wordt door 12 gedeeld

De tweede veelgemaakte fout is dat, als er wel met een omzetdoelstelling gewerkt wordt, deze omzet door 12 wordt gedeeld om uiteindelijk te kunnen bepalen wat je dan per maand om moet zetten. En daar wordt een denkfout gemaakt. We kunnen namelijk niet 12 maanden lang omzet genereren, tenzij je met passief inkomen gaat werken natuurlijk, dat is echter nog niet op iedereen van toepassing. IN alle andere gevallen reken ik op 9 maanden dat ik facturen kan sturen. De overige maanden ben ik bezig met het werken aan mijn bedrijf, tank ik bij, besteed ik tijd aan dingen die ik naast mijn bedrijf ook belangrijk vind en reserveer ik tijd om zelf ziek te zijn of om voor anderen te kunnen zorgen.

Neem als voorbeeld dat je € 36.000 wilt verdienen. Als je dat door 12 maanden deelt, is dat € 3.000 per maand maar kom je dus in de knoei als je vrij wilt of moet nemen. Als je rekent met 9 maanden, dan komt dat neer op € 4.000 per maand en als je dat voor de maanden buiten je vakantie om plant en realiseert, is er dus ook voor jou voldoende tijd om bij te tanken en op te laden, zonder dat je bedrijf daaraan failliet gaat!

Om goed voor een ander te kunnen zorgen moet je vooral eerst goed voor jezelf zorgen. Tijd om te ontspannen, bij te tanken en ideeën op te doen zijn daarbij noodzaak. Zodat je daarna weer het beste van jezelf aan je klanten kunt geven.

Ga eerst aan het rekenen en zorg daarna goed op jezelf. Dat ben je waard!!

Ben benieuwd welke inzicht dit blog je heeft gegeven. Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

5 gedachten over “‘Ik kan mijn omzet niet missen en heb dus geen vrij’”

  1. Heel belangrijk, dat je voldoende en regelmatig tijd inplant voor jezelf. Omdat je die nodig hebt om te ontspannen, even geen verplichtingen te hebben, geen afleidende prikkels van mail of social media te ervaren.

    Jouw rekenvoorbeeld is enorm behulpzaam. Altijd goed om hier weer even aan herinnerd te worden 😉

  2. Wat een eye-opener om je doelstelling door 9 te delen! Ik was al aan het ploeteren in m’n hoofd hoe ik toch meer vrije tijd voor mezelf kon incalculeren. Mijn dank is groot voor dit waardevolle inzicht Veronique! Lieve warme Italiaanse groetjes, Jacqueline Tak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven