Hou op met dat gemuts over niet zichtbaar willen zijn. Je houdt jezelf voor de gek.

Veroniqueprins.nl_

 

Eerder deze week had ik een gave sessie met een klant. ‘Wat haar nu tegenhield om echt te beginnen’, was wat ik haar vroeg. En toen kwam er het antwoord wat ik vraag krijg van coachees ‘ik ben bang om zichtbaar te worden’. En dat dan in een paar varianten. Varierend van ‘wat zullen ze wel niet denken’, ‘straks leest de bakker mijn verhaal’ tot podiumvrees, hekel aan foto’s en video’s en alles wat daar nog tussen zit. Enneh, ik herken het hoor; iedereen kent mijn wat ‘bijzondere relatie’ met video. Maar dat gedoe over niet zichtbaar willen zijn en je daardoor klein houden, dat vind ik zo’n gemuts soms. En ik leg je in dit bericht uit waarom.

 

Weet je wel hoe lang het duurt voordat je écht zichtbaar bent

Dit is mijn eerste argument waarom je moet stoppen met zo moeilijk te doen over dat hele ‘zichtbaar zijn’. Ga nou eerst maar eens zorgen dat je het wordt en maak je er dan zorgen over. Want ik merk dat veel mensen een wat vertekend beeld hebben over wanneer je nu zichtbaar bent. Het is misschien een desillusie, maar het feit dat je een website online hebt betekent nog niet dat hij bijna plat gaat onder het aantal bezoekers. Je moet eerst vindbaar zijn want het feit dat je URL live is betekent nog niet dat hele hordes mensen deze pagina voor pagina uit zullen pluizen. Hoe moeten ze weten dat je er bent? Google moet je eerst nog indexeren.Om maar wat te noemen. Als ik startende ondernemers naar bezoekersaantallen van hun site vraag komen ze vaak snel al tot inkeer dat het met hun zichtbaarheid ‘nogal meevalt’. Een naamplaatje bij je voordeur geeft je nog geen landelijke bekendheid of expertstatus. Daar is echt ietsje meer voor nodig. Ik werd ook niet op een ochtend wakker en dat mensen zeiden ‘is dat niet Veronique, die wat energieke ondernemerscoach’. Daar is echt een periode van zeeeeer onzichtbaar zijn aan vooraf gegaan en een hoop acties om dat om te draaien.

 

In dat bang zijn voor zichtbaarheid zit eigenlijk ook iets van arrogantie

Toen ik net startte met Je zaak voor Elkaar vatte mijn man het plan op om wat reclamestickers op mijn autootje te plakken. En toen sloegen mijn gedachtes op hol. Als ik dus over het dorp zou rijden hier, dan zou de bakker weten waar ik werk en mijn openhartige blog lezen, mijn ‘over mij’ pagina bekijken en ergens in die berichten ook horen wat ik verdien, want daar doe ik over het algemeen niet zo moeilijk over. Oeps, dat vond ik wel ultiem zichtbaar, het voelde als naakt over straat gaan dat idee. Waarop mijn altijd nuchtere man mij liet weten nu toch een tikkie arrogant te zijn. Waarom zou de bakker op mijn site gaan kijken, die had wel iets anders te doen. En toen zag ik het belachelijke van mijn gezeur; mijn buurman heeft ook een sticker op zijn auto en ik heb nog nooit op die website gekeken. Dus mocht je bang zijn om zichtbaar te worden, wees gerust, dat ben je ook niet op de een of andere dag. Daar gaat echt wel even overheen dus ga nu maar gewoon beginnen. Want dat filmpje wat je maakt en op je FB pagina plaatst in de eerste maanden na het aanmaken van je pagina komt met je huidige aantal likes toch al snel bij 25 mensen terecht….. Ja, dat is inderdaad wel ultiem zichtbaar zijn. Idem voor je blog waarvan je denkt ‘wat zullen ze er van denken als ze het lezen?’, zorg dan eerst even dat het gelezen wordt. Want hoeveel mensen staan er op dit moment op je namenlijst……….?  Dit lijkt allemaal heel flauw maar het zet de boel wel lekker in perspectief.

 

Als je écht je missie wilt leven, kun je je niet laten weerhouden door angst voor wat dan ook

Het is mijn missie om zoveel mogelijk coaches en therapeuten succesvol te maken met dat wat ze goed kunnen. Ze leren om een gezonde boterham te verdienen met wat ze het allerliefste doen. Die missie komt vanuit mijn tenen, het is de reden waarom ik hier ben. Daarvoor moeten mensen wel weten dat ik er ben. Is het goed en belangrijk dat ze een indruk krijgen van wie ik ben. Als die wens heel groot, dan kan ik me toch niet laten tegenhouden door ‘help, wat nu als ze me straks zien?’. Dat gaat toch niet? ‘Het doel heiligt de middelen’, ook als het om dit soort zaken gaat. Je wilt iets of je wilt het niet. En als je het wilt dan doe je wat daarvoor nodig is, dan is er geen andere optie. Dus hang je nu nog op dat stukje ‘zichtbaarheid’, voel dan nog eens goed bij jezelf hoe groot je missie is en zet je er overheen. Hou op en ga doen!

 

You can’t please them all

Waaruit bestaat nu die angst voor zichtbaarheid? Wees eens eerlijk? Het gaat vaak over wat ‘men’ er van zal denken. Zal ik je eens wat verklappen, mensen denken toch wel. Iedereen heeft een mening en iedereen verschilt ook nog eens van mening. Dus hoe je het ook doet en wat je ook doet, altijd zullen er mensen zijn die het niet met je eens zijn. En zal ik dan nog eens wat zeggen; dat geeft helemaal niets. Want je kunt er toch niets aan doen. Zelfs als je wegduikt uit angst voor die mening, dan hebben ze daar weer een mening over. En ook hier geldt dat jouw missie er voor zorgt dat je het tóch gaat doen. Dat je dat podium in welke vorm dan ook toch gaat pakken. Omdat het niet zo kan zijn dat omdat iemand het misschien niet leuk vindt wat ik zeg of het er niet mee eens zijn, ik mijn reden voor zijn op ga geven.

 

Mijn klanten maken mij zichtbaar

Dat is waar, mijn klanten maken mij zichtbaar. Doordat ze over mij vertellen krijg ik een gezicht bij mensen die me niet kennen. Maar wat nog veel belangrijker is, zij zorgen er voor dat ik het gewoon blijf doen. Soms met knikkende knieën, soms wat ongemakkelijk, soms een beetje boel ongemakkelijk. Als ik zie hoe ze hier weg gaan, als ik mails lees die ik ontvang, als ik hoor wat er met mensen gebeurd is nadat ze hier zijn geweest. Dan is het jammer dat ik ergens de bibbers voor heb maar ik zal toch door moeten. Omdat ik deze reacties, deze woorden niet kan negeren. Door hen wordt het minder lastig, minder moeilijk, minder eng. Komt het dus neer op in eerste instantie gewoon gaan doen. Zelfs al poep je in je broek, doe je maar een luier om en doorgaan.

 

Je hebt een keuze. Kies dan en hou op met zeuren

Dus hou op met die krassende plaat over zichtbaar zijn. Zorg eerst maar eens dat je het wordt. Laat je hart spreken en ga er voor. En wens je toch vast te houden aan de zichtbaarheidsangst, ook geen probleem. Zoek dan alleen een baan. Is ook niets mis mee. Maar zoals mijn coach zegt ‘you can’t be a secret and a succes’.  Maak een keuze. Er komt een moment dat de angst om te blijven staan groter is dan de angst om te springen. Ik zeg ‘spring’, er zal zich altijd een parachute openen. Maar dan moet je wel eerst springen!

 

Hoe zit dat met jou en het hele ‘zichtbaarheidsgedoe’? Wil je het hieronder met me delen? Gelijk een goede oefening in zichtbaar worden 🙂

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

13 gedachten over “Hou op met dat gemuts over niet zichtbaar willen zijn. Je houdt jezelf voor de gek.”

 1. Zo waar! Toch is het raar. In het begin was ik helemaal niet bang om zichtbaar te zijn. Later toen ik besefte wat ondernemen was, kwam de onzekerheid in zicht. Bewust denken blokkeerde mij dus. Het besef wat het allemaal inhoudt. Gedachten kunnen je veel kanten op trekken. Inmiddels weer klaar voor de sprong. Mijn parachute uit het stof gehaald 🙂 Volgende week stap ik in het symbolische viegtuig…..samen met Veronique. Ze vliegt mee naar hoogte en duwt me dan uit het vliegtuig. En ik, ik vlieg…….

 2. Lieve Veronique,

  Wat een geweldig blog weer en o zo waar!! Ik ben het volledig met je eens, echter soms zijn er belemmerende factoren waar iemand last van kan hebben. Dan is zichtbaarheid een dagelijkse struggle. Dan is het ‘willen heel groot, maar het ‘gewoon doen’ (nog) niet zo gewoon. Ik vind wel dat als je hier bent met een missie, dat je daarvoor moet gaan! Tenslotte heb jij je talenten gekregen om daar anderen mee te kunnen helpen (zodat ook zij weer hun missie kunnen volbrengen). Help dan eerst jezelf, kijk eens goed naar wát je nodig hebt, ga daarmee aan de slag, zodat ook jij je volle potentieel kunt inzetten! Dáár word je toch helemaal gelukkig van?!!

  1. Helemaal mee eens Bo. Soms is iets eng of lastig, we worden er alleen hele grote mensen van, is wat mijn coach altijd zegt. En je kunt die mensen toch niet laten zitten omdat jij knikkende knieën hebt en daarmee zoals jij precies aangeeft, je talenten verspelen. Eeuwig zonde! Eens!

 3. Een foto van mijzelf in actie, paginabreed op mijn startpagina? Het heeft even geduurd voordat ik dat durfde. En nu denk ik: boeieee wat, wie dan ook, daar van vindt. Degene die doelgericht of toevallig op mijn website belandt heeft in ieder geval binnen een paar seconden helder of hij/zij denkt: ieuwkk, wat een raar mens, of: ziet er open/ vrolijk/whatever uit, daar wil ik wel een ontmoeting mee aangaan. De mensen die me op het eerste gezicht “raar” vinden, kosten me vast veel energie, omdat ze eerst moeten ontdekken of ze me raar blijven vinden.. Het lijkt me dan ook, vanuit realisme bezien, voor alle partijen beter dat zij naar iemand gaan waar ze wel een klik mee ervaren.

  En ja hoor, ik twijfel nu ook: op reactie plaatsen drukken of toch maar annuleren? Gaat iemand me hierop afschieten? Maybe, so be it. Als ik ervan kan leren heb ik in ieder geval gratis advies in de pocket.

 4. Wat heb je toch een heerlijk talent, Veronique, om die super heldere, humoristische, herkenbare blogs te schrijven ! Heel veel dank daarvoor. Ik zal je zeggen, dat ik nog steeds onbewust graag “onzichtbaar” ben, terwijl ik tegelijkertijd ook heel graag een levendig bedrijf wil hebben.
  Aangezien ik géén ballettalent heb, doet die spagaat regelmatig pijn…………………..

 5. Wat vond ik het eng om zichtbaar te worden, zeker met mijn doelgroep waar veel schaamte zit – en dus ook bij mij dat schaamtegevoel.. Maar omdat mijn drive zo groot is, zet ik telkens weer een stap uit mijn comfortzone. Daarin gestuend door mensen die in mij geloven. He traject bij Veronique heeft daar ook in bijgedragen. Ik ben nu zelfs teleurgesteld als een persbericht niet geplaatst wordt, of als er geen reactie komt….. Blijft dus werk aan de winkel om nog meer zichtbaar te worden.

 6. Hahaha! Geweldig blog! Ik heb het met een big smile gelezen. Dat bang zijn om zichtbaar te worden, daar ben ik een beetje laat mee. Want, ook al bereikt mijn boek nog geen enorm publiek, het IS er wel, dus kunnen mensen het kopen en lezen. En dat is alsof ze een beetje in mijn hart kijken, zelfs al is het fictie. En die mening die ze hebben… Dat blijft soms een beetje slikken, maar daar kan ik niet in blijven hangen, want dan kom ik nooit mijn mijn doel. Dus nee, ik ben inmiddels banger om onzichtbaar te zijn, dan zichtbaar :-).
  En toch zet ik mijn site hier niet onder, want ik ben een nieuwe aan het bouwen en die wordt nog veel gaver! 😉

 7. Miranda Eschbach

  Zichtbaarheid …. de reden waarom ik nog geen website en workshops geef, terwijl ik denk als ik het ga doen. Dat veel mensen minder kunnen gaan werken en anders hun leven kunnen indelen door mijn kijk op het leven. Maar ja, Veronique dan moet ik het wel gaan doen hé. Daarom volg ik je ook graag met je relativerende humor met een regelmatige Kick Ass en geen gemuts en ga ervoor tactiek. Dat heb ik echt nodig niet iemand die met mij meepraat, dan neem ik wel een psycholoog. Zo grappig deze week ben ik met je kick ass filmpjes die ik gekocht heb aan de slag gegaan (weekje vakantie) en nu krijg ik ook nog zo’n blog in mijn mailbox als schop onder mijn kont. Ik had bij een andere coach een gratis strategiesessie gewonnen en weet je wat die zei ga jij eerst meer werken aan je doelgroep! Dus ja, mensen die je met de neus op de feiten drukt is erg fijn. Al blijf jij met je aanpak toch mijn favoriet. Vandaar dat ik op 31 oktober ook niet teruggebeld heb omdat ik eerst met je kick filmpjes aan de slag moet, zoals jij eerder heb gezegd in één van je video’s “Je hebt er voor betaald, doe er dan ook iets mee”. Ben nu 2 dagen minder gaan werken, zodat ik met mijn bedrijf straks een ander van dienst kan zijn, bewust leven is ook een keuze. Liefs,

 8. Ik ga luiers aanschaffen 😉
  Tijdens het lezen van het blog heb ik in mijn broek gepiest van het lachen.
  Opeens zag ik de lol in van mijn eigen gemuts.
  Dank je wel voor het geven van de trap onder mijn kont.
  Ik ga op zoek naar waar de luiers in de aanbieding zijn en ga aan de slag!

 9. Zo raar en zo waar. Ik heb helemaal geen moeite om me te laten zien. Dus foto’s, zelfs op de lokale radio geweest, geen probleem. Nu ben ik geen coach, maar geef workshops in haken en breien, maar toch. Ik ben, na jou schoppen onder m’n kont, meer reclame gaan maken. Tja FB alleen is blijkbaar niet genoeg. Dus ik ben buurtverenigingen gaan bellen, want bellen werkt beter dan een mailtje, zeg jij. Ben ik het helemaal mee eens. Maar dan het doen……pffff, wat gaan die mensen denken over de workshops die ik aanbied. Kan ik het wel. Straks zitten er dames tussen die veel beter zijn dan ik. En dan de prijs. Wat zullen ze daar over zeggen. Oh oh oh, peentjes zweten. Maar ik heb het wel gedaan. Nu wachten of ze met me in zee willen gaan. Doodeng. Maar weer een heerlijk blog, wat de spijker op de kop slaat. Dank je!

 10. Het is toch grappig dat we cliënten vaak leren om met hun angst om te gaan en onze eigen angst zo koesteren.
  Een beetje nuchterheid en humor van Veronique is dan heerlijk.
  Tegen mijn cliënten zeg ik vaak het is maar angst… Jij bent degene die er iets heel serieus van maakt.
  Wat mij heel erg helpt is om elke keer weer de keuze te maken om het op mijn manier te doen. En dan krijg ik in eerste instantie nog meer de kriebels omdat het nog bloter voelt. Maar als het dan het liefst op mijn manier. Dan is mijn kracht en passie zo zichtbaar dat ik alleen maar blij kan zijn om mijn verhaal te mogen vertellen en mensen inspireren.
  Mijn motto is laat je op je eigen manier zien, laat je kracht stralen, dan wint je passie het van de angst.

 11. Ik smul van je blogs, en ook deze keer weer. Heerlijk. Vooral dat gedeelte over arrogant zijn vond ik wel even een eyeopener. Ik dacht bescheiden te zijn, maar eigenlijk is het een verkapte vorm van arrogantie. Briljant!
  Dankjewel voor dat mooie inzicht. Zichtbaar zijn gaat me steeds beter af, maar met behulp van jouw blog is het nog weer een beetje gemakkelijker geworden. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven