Hoe ben je zo gewoon gebleven?

Veroniqueprins.nl_

Wat is gewoon?

Ik moest om meerdere redenen lachen om de vraag hoe ik ‘zo gewoon’ gebleven was. Het is allereerst niet wat de meeste mensen over mij zeggen, maar dat heeft niets met verandering door mijn business te maken 😊. Ik ben mijn hele leven al anders, doe al zo lang ik me kan herinneren de dingen anders dan dat iemand anders ze doet. Sterker nog, als ik ‘gewoon’ was geweest dan was ik niet succesvol geworden. Het was juist mijn wens om niet gewoon te zijn, om méér dan middelmatig te zijn, wat één van de drijfveren achter mijn succes is geweest.

 

Je bouwt geen business op met ‘gewoon’ zijn. Dan ben je grijs, 13 in een dozijn. Dat is jezelf open stellen voor concurrentie op prijs of zelfs afstand en dat moet je volgens mij niet willen. Wees anders, kom er juist voor uit dat je niet standaard bent en laat mensen om die reden juist naar jou toe komen.

 

Je mindset bepaalt je acties en je acties bepalen je succes

Ik zie veel coaches en therapeuten worstelen met zichzelf als het gaat om het bouwen van een succesvolle praktijk. Ze zijn keien in wat ze doen, sommigen begrijpen zelfs het ondernemersspelletje prima en toch loopt het geen storm. Omdat ze zichzelf in de weg zitten. Herken je dat? Ben jij ook de grootste bottleneck in je eigen bedrijf? En hoe zonde is dat? Je mindset bepaalt je acties en je acties bepalen je succes.

 

Als je je afvraagt hoe ik ‘zo gewoon ben gebleven’ dan is dus je mindset dat als je succesvol bent (voor zover ik dat überhaupt ben, ook daarvoor heeft iedereen zijn eigen standaard) dat dingen dan dus anders worden, dat jij anders wordt. De vraag is waar die aanname vandaan komt. Waarom zou dat zo zijn? En wat is dan ‘anders’? Kun je je voorstellen dat als dat je angst is, dat je dan nog zoveel acties kunt ondernemen als je wilt maar dat dat gasgeven is met de handrem erop? En als iets energie kost dan is het dat wel.

 

Je zult jezelf (onbewust) saboteren in het nemen van actie omdat je bang bent dat het anders en daarmee niet beter wordt als je praktijk verder groeit en je meer klanten krijgt. Waar komt dat idee vandaan? Wie heeft je dat verteld? Voor mij geldt namelijk het tegenovergestelde. Een grotere praktijk maakt dat ik nog meer mensen mag helpen, nog meer mijn missie mag leven, nog vaker kan en mag doen wat ik het allerliefste doe. Dat heeft niets met mijn persoonlijkheid te maken en die is daardoor ook niet veranderd. Voel je wat een verschil dat maakt? Hoe dat anders voor jou zou kunnen zijn als je die gedachte om kunt denken? Hoe je jezelf belemmert in het leven van je missie als dit je gedachtes zijn? Eeuwig zonde!

 

Eigenlijk gaat de discussie over geld

Als ik niet ‘gewoon’ was gebleven, was het voor mij denk ik moeilijker geweest om een grote praktijk op te bouwen. Mensen ruiken namelijk of je authentiek bent of niet. Of je echt bent of een ‘truucje’ toepast omdat dat marketingtechnisch lekker werkt. Het grappige is dat als je dus zo redeneert, het bijna andersom is en gewoon blijven een voorwaarde is. Voel je het verschil? Hoeveel makkelijker het zal zijn om je missie zo groot mogelijk uit te dragen en neer te zetten als je zo kunt redeneren?

 

Waar de vraag eigenlijk over gaat is over geld. Bedankbriefjes op je bankrekening. En dat is ook de reden waarom ik juist dit onderwerp deze week kies. Want terwijl 90% van mijn potentiële klanten niet gek is op geld of aangeeft het ‘niet voor het geld te doen’ is dat toch waar het onbewust heel vaak over gaat. Als je de vraag stelt over “gewoon blijven” zit daar meestal de angst achter dat meer verdienen je zal veranderen. Vanuit dat gedachtegoed is geld geen goed ding.

 

Als ik rondvraag bij mijn klanten hoe hun verhouding tot geld is komt nog heel vaak naar boven dat dat nog wel een ‘dingetje’ is. Dat er van een liefdesrelatie niet echt sprake is. Dat er meestal nog ‘iets’ op zit. Omdat je je vrienden verliest als je meer gaat verdienen, het lastig is om meer te verdienen dan je partner, het niet eerlijk is als je meer per maand krijgt dan je ouders die er zo hard voor werken. Zo kan ik nog wel even doorgaan, het rijtje met redenen waarom geld geen goed ding is, is eindeloos.  En als je het hebt over voluit gaan en op de rem trappen dan is dat er eentje van de hoogste categorie!

 

Ik hou van geld

Ik weet dat alleen die zin al bij veel van jullie de haren in je nek overeind doen staan. Er komt direct een beeld naar boven en meestal van materiële zaken en dat is ‘fout’. Zo vaak komt er een oordeel over dat het ‘weer over een grotere auto’ gaat. Wat zegt het over JOU dat dat het eerste is wat je denkt als je alleen deze zin leest?

 

Ik lees het anders. Ik lees het als dat de ene gek is op pindakaas, de andere houdt van wandelen in de regen en ik hou van geld. Daar hangt geen emotie aan. Dat heeft, net als van pindakaas houden, niets te maken met veel willen bezitten of een groter huis willen kopen. Op die manier zegt geld dus niets over mij en verandert er dus ook niets als je succesvol wordt en er de beschikking over krijgt. Voel je wat ik bedoel?

 

Ik zeg altijd dat ik me ook in kamelen of in hamsters uit zou kunnen laten betalen maar dat dat zo’n gedoe geeft. Het zou het echter voor veel van mijn klanten wel makkelijker maken, die hamsters dan, niet die kamelen 😊. Ze zullen een veel minder groot oordeel hebben over een tuin voor kamelen of 33 hamsterkooien waarin de beestjes opgestapeld zijn dan x nullen op je bankrekening. Terwijl het, net als kamelen, gewoon een ruilmiddel is, een veel praktischer ruilmiddel.

 

‘What if it is all about how much you are willing to receive?’

 

Ik heb in december het boek van Dain Heer gekregen met de bovenstaande zin als ondertitel. En als ik al ergens nog intern gedoe had met en over geld, dan was dat over toen ik die zin las. Wat zegt het over jou en de waarde die je jezelf toekent als je het lastig vindt om er geld voor te ontvangen. Als het zou gaan over wat jij bereid bent om te ontvangen? Als je werkelijk denkt vanuit overvloed zou je toch ook in overvloed mogen ontvangen? Welke beperkende overtuigingen zou je dan kwijt zijn? Hoeveel makkelijker zou je dan gas kunnen geven.

 

In een artikel las ik dat winnaars van grote geldbedragen hun fortuin er heel snel weer doorheen jagen omdat ze simpelweg niet om kunnen gaan met het hebben van zoveel geld. Ze zijn niet gegroeid  tot de persoon die dat geld kan bezitten. Die het zichzelf waard vindt om een dergelijk bedrag op de rekening te hebben staan.

 

Alleen al om die reden vind ik het zelf belangrijk om succesvol te worden, om de persoon die je daardoor mag worden en die het zichzelf gunt om dat geld te ontvangen. Als je in je werk ethisch handelt, je klanten écht helpt met je diensten, dan mag je daar veel geld mee verdienen, dat is een teken van je expertstatus: het aantal mensen van wie je het leven aan hebt geraakt.

 

Dus, ben jij ook wel eens (onbewust) bang dat er van alles fout gaat als je heel veel meer klanten in je praktijk krijgt: think again. Je mag de angst die erachter zit onderzoeken en van daaruit wat beperkende overtuigingen uit de weg ruimen en je open stellen voor alles wat je waard bent. En in mijn ogen is dat ongelooflijk veel. Geld niet langer associëren met groot en veel maar met bedankbriefjes (met dank aan Taco): hoe meer je er van hebt, hoe meer je je missie leeft.

 

En als je voor je eigen gevoel meer geld hebt dan je nodig hebt dan kun je het altijd weggeven! Er hele geweldige dingen mee doen voor andere mensen die het niet (zoveel) hebben. Dus waarom zou je het niet willen hebben? Ik wed dat jij ook moeiteloos een lijstje met 10 goede doelen kunt opschrijven waaraan je zou willen schenken! Dus nogmaals: waarom zou je het niet willen hebben?

 

Geeft dit blog je een ‘aha-moment?’. Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

2 gedachten over “Hoe ben je zo gewoon gebleven?”

  1. Deze zin uit je blog ráákt: gekopieerd, op A4 vergroot en straks uitprinten 🙂

    “Als je in je werk ethisch handelt, je klanten écht helpt met je diensten, dan mag je daar veel geld mee verdienen, dat is een teken van je expertstatus: het aantal mensen van wie je het leven aan hebt geraakt”.

  2. Dankjewel Veronique om zo iets ingewikkelds als geld en gevoel te verwoorden voor een grote groep mensen die daar vragen over hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven