Het is tijd voor een nieuw verhaal

Veroniqueprins.nl_

Vandaag wil ik het hebben over de verhalen die je jezelf vertelt. Prachtige verhalen, vertrouwd en bekend, maar dienen ze je nog? Ik zie, zeker ook tijdens het event dat ik vorige week organiseerde, dat veel ondernemers zichzelf een oud verhaal vertellen en dat dient hen maar zeker hun business niet.

 

De klant die niet kan verkopen. Dacht ze………..

 

Zo had ik een aantal weken geleden een coachinggesprek met één van mijn klanten. We hebben de boel op de rit gezet, er staat een doelgroep waar ze warm van loopt, een kei concreet productaanbod en ze heeft een plan om haar omzet te realiseren. En dat doet ze dus ook: de afgelopen maand stuurde ze voor bijna            € 7.000,- aan facturen de deur uit, er waren maanden dat ik het niet verdiende zeg maar. Toen ik met haar haar bottlenecks analyseerde kwam ze dus met de uitspraak ‘ja, maar ik kan niet verkopen’ en ik donderde van mijn stoel. Zoveel omzet en dan die uitspraak? Waarom?

 

Hoe bedoel je ‘ik kan niet verkopen’? Gooien mensen dat bedrag dan automatisch bij je over de schutting? Smeken ze zelf of je ze alsjeblieft een factuur wilt sturen? Maken ze ongevraagd geld naar je bankrekening over? Hou op!! Of leer me hoe dat te doen ????.

 

Ik hou vast aan de uitspraak ‘over feiten valt niet te discussiëren’. De waarheid is dat ze 10 gratis sessies deed en daar 6 klanten uit haalde. 6! En haar traject kost geen € 200,- zullen we maar zeggen. Dus als je een dergelijke conversie hebt met een dergelijk bedrag, dan kun je dus wel degelijk verkopen. Dan kun je het zelfs heel goed. Toen ik haar dit wapenfeit presenteerde was ze stomverbaasd. Ondanks haar omzet hield ze zich nog steeds voor dat ze niet kon verkopen en dat was dus gewoon niet langer de waarheid. Dat verhaal diende haar niet meer en was ook onjuist. Tijd voor een nieuw verhaal. En sindsdien gaat ze als een jekko.

 

‘Ik ben bang voor acties’

 

Deze verhalen krijg ik natuurlijk in alle soorten en maten te horen, het zijn allemaal variaties op hetzelfde thema. Zo had ik ooit een klant die zichzelf het verhaal vertelde dat ze bang was om acties te ondernemen. Bang voor de reacties van haar omgeving, bang dat het niet zou lukken, bang om wat ‘men er van zou vinden’. En dus deed ze………..niets. Ze geloofde haar verhaal.

 

Tot er een dag paniek uitbrak en er per direct geld moest komen, ze trok alles uit de kast en realiseerde in 2 dagen een omzet die ze normaal in 3 weken deed. Ongelooflijk, wat een tijger. De nood was hoog en dus deed ze wat ze moest doen. Tot de nood weer voorbij was en ze me een aantal dagen geleden vol overtuiging vertelde ‘ja maar ik ben natuurlijk bang voor acties’.

 

Nu begrijp je misschien waarom ik het merendeel van de tijd sta, want als ik op een stoel had gezeten was ik er spontaan weer vanaf gevallen. Plat onderuit gegaan. ‘Hoe bedoel je ik ben bang voor acties? Je deed laatst die omzet in 2 dagen. Waar of niet waar? En die kwam niet uit de  lucht vallen toch, daar heb je toch acties voor ondernomen?’ Hmmmm, je kunt feiten niet betwisten. Dus schudde ik haar wakker en vertelde haar dat het tijd was voor een nieuw verhaal. Daar was ze het wel mee eens ????.

 

‘Als ik succesvol word raak ik overspannen en doe ik mijn gezin tekort’

 

Deze kwam ik vandaag alleen al twee keer tegen. Dat is gas geven met de handrem erop. Los van het feit dat het niet waar is moet je eerst nog maar eens succesvol zien te worden. En tsja, met de handrem erop wordt dat een lastig verhaal. Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag hebben wij de organisatie van het event met de fantastische hulp van Eline Zeelenberg én ons eigen gezin gedaan. Geen eventteam, geen externe organisatie, gewoon als gezin met elkaar. En het liep op rolletjes omdat wij een prachtig gezin hebben. Ik ben succesvol, draai een mooie omzet én heb ook nog een warm en hecht gezin.

 

Ik geloof in én én. Ik denk dat er wel 50 mensen naar me toe zijn gekomen die zeiden dat ze dat één van de mooiste inzichten van het event vonden, dat dat dus kan. Dus het verhaal dat je jezelf vertelt, de angst die je hebt is onterecht. En er zaten ook nog een aantal vriendinnen van me in de zaal, die heb ik namelijk ook nog………  Dus tijd voor een nieuw verhaal.

 

‘Ben ik wel goed genoeg’ en ‘wie zit er nu op mij te wachten’

 

Als je je in bovenstaande ‘verhalen’ niet herkend dan mogelijk wel in deze. Volgens mij de meest voorkomende, ik heb er ook lange tijd een handje van gehad. En als ik eerlijk ben, heel soms duikt het monster nog wel eens opnieuw op. Toch is ook het keren van dit verhaal niets meer en minder dan een kwestie van het nemen van een besluit.

 

De waarheid is namelijk  dat je nooit genoeg zult zijn. Het is nooit genoeg. Er zal altijd iemand beter, slimmer, sneller, groter, mooier………… whatever zijn. Altijd. Die wedstrijd zul je nooit kunnen winnen. Feit.

 

Maar weet je: wie en wat je bent is alles wat je hebt. Meer dan dat gaat het niet worden. Dus blijf je je vasthouden aan je oude verhaal, dat je nergens zal brengen behalve in standje depressief, of kies je voor een betere versie van dit oude liedje? Dat is onderkennen dat je voor sommigen misschien niet goed genoeg zult zijn en erkennen dat je meer dan goed genoeg bent voor alle anderen. Laat de betweters links liggen en focus je op degenen voor wie je meer dan voldoende weet en bent en ga er voor. Focus je daarop en je zult meer dan genoeg zijn. Voor jezelf en voor anderen. En vanuit die overtuiging wordt je succes geboren.

 

En luister, ook ik ben maar een mens. Ook ik heb me vorige week weer gek laten maken door de betweters waarmee ik op gebied van vakkennis, strategisch inzicht en uiteindelijk omzet de strijd wel aan durf. Tenslotte zaten zij bij mij in de zaal en ik niet bij hen ????. Maar daarover een volgende keer een ander blog.

 

We laten ons dus allemaal nog wel een keertje beetnemen door ons oude verhaal. Kern is dat je jezelf erop moet blijven toetsen. Is het waar wat ik zeg? Is dit wel echt de waarheid of is het een verhaal wat ik mezelf vertel om onder iets anders uit te komen. Als excuus om iets niet te doen of niet te hoeven doen? Als je dat kunt, jezelf regelmatig vanuit zelfleiderschap onder de loep nemen (je hebt tenslotte geen leidinggevende die dat voor je doet ????) dan zul je zien dat je business een vlucht zal nemen. En nee, dat gaat niet ten koste van je gezin en daar word je ook niet per definitie overspannen van. Nieuw verhaal!

 

En jij?

 

Wat heeft dit blog je doen inzien? Welke verhalen die je eigenlijk niet meer dienen vertel jij jezelf nog altijd? Met welk Urker Mannenkoor reken jij vandaag af? Wil je dat hieronder  met me delen?

 

Als je klaar bent voor een nieuw verhaal………..

 

Vanaf 1 november start ik met mijn traject Business Mastery. Voor iedereen die klaar is voor écht Next Level ondernemen. Die nu stabiel een mooie omzet draait, die ‘het systeem’ begrijpt en klaar is voor een nieuwe uitdaging. Het is mijn nieuwste High Level programma voor een specifieke groep ondernemers omdat het de groep zal zijn waar je je niet voor je ambities zult hoeven verantwoorden. Denk jij dat jij dat bent, mail me dan op info@veroniqueprins.nl. Dan neem ik contact met je op om te kijken of dit programma voor jou geschikt is.

 

Heb ik je wakker geschud?

Had je een ‘aha moment’?
Ben je klaar voor meer waardevolle tips die écht werken als je afrekent met je eigen excuses?
Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

2 gedachten over “Het is tijd voor een nieuw verhaal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven