Doe er dan wat aan ………….!

Veroniqueprins.nl_

Ik heb weer iets bijzonders😊. Zoals mijn man altijd zegt ‘bij jou is het nooit saai’. ‘Was het dat maar eens’ zie ik hem wel eens stiekem denken😊. Ik ben er achter gekomen dat ik met een soort van weekthema’s leef. Iets valt me op in een week, ik maak me ergens druk over, ik zie dingen bij klanten gebeuren en dan lijkt het wel of dat thema bij iedere klant die week terugkomt. Zo gek. Alsof iedereen er dan ‘ineens’ last van heeft, al weet ik ook wel dat het zo niet werkt😊.

 

Goed, zo ook vorige week. Ik had een aantal live dagen en voordat we goed en wel onderweg waren was het thema steevast de ‘obstakels’ die we tegenkomen op onze weg naar succes. Dan heb ik het overigens niet over de externe maar met name de interne ‘hindernissen’. Het vooral onszelf lekker in de weg zitten😊. Als dat voor jou echt niet herkenbaar is dan kan je hier stoppen met lezen. Waarbij ik inschat dat dit mijn best gelezen blog ooit gaat worden ……. Maarreh, het is wel weer een ‘directe’,  #lezerswaarschuwing.

Ik ben zo onzeker’

Yep, was ik ook. En te bescheiden (kun je je allemaal niet voorstellen hé 😊) en nog heel veel andere dingen die nu niet echt de ultieme eigenschappen zijn om een succesvol ondernemer te worden. Dat geeft ook niet, iedereen heeft wel iets wat hem/haar persoonlijk in de weg zit. Zou ook een saaie bedoeling worden als dat niet zo was en er moet ook iets te groeien over blijven natuurlijk. Alleen……………. constateren is één ding, er iets aan doen is een ander.

 

Ga bij jezelf eens na welke dingen jij regelmatig roept waarom het ondernemerschap an sich en succesvol zijn/worden in het bijzonder voor jou een uitdaging is. Vaak zijn dat uitspraken als:

 • Ik ben bang om zichtbaar te worden;
 • Ik ben onzeker;
 • Ik ben bang om te falen;
 • Ik ben bang om succesvol te worden;
 • Help, straks verlies ik mijn balans;
 • Ik heb (te) weinig tijd;
 • Ik hou niet van techniek.

 

Waarbij deze lijst verre van compleet is ………..

 

Als ik deze uitspraken hoor dan valt me ook altijd iets op, de noodzaak om het te herhalen. Niet één keer maar meerdere keren. Soms zelfs meerdere keren per dag. Net zolang tot het je eigen waarheid wordt, je zeker weet dat het zo is. Het je veilige excuus is waarom het anderen wel lukt maar jou niet want ja, ‘jij bent nu eenmaal onzeker’. Wees eens heel eerlijk. Herken je hier iets in? Of in ieder geval in één (of meerdere 😊) item(s) van het rijtje hierboven?

 

Hierbij een wake up call: ik ken werkelijk geen enkele ondernemer die bij de start van zijn eigen bedrijf, nog vóórdat de eerste klanten zich aandienden, dacht: ‘Oh, de markt is volledig in extase dat ik er ben. Ze zitten echt om me te springen! Rol de rode loper maar uit’.

 

We zoeken lotgenoten, want niemand wil ‘de enige’ zijn

Goed, we hebben dus dat excuus waardoor het voor ons ‘veeeeeel lastiger is dan voor de rest’. En het bijzondere is dat we dat dan ook nog het liefste om ons heen bevestigd willen zien. Ik had geloof ik al ergens een ‘zelfreflectiealarm’ afgegeven toch? 😊.

 

Laten we die van de onzekerheid of weinig zelfvertrouwen nog eens als een voorbeeld nemen. Want ik denk dat die het meeste voorkomt bij startende ondernemers. Vooropgesteld, je hebt volledig recht op deze emotie én …….. been there, done that. Alleen, moet je hem nu persé bevestigd zien? Helpt het je op enige manier om te weten dat 90% van je nieuwe collega’s dezelfde emotie heeft? Maak je daar zelfs maar 1 extra klant door? Eerlijk?

 

Dus waarom doen we het dan? Waarom hoor ik overal waar ik kom en waar ik omringd ben door collega coaches ‘oh ja, dat heb ik ook?’ Denk ik soms dat het bijna een wedstrijd is op wie de markt het minst zit te wachten, wie van het groepje het meest onzeker is of wie nu echt het minste tijd heeft? Why??? Als we nu weten dat we daarmee alleen maar ons patroon en ons gedrag bevestigen? Ja, ga ik hier ook nog eens de amateurpsycholoog zitten spelen, had je niet gedacht he?

 

Als ik in een gezelschap ben zoek ik de mensen op die al mijn obstakels lijken te missen. Ik sluit me niet aan bij de ‘ik ben de meest onzekere competitie’ maar ik vraag aan mensen die verder zijn dan ik hoe ze dat gedaan hebben. Hoe zij over hun interne hindernissen heen zijn gestapt. Ik vraag concrete handvatten, zelfs doorverwijzingen naar mensen die me er (praktisch) mee kunnen helpen. Voel je het verschil?

 

Wat je niet helpt, dat helpt je niet

Als je naar Nieuw-Zeeland op vakantie wilt dan zul je van je vliegangst af moeten komen want zwemmend haal je het niet, met de boot ben je wat lang onderweg en met de auto kom je er ook niet. Als je sommelier wilt worden dan zul je moeten leren houden van wijn (het is meestal andersom natuurlijk, dat begrijp ik ook wel, maar ik had even geen ander voorbeeld en dit blog moet in een half uur af hè 😊).

 

Het is niet anders, die dingen horen bij elkaar. En weet je, zo is het ook met succesvol willen worden als coach. Het is niet anders, er zijn een paar zaken waar je je dan overheen zult moeten zetten zoals: onzekerheid, angst voor zichtbaarheid, de mening van anderen, faalangst, je moet van geld leren houden en zo nog heel veel andere zaken. Geen hutspot zonder uien. Klaar.

 

Dus wat brengt het je om, zelfs keer op keer opnieuw, te bevestigen wat hetgeen is dat je in de weg van je succes staat als je dat succes wél graag wilt. Wat is het punt? Wanneer neem je het besluit om je daar overheen te zetten? Om er iets aan te doen? Want van roepen dat het zo is gaat het niet over. Dat is toch wat je zelf ook tegen je klanten zegt. Guess what? Laat dat voor jou nu ook zo gelden!

 

Dus weet je niet hoe je moet bloggen en schrijf je daarom geen nieuwsbrieven: ga op cursus. Geef je vandaag nog op! Heb je niets met techniek, besteed het dan vandaag nog aan iemand uit of ga leren hoe het werkt maar hou op met het gemuts. Als je merkt dat je neus de hele tijd leegloopt neem je toch ook gewoon een zakdoek mee? Laat je het toch ook niet gutsen? Neem actie! Verhelp het! Ga verder!

 

New level, new devil

Eén van de redenen waarom het zo belangrijk is om zelfleiderschap te tonen, want dat is precies wat het ondernemen van actie van je vergt, is omdat het een continu proces zal zijn. Yep, je bent ‘er’ nooit! Want in eerste instantie ben je bang om zichtbaar te worden. Dan moet je leren omgaan met het zichtbaar zijn en neem van mij aan, dat vergt weer een aantal nieuwe skills 😊. Vervolgens moet je zichtbaar blijven en daar de ontwikkeling weer in doormaken. En dat geldt voor alles.

 

In iedere fase van je bedrijf loop je weer tegen je eigen belemmeringen op en daarom is het wel zo handig om zo snel mogelijk te leren om actie te ondernemen om over je eigen ‘gedoe’ heen te stappen. En als je dat niet alleen kunt, wat soms/vaak het geval is, zoek dan hulp!

 

Als je gek op sneakers bent maar je weet niet hoe je je veters moet strikken dan verongeluk je bijna de hele dag. Dan leer je toch ook je veters strikken? En dat geldt voor al die persoonlijke obstakels ook, alles is op te ruimen. Alles. Het ene vergt iets meer tijd dan het andere, het ene doet iets meer zeer dan het andere maar als het moet dan moet het.

 

Er zijn zoveel coaches en therapeuten omdat ik er zoveel nodig heb gehad om over mijn eigen berg bullshit heen te stappen😊. Wat je van me ziet is de versie waar inmiddels 629 lagen afgepeld zijn. Van binnen ben ik 1,20 meter langer dan de uiterlijke versie van 1,58 meter waarmee ik begon. Succesvol willen worden vereist van je dat je daarmee aan de slag gaat. Mogelijk is de prijs onderweg te hoog, is het te moeilijk of ben je er klaar mee. Heb je er geen zin in. En dat is allemaal ok. Stel dan alleen wel je doelen bij.

 

Wat kun je vandaag doen?

Dus. Als er iets is wat je in de weg staat, benoem dat nu eens heel concreet. Ik wil je uitnodigen om er eens over na te denken wat dat je oplevert en wat het je kost? En of het je dat nog waard is. Roep je nog liever een jaar of 2 ‘dat je te onzeker bent en het allemaal zoooooooo eng vindt’ waardoor je over 2 jaar nog op exact dezelfde plek staat als nu. Of ben je daar stiekem klaar mee en neem je nu een besluit én een actie (een besluit zonder actie is slechts een voornemen) om het vandaag nog te veranderen, eraan te werken, het niet te laten zoals het nu is. Wat doe je? Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

5 gedachten over “Doe er dan wat aan ………….!”

 1. Goedemorgen, mijn probleem is dat ik mijn zakelijke toekomst niet “zie”. Geen beeldvorming. Ik weet niet hoe ik zichtbaarder moet worden.
  Privé zie ik dat wel, vooral een sportieve uitdaging in 2020.
  Ik ben Sport (zorg)masseur, boek te weinig afspraken.

 2. Yes, heerlijk om te lezen en inderdaad dat geneuzel. Ik ben zelf zo klaar met mijn eigen getrut. Zichtbaar zijn vind ik niet eng, leuk juist om te doen. Alleen nu nog de juiste snaar raken.
  Een plan van aanpak. Strategie neerzetten. Dat zijn dingen waar ik mij nu meer op mag richten ipv gewoon maar wat te doen.
  Actie. Huppekee. Voorwaarts mars. 😀

 3. Hallo Veronique, ik heb mijn beslissing genomen. In 2019 ga ik voor goud. Mijn doel is een verdubbeling van de omzet. Reik naar de maan….. Door privé omstandigheden had ik niet genoeg focus op mijn bedrijf en ging ik meer op de automatische piloot. Ik werkte nog steeds met veel plezier, maar was niet vernieuwd. Ik ben nu volop opleidingen en trainingen aan het volgen om in de flow te blijven. Daar helpt jouw input zeker ook bij. Het eerste inzicht was voor mij direct dat ik niet goed communiceer via mijn website. Daar moet een andere voor komen. Dit jaar ga ik alleen voor A klanten. De klanten die willen samenwerken om hun huidconditie te verbeteren en waar mijn hart voor gaat zingen. Zij zullen mijn aanbeveler zijn. Dank je wel voor jouw blogs etc. Warme groet, Kitty

 4. Veronique, je slaat de spijker weer eens op de kop. En actie heb ik genomen. Daags voor jij deze blog schreef want ik ben de obstakels waar ik tegenaan loop meer dan zat. Ik heb me ingeschreven voor volgende week vrijdag (en ja, het is een eind maar gelukkig heb ik een auto en een rijbewijs 😉 en morgen heb ik een telefonische afspraak met iemand die me als het goed is verder kan helpen met wat trajecten. En zo niet, dan zoek ik een ander. Of ik heb het er volgende week met jou nog eens over. Ga je vertellen hoe je die metamorfose van onzeker naar uitstralende zekerheid en binnenste extra lengte van 1,20 voor elkaar gekregen hebt? Ik ben benieuwd.

 5. Zo herkenbaar, wie heeft ze niet die innerlijke stemmetjes? Ik ben het helemaal met je eens Veronique: doe er wat aan en haal jezelf uit de slachtofferrol die je niks anders dan ellende oplevert.
  Ik heb die stemmetjes natuurlijk ook, maar als Loslaatcoach™ heb ik geleerd om er mee om te gaan en mezelf andere verhalen te vertellen die me wél vooruit helpen 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven