De beste stuurlui staan aan wal

Veroniqueprins.nl_

‘Wat zou je doen als je vanaf morgen met je bedrijf moest stoppen?’. Die vraag werd me afgelopen maandag gesteld door Ben Tiggelaar (ja echt, díe Ben Tiggelaar) die me interviewde voor zijn podcast van BNR nieuwsradio. Nou had hij mij keurig een rijtje met vragen opgestuurd die ik had voorbereid, (en waarvan hij er uiteindelijk niet eentje stelde maar dat terzijde) maar dit was de ‘verrassingsvraag’.

 

Mijn eerste ingeving was ‘dan ga ik weer achter de kassa zitten’ zoals ik bij mijn vader en later in onze eigen supermarkt ook altijd met ontzettend veel plezier gedaan heb. Het gaat er namelijk helemaal niet om wat je doet maar hoe je het doet. En ik draaide kassa zoals ik alles doe; ‘met 110%’. Mijn vaste klanten gingen altijd in mijn rij staan al waren de andere rijen korter. Ik bouwde relaties met mensen op terwijl ik hun boodschappen afrekende, doet jouw kassière dat met jou ook?

 

Maar goed, terug naar de vraag. Want ik besefte  al snel dat dat misschien toch niet het juiste antwoord was 😊 Ik dacht na en riep toen dat ik dan wel een B&B in Frankrijk wilde starten omdat ik het fijn vind om voor mensen te zorgen en ik al jaren droom van een huis in Frankrijk. Dan zou het iets minder erg zijn om dit bedrijf kwijt te raken. Ietsje minder.

 

Ben (ja, ik mocht hem tutoyeren 😉) ging daar gelijk op in. ‘Dat doe jij vast dan anders dan dat we het op TV zien’. Daar moest ik hem gelijk in geven. Want ik verslind die programma’s maar hun manier van emigreren is niet helemaal die van mij. Ik zou zorgen voor iets meer financiële speelruimte, ik zou waarschijnlijk een wat concreter plan hebben en in ieder geval woonruimte van steen regelen ipv een caravan op een bouwplaats. De grens ook niet over gaan zonder in ieder geval een beetje de taal te spreken. Dus ja, ik zou het anders doen dan wat we bij ‘Ik vertrek’ voorbij zien komen. Hij vroeg wat ik dan van deze mensen vond (ik kan hem niet meer helemaal letterlijk citeren want ik was een tikkie bibberig tijdens het gesprek), of ik daar een oordeel over had. En daar was ik helder in, het zijn helden. Ze doen het namelijk gewoon!

 

Iedereen die hier een oordeel over heeft, en dat gebeurt nogal vaak als ik Twitter bekijk na een uitzending, is zo’n bankhanger die zelf niet over de landsgrens gaat en het heerlijk vindt om lekker achter zijn  geraniums een ander te becommentariëren. En dan zeg ik het nog netjes. En ja, dat is ook een oordeel maar ik ben altijd de eerste die roept dat ze niet zonder oordeel is 😉

 

Ik vind het gewoon ongelooflijk van lef getuigen als iemand zijn nek uitsteekt. In het diepe springt. Zijn hart laat spreken en er vol voor gaat en zelfs zo er voor gaat dat ze huis en haard achter zich laten. Hoe dat ook afloopt en of ze nu wel of niet slagen, voor mij zijn het winnaars. Ze doen wat ze te doen hebben en laten zich door niets en niemand tegenhouden. En al helemaal niet door alle, echt zo goedbedoelde adviezen van mensen die het al  zó spannend vinden wat ze met Kerstmis moeten eten dat ze maar weer gaan gourmetten. En nee, dat is geen oordeel 😊

 

Zo had ik van de week ook een Jinek momentje in mijn webinar. Dat webinar viel weg met 700 mensen online en in de frustratie gooide ik er een lelijk woord uit naar mijn man. Nou, dat heb ik geweten; de mailtjes en de DM’tjes bleven binnen stromen dat dat echt niet kon, dat het schaamrood ze naar de kaken steeg en ook boodschappen met dat ze nooit met iemand zouden willen werken die zoiets zegt. Overigens heb ik laatst zo’n politieprogramma gezien en als je hoort wat die naar hun hoofd geslingerd krijgen, was dat van mij niet eens zo heel erg schokkend….. Maar goed, in eerste instantie was ik flabbergasted, wat gebeurt hier? Ik werd echt heel klein, nog kleiner dan mijn 1.58m 😊 Toen dacht ik ‘gij die zonder zonde is werpe de eerste steen’. Ga je me werkelijk vertellen dat jij volledig kalm zou zijn gebleven in die situatie? Dus stapte de CEO in mij weer omhoog en postte ik op Facebook even mijn frustratie van me af.

 

Het deed me denken aan wat mijn coach me een jaar geleden leerde. Ik gaf een event, er zaten meer dan 250 mensen in de zaal en aan mij de taak om hen 3 volle dagen op het puntje van hun stoel  te krijgen en vreselijk geïnspireerd weer naar huis te laten gaan. In mijn ogen lukte dat op dag 1 al best aardig, tot mijn zoon na afloop naar me toe kwam. Er waren wat klachten gekomen. Dat het niveau niet hoog genoeg was, dat ze hoopten dat het de tweede dag wel vele malen beter zou zijn omdat ze anders niet wisten of  ze wel terug zouden komen. De grond zakte onder mijn voeten vandaan, ik wilde de dag erna niet eens meer het podium op. What!!!!!!!!!!!! Alsof je voor mij in die stoel gaat zitten?

 

Tot ik een antwoord kreeg van mijn eigen coach naar aanleiding van mijn noodkreet wat ik met de situatie aan moest. Mijn wijze mentor zei me ‘je wordt alleen bekritiseerd door mensen die minder ver zijn dan jij’. Kecheng! Hoe waar is dat? Als ik naar een aantal collega’s van me kijk wiens bedrijf  ongeveer even groot is, dan is daar altijd onderling respect. We zijn het niet altijd eens maar we weten van elkaar wat we hebben moeten doen en laten om hier te komen. Er is nooit onderling kritiek.

 

Ik hoop dat mijn pijnlijke en soms ook verdrietige lessen jou kunnen helpen vandaag. Jou leren om lekker bij jezelf te zijn en te blijven. In jezelf te geloven en echt een keuze te maken door wie je je wel of niet laat bekritiseren. Van wie je wel en geen feedback wilt ontvangen. Zo kreeg ik laatst een mailtje van iemand die me graag wat tips wilde geven hoe ik mijn webinar ‘echt vele malen beter zou kunnen doen’. Waarop ik haar oprecht vroeg ‘hoe vaak geef je zelf een webinar?’ En ik het antwoord kreeg waardoor ik van mijn stoel viel ‘nee, dat doe ik niet in mijn bedrijf’. Oké, interessant……….

 

Jouw bedrijf, jouw keuzes, vertrouw op jezelf of op mensen die het kunnen weten omdat ze het zelf ook hebben gedaan.

 

“If you are not in the arena also getting your butt kicked, I’m not interested in your feedback – Brene Brown

Amen!

 

Wat kun je met dit blog, welke inzichten geeft het je? Waar laat jij je nog wel eens klein houden door de mening van anderen, hoe werkt dit door in jouw praktijk? Wil je het hieronder met me delen?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

15 gedachten over “De beste stuurlui staan aan wal”

 1. Ik vind het ongelooflijk moedig en “cool” wat je allemaal doet. Dat je gewoon doorgaat als het webinar wazig is of helemaal wegvalt!! Ik zou er ter plekke in blijven denk ik….
  mijn mantra’s is tegenwoordig; “goed is goed genoeg” en ik weet zeker als ik eens in zo’n situatie kom ik aan jou denk en dan gewoon doorga…. wat moet je anders tenslotte… dus ontzettend bedankt voor je waardevolle info en ik hoop dat je t weekend lekker gaat ontspannen. Ik ben door je lessen in ieder geval heel wat laconieker geworden als er eens wat misgaat!
  Je bent een voorbeeld voor velen en laat je licht niet afpakken door hen die het niet snappen!

  Fijn weekend! 😘😘

  1. Ha Sarina, dankjewel voor je lieve woorden! ik zeg altijd: “niets menselijks is mij vreemd” 🙂 Mijn niet zo handige actie, is een mooi leermoment en daar worden we hele grote dames van 💪

  1. Beste Jeroen,

   Er bestaat een mooie quote: “What if I fall?, Oh but my darling, what if you fly? Deel je deze met jouw Urker Mannenkoor? Hebben ze iets om over na te denken 🙂

 2. Jaaaaaa, dit is zo waar! Niet luisteren naar criticasters die zelf niet eens hun nek durven uitsteken. Als jij niet goed was in wat je deed, had je geen imperium en een enorme schare fans. Punt! En die uitspraak van Brene Brown helpt mij altijd als er anderen (vooral niet ondernemers) weer eens wat roepen over mij en mijn bedrijf.
  En nog even ten overvloede misschien: ik heb nog NOOIT meegemaakt dat jij geen waarde gaf en ik volg je toch best al een tijdje!

 3. Nou Veronique, dat was precies wat ik vandaag meemaakte!!! Precies wat jij in jouw column schreef! Ik werd vandaag door twee vriendinnen van advies voorzien, maar het viel mij zwaar. Ik werd even helemaal onderuit geschoffeld omdat ze aan mijn ’kindje’ kwamen. Ik, zoekende naar mijn ideale klant, hard bezig om mijn zaak op te zetten en zij vonden te allemaal veel te specifiek. Maak het wat breder, nu kan geen ouder meer met zijn kind bij je terecht. Mmmmm. Wat een twijfel dat bij mij teweeg brengt.
  Dank voor deze column, super fijn om jouw woorden te lezen.
  😍

  1. Dit gaat nog heel vaak gebeuren Anne-Maartje. Goedbedoelde adviezen die twijfel veroorzaken. Geloof in jezelf en in je Kick Ass Business coach 🙂 dan komt het helemaal goed!

 4. Na 28 jaar veilig aan “de gouden ketting” te hebben gelegen (goede baan met sec. voorwaarden) nu volledig zelf verantwoordelijk.
  Ga er maar aan staan, wat jij hebt gepresteerd. Wat jij allemaal doet… weinig die dat bereiken/kunnen. Altijd voor het aller-allerbeste gaan, zichzelf blijven, met hart voor de zaak en dat samen met Ko. (en de rest) Respect!!
  Als beginnend ondernemer droom ik om 1/10 deel te kunnen, durven en doen wat jij doet. Op de manier waarop jij dat doet. En jij leert het mij….. trots!!

  1. Tsjee Hannke jouw stap van “gouden ketting” naar “gouden uit je comfortzone situatie” vind ik ongelooflijk dapper! Ik wens je ontzettend veel succes hiermee.

 5. Het is inderdaad zo makkelijk om op je kont te zitten en langs de zijlijn te gaan lopen schreeuwen naar degenen die het mooi WEL doen. Dank voor het delen, dat zijn zo van die momenten ….haha…. zo mooi hoe krachtig jij bent en tegelijkertijd je kwetsbare momenten kan laten zien. Dank voor je inspiratie en een dikke knuffel xxx

 6. Ervoor gaan staan in het openbaar, ja wel als ‘tijdelijke’ dirigente voor een koor van 20 man/ vrouw. En ja ook wel voor wat ik doe in mijn praktijk, maar dan in het klein…
  Groot en kwetsbaar en ‘open-en-bloot’ dat is nog wel een dingetje…
  Maar waarom? 🤷🏼‍♀️

 7. Collette Janssens

  Nou wat een ’toeval’ dat jij daar een blog over maakt want het is dus echt iets wat me de laatste dagen zo dwarszit en met de beste wil van de wereld gewoon niet begrijp.
  Dat mensen een mening hebben dat is alleen maar ok maar dan de oordelen erover. “als jij niet…. dan ben jij……”.
  vb Ik volg linkedin lessen bij een bepaalde coach die uitgetest heeft dat het zinvol is om voor en na je naam op Linkedin een emoij te zetten. Daar kun je van alles van vinden en dat is allemaal ok (toch Veronique) en als iemand het storend vind snap ik dat ook en is ook ok, maar vervolgens zegt een coach waar ik nog nooit van gehoord heb dat “mensen die dat doen geen visie hebben, slechte netwerkers zijn en altijd on-inspirerende content hebben”. Waarom? En dat noemt zich dan een Mindset en Health Trainer?
  Ik loop 2 weken geleden in Barneveld met een zwarte panty met wat zwarte banden erop, over de knie hoge laarzen en een buitenjas. Gezellig met mijn zus tot er een man voorbij rijdt die zijn commentaar niet voor zich kon houden, zo ook een vrouw in de Action die mij misprijzend van boven naar beneden opnam. Hoe dan? Alles zwart en het enige stukje gepantyde been wat te zien was was net boven de laars tot aan de onderkant van mijn jas, zeg 7 cm.
  Deze mensen zitten elke zondag 1 of 2 x per dag in de kerk waar ze horen dat “gij niet zult oordelen over een ander” en “wat gij niet wil dat u geschied doe dat ook een ander niet”. (ja ik ben ook katholiek opgevoed).
  In mijn zaak staat een klant de homeopathische folders die daar hangen te bekijken en zegt tegen mij “wil je deze folders even weghalen?” Ik vraag haar waarom, waarop zij zegt “omdat het mensen aanzet tot niet vaccineren”. Ik zeg haar dat ik een voorstander ben van 2-zijdige informatie zodat mensen zelf, een voor hun, wijs besluit kunnen nemen.
  Zegt zij, toen ze erachter kwam dat ik ervoor gekozen had mijn kids niet te vaccineren, dat ik parasiteerde op de gevaccineerde kinderen want alles was wetenschappelijk bewezen. Dat ik vertelde ook veel wetenschappelijk onderzoek te hebben over de andere kant van vaccineren (kijk alleen maar naar Vera Schneiber, Tinus Smits enz) en mijn eigen ervaring van vaccinatieschade in mijn praktijk leek ze niet te horen.
  De Vereniging van Kwakzalverij, allemaal mannen/vrouwen in pak met stropdas waarvan je enige respectvolle omgang wel zou moeten kunnen verwachten, beginnen letterlijk te schelden en je uit te maken voor allerlei lelijks omdat je ervoor kiest op een andere manier met gezondheid om te gaan dan het reguliere zoals in mijn geval het mooie Homeopathie, al zo oud en bewezen maar afgeschilderd als kwakzalverij.
  WAAROM?
  Omdat het jouw manier niet is, omdat iemand iets niet doet zoals jij het gewend bent, omdat iemand er anders uitziet of whatever een beetje respectvol naar elkaar doet niemand kwaad. Zo geloof dat het me echt dwars zit.

 8. Dank voor je compliment, Veronique. Ik hoop je hier in Frankrijk nog eens te ontmoeten in ons of jouw huis. 😉
  Waar door ik me klein laat houden: ik denk nog wel eens niet goed genoeg te zijn in wat ik doe. Zeker nu het hier nog niet helemaal zo loopt als ik zou willen. Ik kijk uit naar het moment van rust met goede wifi en tegelijkertijd wil ik dat geen excuus laten zijn Het is even wat het is en dat is ok.
  Liefs uit de Vogezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven