Moet ik jou ook betalen om mijn e-mailadres te noteren?

Veroniqueprins.nl_

 

Ik lees het op heel veel websites van coaches en therapeuten: ‘het tarief voor mijn intake gesprek is Euro X’. En nee, dit keer gaat het eens niet over het feit dat velen zich laten onderbetalen gezien hun expertise. Ik wil je ook met dit blog door mijn ondernemersbril laten kijken en je laten zien wat jouw klant ziet/denkt als ze dit op jouw website ziet. En dat is ‘moet ik jou betalen om mijn e-mailadres te noteren?’. Hoe dat werkt lees je in dit blog van deze week.

En om zeker te zijn dat ik niet weer te kort door de bocht ben, heb ik eerst een test gedaan en aan een paar mensen uit mijn omgeving, jouw potentiele klanten, gevraagd waar zij aan denken bij het woord ‘intake’. En de uitkomst bevestigde mijn vermoeden wat mensen denken bij dit woord – het noteren van gegevens. Om die reden schrijf ik dit blog. Omdat wat jij bedoelt met iets niet hoeft te zijn wat jouw klant er zich bij voorstelt.

 

Wat jij ziet en wat je klant ziet hoeft niet hetzelfde te zijn

Zo mocht ik vorig jaar eens een workshop verzorgen voor een groep onafhankelijke hypotheekadviseurs. Allemaal keurige, kundige en betrouwbare dames. Ook toen had ik ter voorbereiding een onderzoek uitgevoerd en aan wat vrienden gevraagd hoe zij dachten over hun hypotheek adviseur. Dat heb ik op film opgenomen en laat ik het zo zeggen; het commentaar kon niet als positieve recensie op hun website. Toen ik de dag startte met deze achter elkaar gemonteerde filmpjes kwam er bijna een opstand; wat er gezegd werd was niet waar, deze mensen zagen het verkeerd en zij deden alleen maar eerlijke en ethisch hun werk. En weet je, ik weet ook dat dat zo is. Echter, de klantbeleving was duidelijk anders. En dat is waar je in de praktijk mee te maken hebt en waar je je dus op af moet stemmen. Of ze nou gelijk hebben of niet, het is wat de klant denkt. En zo werkt het ook met jouw intake.

 

Is jouw intake ook een intake?

De mensen die ik vragen stelde waar zij aan dachten bij een intake antwoordden ‘het noteren van de persoonlijke gegevens’, ‘e-mailadressen en persoonsgegevens noteren’, ‘probleem opschrijven’, ‘vragen omtrent medische historie stellen’. Kortom; het verzamelen van informatie nodig om überhaupt te kunnen beginnen. En daarmee worden dus eigenlijk nog geen stappen gezet. En vele coaches en therapeuten vragen geld voor deze intake. En daar krijg ik altijd de kriebels van; waarom moet ik jou betalen om mijn email adres en huisnummer te noteren? Want dat is wat er in feite dus gebeurd. Door de ogen van je klant. En los van het feit dat ik daar dus voor moet betalen, terwijl er nog niets geleverd wordt, vind ik het ook heel vaak zonde van mijn tijd. Waarom kan een deel van deze vragenlijsten niet vooraf gestuurd worden en ik ze zo vooraf door mij thuis, in mijn eigen tijd en zonder dat ik er iemand voor hoef te betalen, in kan vullen. Dat geeft dus eigenlijk een dubbele ergernis. Ik was laatst zelf bij een therapeute voor een afspraak van 1,5 uur en ik heb 45 minuten vragen beantwoord die ik thuis, zonder verdere toelichting, ook makkelijk had kunnen invullen. En als iets me nog kostbaarder is dan mijn geld is het wel mijn tijd…… En vond ik dat toch een beetje ‘zonde’ zullen we maar zeggen 🙂

 

‘Ja, maar het is eigenlijk een sessie. Ik ga al aan de slag met mijn cliënten in het eerste gesprek’

Als ik met mijn eigen klanten deze visie over ‘betaalde intakes’ deel komt er vaak bovenstaande reactie. Dat ze wel degelijk al aan de slag gaan tijdens deze sessie. Dat ze al gelijk van waarde zijn en mensen al echt stappen laten zetten en inzichten geven tijdens hun eerste afspraak. En tuurlijk moet je daar wel geld voor vragen. Noem het dan alleen géén intake! Wees duidelijk en zorg dat dat wat je aangeeft overeenkomt met wat de klant zal ervaren. En de stap wordt kleiner als je aangeeft dat er gelijk tijdens de eerste sessie al progressie geboekt wordt dan wanneer je meldt dat er een betaalde intake is. En wees hoe dan ook zuinig op de tijd van je klant en jouzelf; alle informatie die vooraf aangeleverd kan worden, laat ze die vast thuis op hun gemak invullen.

Ben heel benieuwd welk inzicht jij hierdoor krijgt. Wil je het hieronder delen? Succes!

Foto Flickr

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven