Ben jij ook lekker aan het micromanagen??

Veroniqueprins.nl_

‘Mijn concurrent heeft mijn e-book gedownload, wat moet ik doen?’

Ik heb al eerder een blog geschreven over dat het probleem voor veel van mijn ideale klanten is dat ze te veel tijd hebben in plaats van te weinig. In tegenstelling tot wat ze zelf denken ????. Maar als ik zie waar mensen zich druk over maken, dan is dit inzicht al gelijk duidelijk. Pijnlijk duidelijk. En luister, ik herken het. Ik ben er zelf ook geweest. Alles wat ik roep, wat ik zie, wat ik als leermomenten voor jullie zie zijn mijn eigen leerprocessen geweest! Been there, done that. Daarom kan en mag ik er iets over zeggen.

 

Een voorbeeld: ik krijg weleens een mail met de vraag ‘Een van mijn concurrenten heeft zich ingeschreven voor mijn e-book. Wat moet ik daar nu mee?’ Kijk, dat is nu micromanagen. Je druk maken om inschrijvingen op je lijst. Tijd hebben om je druk te maken over wie zich inschrijft op je lijst. En zelfs tijd nemen om er een mail over te sturen. OMG!

 

Enneh, een vriendin van mij hielp me destijds al met een desillusie. Ze gaf aan dat ze dat sowieso deed, alleen onder een alias emailadres. Ik wist niet wat ik hoorde……….. deden mensen dat? Ja dus!!

 

Stop it!!

Toen ik net startte was ik onzeker, dacht ik vooral dat mijn concurrenten en ik moesten strijden om omzet, de term overvloed deed me alleen aan tsunami’s denken. Ik was, vanwege die onzekerheid, natuurlijk ook nog eens een perfectionist. Zie je het voor je? Dus ik wilde alles onder controle houden. Ik wilde alles eerst gezien, goedgekeurd, herkauwd en uitgekauwd hebben. En dan moest het ook nog eens allemaal ook nog eens meer dan perfect zijn.

 

Toen werd Suzanne mijn coach. En ging ik vol vertrouwen één van onze eerste sessies in, berg vragen in de aanslag. Ik was er helemaal klaar voor. Ik begin met het voorleggen van situaties, leg wat problemen uit en zie haar opwinding aan de andere kant langzaam toenemen. Eerst denk ik nog uit enthousiasme, later heb ik die blik beter leren lezen ???? ????.

 

Dus ik doe mijn mond open voor het volgende zeer relevante issue en ze roept keihard ‘Stop it!’. En luister, zij schreeuwt niet, wij noemen dat wat zij doet snerken. Ik schrok me dood! ‘Jij denkt als een boekhouder, je zit te cijfertrutten’. En als ze me iets niet moet noemen is het een boekhouder ????. Dus ze had mijn aandacht…..

 

Hoe besteed je je tijd?

Ze nam mijn voorbeelden en gaf me, vanuit haar situatie, aan hoe zij met mijn ‘kwesties’ omging. Niet. Het was allemaal peanuts als je groter dacht. Als je agenda maar vol genoeg was, als ik zuiniger op mijn tijd zou zijn. Mijn tijd niet waard! En man, die deed zeer, maar is wel één van mijn waardevolste lessen OOIT van haar geweest.

 

En luister, ik kon het vanaf dat moment niet gelijk volledig omdenken. Ook ik ben er zo eentje die net zo hard weer met 2 grote voeten in een oude valkuil stapt. Plat op mijn gezicht. Maar ik had wel iets dat me hielp: Bij iedere klantvraag, probleem, issue of iets anders waarvan ik DACHT dat het mijn tijd en aandacht verdiende, dacht ik nu: ‘Wat zou Suzanne doen?’. Hoe zou de Veronique hierop reageren die groter is, een volle agenda heeft, vol zelfvertrouwen is, haar waarde kent, wat zou die op DIT moment doen? Dat laatste was nog wel eens lastig, maar ik kon me altijd gelijk een voorstelling maken van wat Suzanne zou doen. En van daaruit heb ik geleerd om hetzelfde te doen.

 

Ik gebruik mijn tijd om geld te verdienen

Luister, dat maakt me nog geen robot. Ik verstuur handgeschreven kaartjes, beantwoord mails met te veel informatie, ga nog weleens op discussies in die me zakelijk gezien niets opleveren. Maar dat doe ik omdat ik het leuk vind. Geneuzel, mails waarin mensen aangeven het niet met me eens te zijn, iemand die me gisteren in mijn webinar erop attent maakte dat ik wel ‘heel vaak in herhalingen viel’, denk je dat ik me daar nog mee bezig hou? Hou toch op.

 

Allemaal getrut in de kantlijn dat me niets oplevert. Mensen die 5 mails sturen of ze wel of niet naar een workshop van 25 hele euro’s moeten komen, daar ga ik toch niet op terugmailen? Weet je wat een tijd dat kost? En wat levert dat op?

 

Is iemand niet ethisch bezig in mijn groep; zonder overleg er uit. Ben je businesscoach en wil je toch in mijn groep, meer dan van harte welkom. Vraag je geheel ten onrechte iets van me, ik laat het van mijn rug afglijden. Boze mail omdat iemand meent zich niet uit te kunnen schrijven? Doe ik het snel voor ze (kwestie van even naar het knopje zoeken, iedereen kan zich uitschrijven), maar je denkt toch niet dat ik daar nog op reageer? Zou Suzanne ook niet doen. En dit zijn maar een paar voorbeelden. Ik neem besluiten met een knip van mijn vinger! Door!

 

Tuurlijk kun je nu zeggen ‘Jij hebt makkelijk praten’. Mag, maak ik me ook niet druk om ????. Echter als dit je reactie is, mis je precies de crux van dit verhaal. Want in de tijd dat jij bezig bent om mensen uit je groep weg te jagen door met ze ‘in gesprek te gaan’ doe ik 2 Inkomens Producerende Activiteiten die maken dat ik vandaag, morgen of volgende week geld verdien. En daarom ben ik succesvol.

 

Wat zou Veronique doen?

Ik ben dit niet gaan doen toen ik ‘er’ al was. Ik ben ‘er’ gekomen door het gelijk zo te gaan doen. Suzanne’s pijnlijkste eerste les is mijn waardevolste geweest. En daarom deel ik hem met jou.

 

Dus zit je weer eens te trutten over een besluit of kwestie, vraag je af wat ik zou doen en doe dat dan ook. Je zult zien dat je wereld er anders uit gaan zien!

 

Wil je het hieronder met me delen als je iets in dit verhaal herkent? En je er een inzicht door hebt gekregen of misschien wel direct een besluit over iets hebt genomen? Enneh, wil je de FB live over dit onderwerp (dat is met extra vuur) nog eens terugzien, dan kan dat hier.

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

3 gedachten over “Ben jij ook lekker aan het micromanagen??”

  1. Hardop lachend achter mijn beeldscherm. Heerlijk!
    Even ‘uit je eigen hoofd stappen waar je het jezelf soms zo moeilijk kan maken’ en doen wat je eigen coach zou doen, mooi neergezet. Ga ik graag gebruik van maken.

  2. Zeker zit ik nog regelmatig tijd te verdoen aan het mezelf verdedigen of verantwoorden als een klant of ander contact met vragen komt die hij/zij zelf kan oplossen. Of dat ik zelf energie steek die ik veel beter kan gebruiken voor IPA.. Jij schrijft het zo helder op. We weten het stiekem al wel, maar toch doen we het. Net als Manon geniet ik van je verteltrant, en tussen de regels door zie ik dat jij heel goed weet waar je het over hebt. Ik kijk erg uit naar de 90 daagse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven