Als het financieel maar goed komt…

Veroniqueprins.nl_

Vandaag had ik een sessie met één van mijn klanten. Zij is bezig met een prachtig concept waar een geweldige markt voor is,   dat weet ik zeker. En zij gaat er nu ook in geloven en heeft de dappere stap gezet om vanaf 1 januari een dag minder te gaan werken. Vol overtuiging het besluit genomen en direct daarna slaat toch de twijfel toe; komt het financieel wel goed? Er was nu  iets van paniek en daarom hadden we vandaag contact.

 

Wat te doen bij paniek?

Bij paniek, privé of zakelijk,  doe ik altijd 2 dingen; concreet bekijken wat er nu aan de hand is en dan praktisch zoeken naar wat ik kan doen om het op te lossen/beter te maken/ de situatie om te buigen. Dit heet de 20/80 regel; besteed slechts 20% van je tijd aan het constateren van je probleem en ga dan vervolgens verder met het werken aan een oplossing. En in veel gevallen zie ik dat nog wel eens anders; mensen die verzuipen in het probleem of het zo groot en hoog maken dat er niet eens zicht is op een oplossing. Of willen dingen oplossen door heel hard te gaan hollen. En dat is vaak niet de beste actie in die situatie. Nee, zelfs niet voor een beweeglijk type als ik.

 

Actie, actie, actie: aan de ‘achterkant’

Ik had haar gevraagd om haar actielijst te mailen, welke stappen zou ze gaan zetten. En daar kwam een heel lijstje op met meer dan 25 punten, ik heb een hele ijverige klant. En daarin viel mij op dat het vooral dingen waren aan de achterkant. De kant die ik altijd ‘de veilige kant’ van je bedrijf noem. En dat is heel vaak niet de kant waar het geld binnenkomt zeg maar. Folders maken, website teksten herschrijven, ander lettertype, emailhandtekening etc. Dingen die beslist moeten gebeuren, ze leveren alleen per 1 januari geen inkomen op. Terwijl haar andere inkomen dan wel wegvalt. Dus als je een dergelijk lijstje maakt, kijk dan vooral naar wat je kunt doen dat ik januari al geld oplevert. En toen we daar samen naar keken bleken die acties a) eigenlijk helemaal niet zo eng te zijn en b) veel makkelijker om uit te voeren dan ze zelf had gedacht. Daar kwam al opluchting.

 

Actie, actie, actie: zonder richting

Vervolgens vroeg ik haar naar het belangrijkste punt van de hele sessie; met welk doel ondernam ze nu eigenlijk die acties? Wat wilde ze er mee bereiken? Tuurlijk, geld verdienen om haar verlies aan inkomen goed te maken. Waarop ik haar vroeg hoeveel dat dan moest zijn en zij mij een bedrag noemde. Oke, dan weten we iets, dat geeft richting. ‘Dus als je volgende maand dit verdient met je eigen bedrijf, dan is er eigenlijk geen paniek?’ vroeg ik haar ter bevestiging en dat bleek zo te zijn. Toen sloegen we aan het rekenen en bleek ze maar 5 sessies te hoeven hebben in januari om haar financiële zorg volledig weg te nemen. 5! Ik zag haar denken ‘dat is haalbaar!’ en dat is het ook, zeker als het er om 5 gaat en zelfs als je net begint.

 

Opnieuw in actie, nu met focus

In onze sessie werd 5 dus het magische aantal. Het aantal dat ging zorgen voor weer kunnen slapen ’s nachts en er weer zonder belemmeringen voor kunnen gaan. We hebben opnieuw naar haar actielijst gekeken en alles wat niet gelijk aan die 5 in januari bijdraagt naar achter in de tijd  door geschoven. Daarnaast een set acties opgezet waardoor we wel aan die sessies zouden kunnen komen. En die lagen allemaal aan de ‘voorkant’; het vergroten van je zichtbaarheid, het laten weten dat je er bent, het tonen van je waarde en voor welk probleem jij een oplossing bent. Dat begint  allemaal allereerst met een focus, het stellen van een doel. En dan volgen de stappen vanzelf en kun je ophouden met als een kip zonder kop in de rondte hollen. Of als een hamster in een molentje jezelf twee slagen in de rondte rennen zonder een stap vooruit te komen.

 

Zonder doel kom je niet aan

Als je op je Tom Tom niet aangeeft waar je heen wilt, zal hij je ook nergens heen brengen. En dat geldt ook voor je bedrijf; dat gaat alle kanten behalve de goede op als je niet eerst concreet intoetst waar je heen wilt. Dus daar ligt je eerste stap!

En vind je dat nu een eng/ moeilijk/ confronterend of wat er ook bij je op komt bij het horen van het woord ‘doelen’, om ze te stellen, zorg dan dat je 16 december aanwezig bent op mijn training: het bepalen van je doelen voor 2015 en het opstellen van een actieplan waarmee je ze waar gaat maken. Je gaat naar huis met een concrete doelstelling, een actieplan dat werkt en al mijn gouden tips die er al 12 jaar voor zorgen dat ik maand na maand mijn doelstelling haal. Hoe zou het zijn als jij je dromen voor 2015 en de jaren er na uit kan laten komen? Zorg dat je er bij bent op de 16de!!! Tot dan!!

 

Photocredit Flickr: Barbara Abate

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven