500 ‘nee’s’ brengen je tot je eerste Euro 100.000 omzet

Veroniqueprins.nl_

‘Veronique, heb je nog wat allerlaatste tips voor mij? Ik heb het niet meer, ik ben zo ongelooflijk zenuwachtig. Als dit maar goed gaat, want als dit niet lukt dan………. Ik ben zo bang dat ik iets vergeten ben. Als ik maar geen black out krijg.’

 

Een voorbeeld van een  ‘gemiddelde’ discussie met mijn klanten die aan de vooravond van hun workshop, een webinar of een lezing staan. Of wat ze soms zelfs voor een gratis sessie al/nog hebben. Enneh, voor een deel begrijp ik dat natuurlijk wel. Het is ook spannend. Vind ik ook nog altijd. Er zijn een aantal dingen die ik zo vaak gedaan heb dat  ik ze nu (100 keer later…) met mijn ogen dicht doe. Dat gold echter niet voor de eerste keren dat ik het deed. En nog altijd zijn er een aantal acties waarbij de uitspraak ‘twee vingers in mijn neus’ nog een heel eind van de realiteit staat. Neemt niet weg dat ik ze toch doe.

 

Wat ik in ieder geval heb geleerd in de afgelopen jaren is beter relativeren. Mijn leven hangt nergens meer van af en als dit niet lukt dan is er vast wel iets anders wat wel werkt. Dat maakt dat je er veel makkelijker in staat en je hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat de resultaten dan ook vanzelf beter zijn.

 

Iemand (en ik baal er van maar ik weet echt niet meer van wie ik dit geleerd heb…) heeft mij ooit verteld dat je er in je bedrijf van uit kan gaan dat je dingen x keer doet. Er werd me voorgerekend dat als ik mijn omzetdoelen in de toekomst wilde halen ik in mijn praktijk:

 • Minstens 100 webinars zou geven
 • Meer dan 20 challenges
 • Meer dan 75 workshops
 • Heel veel meer dan 150 trainingsdagen
 • Inmiddels heb ik minstens 1000 gratis sessies gedaan en daar komen er nog een aantal bij want mijn praktijk bestaat nog wel even als het aan mij ligt

 

(Enneh, dit is maar een voorbeeld hé? Dus stuur me nu geen mail met ‘hoe kun je dit nu weten en welke aantallen gelden er dan voor mij?’ Dit is een zeer grove schatting op basis van mijn omzetdoelen en strategie.)

 

Juist die aantallen en daar inzicht in krijgen hebben mij zo ongelooflijk geholpen. Als ik nu naar een webinar kan kijken als niet ‘hét’ webinar maar eentje in een serie van 100. Waarvan er 10 – 15 briljant zullen gaan. Ik er ook minstens 10 zal verknallen en de rest zal acceptabel zijn.

 

Idem voor mijn Challenges. Er zullen er beslist een paar niet mijn beste zijn. Een paar zullen meer omzet genereren dan waar ik op had gehoopt en de overige zullen ‘volgens plan’ verlopen.

 

Zo geldt het dus voor alles. Als je nu eens zou weten dat het overleven van je bedrijf niet afhangt van dit ene ding, maar dat dit slechts een actie in een hele reeks is? Hoe zou dat voor je zijn? Zou dat niet gelijk een hele berg rust geven?

 

Ik geef je nog een aantal aanvullende feiten om je te helpen:

 • De eerste 25 gratis sessies kreeg ik alleen maar ‘nee’
 • Pas na 5 webinars had ik een deelnemer die tot het einde bleef zitten
 • Mijn eerst 4 workshops verkocht ik niets. Daarna 1 traject. Dat ze de dag erna weer annuleerde 😊

 

Door het tóch te blijven doen is het uiteindelijk goed gekomen, al zullen de meningen daar over verdeeld zijn 😊 Het fijne van het te blijven doen is dat je er steeds beter in wordt. Dus toen er uiteindelijk een paar mensen wél tot het einde in mijn webinar bleven, had ik mijn verhaal al zo vaak ‘in mijn eentje’ geoefend, dat dit me heel goed af ging. En ik warempel ook nog iets verkocht. Als ik het kan zien als slechts 1 in een rij van vele keren, dan gaat de druk er af. Verder heb ik geleerd dat als dit niet werkt, ik altijd nog tig andere acties in kan zetten om mijn doel wél te halen. Maakt het ook al minder spannend. En daardoor werkt het beter.

 

Het enige verschil tussen jou en mij is het aantal ‘nee’s’ dat ik heb gehad. Een zillion meer dan jij ooit hebt gehad en mogelijk ooit zult krijgen. Ze hebben me niet van mijn pad gebracht, niet depressief gemaakt, niet naar een baan laten zoeken, me alleen maar gestimuleerd om nóg een keer extra mijn verhaal/aanbod te doen.

 • Ik heb geleerd dat iedere ‘nee’ me dichterbij mijn volgende ‘ja’ brengt. Dat ik mijn ‘nee’s’ nodig heb om ‘ja’s’ te krijgen. Zoals mijn zoon zegt ‘je kunt niet altijd 6 gooien’. Het enige wat je weet is dat je vaker ‘nee’ krijgt dan ‘ja’. Dat zal ALTIJD zo blijven, je kan hoogstens streven om de verhouding tussen die twee te verbeteren.
 • Ik leerde ooit dat je 500 ‘nee’s’ nodig hebt (vooropgesteld dat je geen waardeloos verhaal hebt en je je aanbod voor Argentijnse steaks niet aan vegans doet, anders heb je er nog ietsje meer nodig………) om je eerste Euro 100.000 om te zetten. Sindsdien ben ik gek op ‘nee’s’. Ik moet er doorheen om te komen waar ik wil. Daarmee zijn ze voor mij geen enkel probleem meer. Zie ik niets meer persoonlijk. Alleen als een kruisje dat ik op de lijst met 500 ‘nee’s’ kan zetten die me dus helpen richting mijn doel. Hell Yeah 😊

 

Nou, heb ik je vandaag laten omdenken of niet? Wil je dat dan met me delen hieronder?

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

7 gedachten over “500 ‘nee’s’ brengen je tot je eerste Euro 100.000 omzet”

 1. Deze hangt nu boven mijn bureau! Herkenbaar en ik weet het en ik ben al door deze fase heen, maar het blijft goed om te relativeren!

  “Ik geef je nog een aantal aanvullende feiten om je te helpen:

  De eerste 25 gratis sessies kreeg ik alleen maar ‘nee’
  Pas na 5 webinars had ik een deelnemer die tot het einde bleef zitten
  Mijn eerst 4 workshops verkocht ik niets. Daarna 1 traject. Dat ze de dag erna weer annuleerde 😊”

  Eugénie, http://www.Gripopwerkstress.nl

 2. Ik ben 2 maanden geleden begonnen met webinars geven. Steeds een zeer kleine opkomst, maar eigenlijk iedereen die live kijkt blijft hangen tot het einde iedere keer. Dus dat is wel iets om trots op te zijn denk ik dan 🙂 En nee het is niet perfect, maar ik ben al lang blij dat ik er mee kan oefenen zodat als er straks meer publiek is ik al meer gewend ben aan het kletsen tegen de camera zonder dat ik iemand zie. En kan ik het ook steeds meer finetunen.

  Ik krijg ook iedere keer positieve reacties, dus dat maakt dat ik er lekker mee door ga 😀 En net wat je zegt.. met iedere nee komt een ja dichterbij.

  Oefening baart kunst

  1. Jij bent lekker bezig Mariska. De perfecte manier om te oefenen. En dat je deelnemers tot het einde blijven, is zeker iets om trots op te zijn!

 3. Dit is wat ik ook van jouw evenement heb meegenomen: Het is maar een spelletje, niet alles te serieus nemen. Ik kom regelmatig door alle regeltjes die door mijn hoofd gaan over hoe een blog/bericht/presentatie/advertentie/gesprek er wel of juist niet uit moet zien, helemaal niet meer aan het betreffende toe. Ik blokker gewoon compleet.

  Na het event heb ik besloten om het toch gewoon allemaal maar de wereld in te slingeren en al doende te leren, vallen en weer opstaan.

 4. Nicole Hoogenboom

  Door jouw input kan ik de zes nee’s van oktober alleen maar omhelzen. Nog nooit eerder zoveel gratis gesprekken in een maand gehad trouwens. Op naar de eerste ‘ja’, en die gaat er aan komen 🙂 op korte termijn. Merk dat in het verleden een ja veel makkelijker te krijgen was omdat deze ouders al super warm waren. Nu komt de koudere markt binnen voor een gesprek en moet ik nog even heel veel nee’s scoren voor mijn eerste mega jaar omzet. Bedankt voor je positieve blog, alweer!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven