‘Ik wil een online training want ik wil meer mensen bereiken’; 2 denkfouten in 1 uitspraak

Veroniqueprins.nl_

 

Oef, vandaag hoorde ik dit 2 keer. Enneh, ik probeer dan echt om rustig en kalm te reageren. Van binnen schreeuw ik het echter uit want er zitten zoveel denkfouten in deze stelling. Dus mooi weer stof voor een blog, dat dan weer wel.

 

Aanname 1: Je kunt alleen mensen buiten je stad of woonplaats  als je een online programma hebt.

Hoezo? Wie heeft dat verzonnen? Waar heb je dat gehoord? NIets aan deze aanname is waar, zoals overigens zo vaak met aannames. Ik heb mijn praktijk in Moordrecht, een klein dorpje bij Gouda. Mijn klanten komen van Groningen tot aan Maastricht en soms zelfs voorbij de landsgrenzen. En nee, niet voor mijn online programma. Maar om live met mij tijd door te brengen, om mijn training live te volgen. Ik heb zelfs mensen die overnachten om bij mij te kunnen komen, bewoners van de Waddeneilanden bijvoorbeeld en laatst een dame uit Noord-Frankrijk. Die overigens wel Nederlands spreekt want mijn Frans is nog een petit peut belabberd 🙂 Die komen voor mij, om wat ik te bieden heb, om mijn kennis, om mijn aanpak, om mijn energie. En weet je; die willen juist BIJ mij zijn, die willen juist niet een online programma kopen. Omdat dat voor heel veel mensen NIET per definitie de oplossing is. Ik heb ook een online programma, 85% van mijn inkomen komt echter uit offline diensten. Enneh, dat is best een substantieel bedrag 🙂 En ja, ik werk dus veel buiten de grens van mijn dorp met 6.000 inwoners zonder mijn offline programma. En dat geldt dus ook voor jou. Als jij laat zien wie je bent, waar je voor staat, wat ze echt bij jou kunnen halen wat ze bij niemand anders op die manier kunnen krijgen, dan doen ze dat ook voor jou. Dan komen ze ook naar jou. Echt waar!

Mijn eigen coach woont op  23 uur vliegen afstand, ik volg bij haar ook geen online programma. Ik doe wel dingen online met haar, zoals onze maandelijkse coachingscalls. Ik ga wel eens voor slechts een dag heen en weer, maar voor een half uur is mij ook te gek. Wij doen dus veel via Skype en calls. En dat doe ik ook met mijn eigen klanten; veel via Skype. Maar daar heb je geen online training voor nodig. In plaats van dat mensen live komen coach ik ze in die gevallen via Skype, maar dat is iets heel anders dan een online training, die heb je daar niet voor nodig.

 

Aanname 2: Ik kan alleen veel mensen bereiken via een online training.

Ook hier heb ik een wat afwijkende mening over. Je moet namelijk eerst een hoop mensen hebben bereikt, aan je hebben gebonden voordat je pas een online training gaat lanceren. Want je kunt hem wel maken, aan wie ga je hem verkopen? Daar moet wel eerst een fanbase voor zijn. De in mijn ogen tweede denkfout  is dat er meerdere manieren zijn om veel mensen te helpen behalve via een online training en dat is door live trainingen te organiseren voor meerdere mensen; en of dat er nu 6 of 1100 zijn, dat maakt niet uit.  Er zijn ook andere vormen van schaalbaarheid mogelijk om dit te realiseren.

 

Een online training is geen voorwaarde; het is één van de vele manieren.

Begrijp me goed, ik heb zelf ook een online training en mijn deelnemers zijn er enthousiast over. Het is alleen niet zo dat een online training per definitie dé manier is om meer mensen te bereiken/ helpen/ mensen, ook buiten je dorp of stad. Kan maar even gezegd zijn op deze donderdagmiddag.

Ben je het eens met dit bericht of zit ik er helemaal naast? Zullen we meningen uitwisselen hieronder?

Foto Flickr

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

4 gedachten over “‘Ik wil een online training want ik wil meer mensen bereiken’; 2 denkfouten in 1 uitspraak”

 1. Helemaal mee eens Veronique!
  Ik zeg op mijn site dan ook: ‘Als jij wel naar Mexico of Griekenland kunt om aan het strand te liggen maar niet naar Roswinkel kunt komen voor jouw eigen welzijn, gezondheid en ontwikkeling, dan zijn wij geen goede match.”
  Dank voor je inspirerende blog!

 2. Helemaal mee eens, fijn dat je erover schrijft. Ik heb ook een deels online programma waar mijn klanten en ik heel blij mee zijn, en ik werk ook graag offline. Dus het ondersteunt, maar het is niet alleen online.

 3. Hoera !
  Wat ik al ZO lang aanvoel, werd in deze blog bevestigd.
  Mijn doelgroep heeft geen boodschap aan een online training, nee ze hebben mij nodig als bondgenoot die met hun een stukje onderweg gaat tot ze zelf verder kunnen.

 4. Ook ik ben het met Veronique eens. 99% van mijn werk haal ik offline binnen en 100% voer ik offline uit.
  Toch maak ik een online programma. Ten eerste omdat ik het leuk vind om binnen mijn branche vernieuwend bezig te zijn en ten tweede omdat mijn doelgroep het erg druk heeft. In die zin valt er voor mijn doelgroep, en voor mijzelf :-), iets te overwinnen. Er zijn dus verschillende redenen om een online programma te maken. En mocht het blijken dat mijn online programma niet aanslaat dan ga ik het lekker offline aanbieden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven