‘Fijne vakantie

Veroniqueprins.nl_

‘Fijne vakantie’

Gekke week he, deze week. Kerst lijkt al een eeuwigheid geleden en toch heeft een groot deel van Nederland nog vakantie. Je merkt het ook overal, veel mensen hebben zo’n wel/niet vakantiemodus.

Nou is die modus mij op zich niet vreemd. Ik zie hem een paar keer per jaar, vooral tijdens de schoolvakanties. ‘Ik ben wel vrij maar……..’ en daar komt dan een heel riedeltje met uitzonderingen achteraan. Iets met een ebook schrijven, eindelijk eens tijd voor mijn funnel, video’s opnemen, siteteksten herschrijven, you name it. En ik denk iedere keer weer; wie hou je nou voor de gek? Het gaat namelijk al fout op het moment dat je zegt ‘ik heb wel vakantie maar…….’  Stel nou dat je zegt ‘ik ben wel zwanger maar vandaag even niet’. Of ‘ik heb een monogame relatie maar nooit op donderdag’ of, mogelijk iets meer herkenbaar dan het vorige voorbeeld ‘ik ben wel aan de lijn maar……………… vandaag even niet want nu zijn er hazelnootschuimgebakjes’. Wat denk jij bij deze zinnen? Beetje kansloos toch, soms zelfs onmogelijk en het getuigt in ieder geval niet van principes of ruggengraat.

Leg nu deze uitleg eens op de zin ‘ik heb wel vakantie maar…………..’ Voel je hem al of moet ik hem nog even uitleggen? Ben je nu wel of niet zwanger? Heb je nu wel of geen vakantie? Nu kun je je denken ‘Prins, heb jij niets anders om je druk over te maken?’. Jazeker wel, maar dit wat ik zie is een symptoom voor iets groters en dát punt wil ik graag bij je maken. Zeker zo aan het begin van het jaar. Dus weer klaar voor?

Allereerst spreek ik dan vlak na zo’n ‘vakantie’ veel ondernemers die als eerste aangeven  ‘ik ben eigenlijk niet uitgerust en ik had het juist zo nodig’. En ja, dat begrijp ik. Als je van alles een beetje doet heb je per definitie net niks. Want laat me raden; je bent weliswaar niet bijgetankt maar die funnel is ook niet af. En die teksten staan ook nog niet op je site. Om over die video’s maar niet te spreken en dus ook nog eens niet uitgerust. Tsja…………Dan ben je dus uiteindelijk best druk geweest en het heeft weinig tot niets opgeleverd. Is dat niet eeuwig zonde? Wetende dat tijd je aller aller kostbaarste bezit is?

Overigens kom ik dan gelijk op een zijspoortje (‘goh echt, dat gebeurt bij jou nu nooit….’) Ik hoor er ook zoveel zeggen, met name de klanten met wie ik deze week  een afspraak had, dat een week eigenlijk te kort is. Dat ze eigenlijk 2 weken zouden moeten nemen. En voor mij is het woord ‘eigenlijk’ ook altijd een groot alarmsignaal. Dus toen ik aan ze vroeg ‘hoe ga je dat dan volgend jaar doen’, moest ik ze  zelf nog op het idee brengen dat 2 weken voor volgend jaar Kerst dan  een goed idee is als ze nu concluderen dat 1 week te kort is. Best logisch toch? Maar zo logisch was het niet, die conclusie had nog niet iedereen getrokken, dat besluit nog niet genomen. Voor mij is dit leiderschap; iets constateren en direct een besluit opnemen. Want voor je het week ben je een jaar verder en concludeer je begin januari 2023 exact hetzelfde. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind dat ‘minder slim’.

Goed, terug naar dat een beetje wel en een beetje geen vakantie vieren. Dat vlees nog vis verhaal. Waarbij het denk ik waardevol is om hierover na te denken omdat ons werk van ons eist dat we goed voor onszelf zorgen, op tijd uitrusten en bijtanken zodat we daarna er weer voor een ander kunnen zijn. Dus ik hoop dat die in ieder geval al bij je is blijven hangen. Maar het gaat om meer dan dat.

‘The way you do anything, is the way you do everything’

Ik mocht vandaag 2 Masterclasses geven bij 2 collega businesscoaches. Het bijzondere is dat de vragen dan altijd bijna hetzelfde zijn terwijl het bij de ene groep starters betrof en bij de andere ‘doorgewinterde ondernemers’. Focus en de ‘work life balance’ vraag worden mij dan vaak gesteld. En voor je nu denkt ‘zit ik ineens een andere nieuwsbrief te lezen?’, nope. Maar snap je dat als jij degene bent die een beetje wel en eigenlijk net geen vakantie heeft, dat dat eigenlijk gewoon neerkomt op geen keuzes kunnen maken en prioriteiten durven stellen. En dat dan ‘hoe hou je focus’ er eentje is die daar gewoon recht in het verlengde achteraankomt. Idem met die worklife balance. Je hebt zojuist 2 weken door je vingers laten glippen en je vraagt mij hoe je kunt knallen in je business zonder opgebrand te raken en/ of je relatie op het spel te zetten. Nou, denk eens aan je afgelopen 2 weken. Zó in ieder geval niet. Ben je ook die moeder/vader die achter je laptop of telefoon zit terwijl je vrij bent, eigenlijk niet hoort wat je kinderen en je daar achteraf ook schuldig over voelt? Want je zou er deze vakantie voor ze zijn? En als je er dan bent dan ben je in je hoofd aan het nadenken over hoe je je administratie van 2021 nog moet afronden en of die mail over de promotie van je webinar er wel uit is gegaan. Lijkt me niet echt positief voor de balans.

Voel je dat als je daar KEUZES in maakt (in plaats van alles willen en/of  alles tegelijkertijd) dat heel anders wordt. Al neem je 52 weken vrij maar ben dan ook vrij. Al ga je zelfs met Kerstmis werken, maar werk dan ook.

En het lastige is en yes, dan komen we toch nog tot de kern; als je dit in de vakantie doet dan doe je het waarschijnlijk dus ook als je géén vakantie hebt en verondersteld wordt om te werken. Want ja, die passie van jou waar je heel je ziel en zaligheid in gooit, is uiteindelijk gewoon werk he. En ik weet het, dit gaat me lezers kosten want het is bijna heiligschennis, maar zolang je je werk niet als werk beschouwt en je omzet niet als je salaris, dan is DAT nu juist het probleem waarom je geen focus hebt en je weinig omzet hebt en thuis ook nog een hoop gedoe omdat je ‘altijd aan het werk bent’. (Goh, ik had na de vage mail van vorige week al beloofd dat ik deze week weer Kick Ass zou zijn toch? 😊 )

Als je een baan zou hebben, met een (resultaat)verantwoordelijkheid, een taakomschrijving, een leidinggevende die je heel aardig vindt maar je er gewoon uitknikkert als je niet aan de voorwaarden voldoet voor het ontvangen van je salaris, zou je dan ook een focusprobleem hebben? Wees eens heel eerlijk. Je zit daar toch ook niet met je benen op het bureau Netflix te kijken? Ja, dat je af en toe geen zin hebt. Een sh*tklus hebt liggen waarvan je hoopt dat hij verdwijnt als je hem maar lang genoeg negeert en je droomt af en toe eens weg als je aan het aankomende weekend denkt, maar heel veel groter dan dat zijn de issues toch niet als het op focus aankomt? Want anders had je die baan niet meer gehad.

Waarom is dat bij deze ‘baan’ (ja sorry, maar ik vermoed dat het kwartje inmiddels begint te vallen) dan anders? Waarom is het daar wel oké als je door Jan en Alleman gestoord wordt terwijl je aan het werk bent en daarmee dus niet doet wat je eigenlijk op je agenda had staan.  Wat staat er op het spel als je op een dag niet doet/levert wat er van je verwacht wordt? Als het om je klanten – ‘effe geen zin in onze afspraak’ – gaat, dan lopen ze boos weg. En als het om je sales/marketingactiviteiten gaat – ‘dat blog kan ook volgende maand toch?’ – dan krijg je ook geen nieuwe en dan is er al snel geen business over of hij komt überhaupt niet van de grond. En dat is no problem, geniet van de vrijheid maar wees je altijd bewust dat vrijheid altijd een prijs heeft, in welke vorm dan ook. Vrijheid is duur. Want dan stuur je die mail niet, heerlijk. Waar brengt het dan alleen je promotie of wat dan ook in de war en realiseer je je dat?

Ik denk dat 90% van de ondernemers met zijn eigen bedrijf start vanwege de vrijheid. En het is juist diezelfde vrijheid die een groot deel van hen de das om doet. Want kun je er mee om gaan? Kun jij én werknemer en werkgever tegelijkertijd zijn? Bezit je voldoende discipline? Over voldoende leiderschap om jezelf even aan het werk te fluiten waar je leidinggevende dat anders gedaan zou hebben? Ben je bereid om keuzes te maken, besluiten te nemen (‘nee, ik werk deze week niet of juist wel’) en je eigen prioriteiten te stellen en je ruimte in te nemen? Oh zo belangrijk als je niet opgebrand en vanuit ‘ik wil het iedereen naar het zin maken en ik ben nog verantwoordelijk voor het resultaat van mijn klanten ook’ totaal opgebrand dit jaar door wilt.

En je kent me he, ik dik het altijd een tikkie aan. Dat werkt vaak wat beter. Schud ik je beter wakker. Maar ik hoop dat je iets hebt herkent in wat ik schreef. Dat je wat inzichten hebt gekregen (zou je die dan hieronder met me willen delen?) Die balans, of het ontbreken daarvan, komt 9 van de 10 keer niet door te hard werken. Maar door het niet doen wat je moet doen in de tijd die er voor staat. Waardoor je het later alsnog moet doen en het dus nog meer tijd kost. Of waardoor je het niet meer doet en je je aantallen/promoties/sales/omzet mist waar dan weer stress van komt.

‘With freedom comes responsibility. Responsibility that can only be met by the individual’

En voor iedereen die valt over het woordje moet in ‘moet doen’ hierboven. Dat gaat over wat je van jezelf moet doen he? Op basis van de doelstelling die je voor jezelf gesteld hebt voor 2022. Kan je mij niet van beschuldigen 😊

Voordat ik je een heel fijn weekend wens het volgende:

 • Maandag gaan we van start met Knallende Start en ik heb zojuist de laatste dag gelegd aan dag 1; niet te missen!! 10 dagen lang zet ik je in actie en geef ik je wat (au) inzichten zodat je nog meer de regie en leiderschap neemt over je eigen toko. Doe je mee? jezaakvoorelkaar.nl/start
 • Dinsdag 11 januari geef ik om 10.00 uur en om 20.0 uur de gratis live online Masterclass ‘De 10 spelregels voor succes in je coachpraktijk’. Succes is namelijk niet moeilijk of ingewikkeld; je moet alleen even leren hoe het werkt. Zoals je ook moet leren aardappels koken (alhoewel…) of Stratego spelen. Als je het doorhebt is het niet ingewikkeld, dat is met alles zo tenslotte. Dus laat mij je gratis deze regels uitleggen, waarbij je me er ook van alles over mag vragen. Ben je er bij? https://veroniqueprins.nl/webinar-10-procent-web/
 • Vrijdag 14 januari ben ik één van de sprekers op hét zakelijke Kick Off event van 2022; #BC2022 Samen met oa Femke Hogema, Tibor Olgers, Martijn van Tongeren en nog veel meer toppers zorgen we, elk vanuit ons eigen vakgebied, dat we jou op scherp en vol ideeën brengen voor het nieuwe jaar. Ben je erbij? Het is live online en met code Veronique2022 ontvang je ook nog eens €20 korting en betaal je slechts €47 voor deze hele dag. Zie ik je daar? https://businessclassevent.nl/
 • Enneh, januari is weer podcast maand. Er staan er inmiddels alweer 4 op je te wachten (en tegen de tijd dat je dit leest staat de 5de mogelijk ook al online), oa over het hoe, wat en waarom en vooral wanneer van het verhogen van je prijzen. Wat bij sommigen tot een complete studie en veel stress leidt merk ik. Hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, leer ik je in deze podcast. Luister hem hier op mijn website en hier op Spotify. Enneh, als je het wat vindt, wil je dan op Spotify je sterrenreview achterlaten. Muchas gracias!!

Komt dan nu toch dat heerlijke weekend eraan. Alhoewel…… We krijgen vrienden te eten en omdat we niet ‘op restaurant’ kunnen moet ik mijn niet bestaande culinaire kwaliteiten aanspreken. Dáár raak ik pas van uit balans 😊 😊

Fijn weekend!

 

 
 

Photo by Standsome Worklifestyle on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

4 gedachten over “‘Fijne vakantie”

 1. Dit was een hele leuke binnenkomer. Zo herkenbaar het niet werken als ik zeg dat ik dat ga doen en dan heb ik het niet zozeer over mn (nog niet bestaande) praktijk werk, maar bv de administratie van een dierenopvang wat ik (vrijwillig) doe en mn eigen winkel (plus) privé admin….. We zijn nog lekker bezig om ons huis op te knappen en als ik dan thuis blijf om daar wat te doen…. hetzelfde verhaal. Wat me heel erg aansprak is om meteen het besluit te nemen om het volgend jaar anders te doen. Ik ga echt per maand de “numbers” bijhouden. Ook wat betreft de besluiten die ik heb genomen! Dank je wel. Fijn weekend, tot volgende week.

  1. Hé Frytia! Dank je wel! Goed dat dit je inspireert en dat je direct een besluit hebt genomen! Heel veel succes daar mee!

 2. Je had ons dit in D&D al zo ingepeperd, dat ik het met de kerst voor het eerst écht heb gedaan en het was heerlijk. Volgend jaar worden het twee weken (niet ‘eigenlijk’, maar echt), want één is inderdaad niet genoeg.
  En ik plan de eerste dag na de vakantie geen afspraken in zodat ik die dag kan gebruiken om alle mailbedoening etc. bij te werken, want anders ga ik dat weer op mijn laatste vakantiedag zitten doen. Zo deed ik dat vroeger in mijn baan ook, dus waarom nu niet?
  Geniet van het weekend, succes met koken of haal een lekker 3 gangen menu af. 😉
  Liefs, Martha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven