Schaakmat in 30 Jaar

Veroniqueprins.nl_
Heb je ‘The Queens Gambitt’ gezien op Netflix?

Het is een enorme ‘hit’, zoals dat heet. Er hebben maar liefst 62 miljoen mensen naar deze miniserie gekeken in de eerste 28 dagen dat hij op het streamingkanaal zichtbaar was. Daarmee is het de meest bekeken ‘limited series’ op Netflix (een limited serie is een serie waarbij het complete verhaal zich in 1 seizoen afspeelt). Inmiddels is de serie in 63 landen te bekijken.

Als je nog wat verder Googlet kom je nog wat interessante feiten tegen over schaken naar aanleiding van deze serie (waarin de hoofdrolspeelster Beth een zeer getalenteerd schaakster is). Goliath Games, een speelgoedfabrikant, geeft aan dat de verkoop van schaakspelen met 1000% gestegen is en op Ebay steeg de verkoop met 215% binnen een paar weken. Daarmee kun je concluderen dat de serie een geweldig succes is, op heel veel fronten.

Ik ben zelf één van die 62 miljoen kijkers en ik zou 4 epistels kunnen schrijven over de businesslessen die er in deze afleveringen zitten. Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt (ze groeide op in een weeshuis) maar waar je heen gaat. Het zijn lessen over vertrouwen, doorzettingsvermogen, vallen en weer opstaan en doen wat ieder ander onmogelijk acht. Dus ja, ik ben fan.

Ik wil het echter niet hebben over de inhoud maar over de totstandkoming van de serie. Gisteren kwam ik namelijk achter interessante informatie over de totstandkoming van het boek én de uiteindelijke serie die ik heel graag met je wil delen.
Allereest is het weliswaar geen waargebeurd verhaal maar is het wel deels autobiografisch. Het is geschreven door Walter Tevis die op 9-jarige leeftijd met een ernstige ziekte gediagnosticeerd wordt en gemakshalve door zijn familie in een verzorgingstehuis achtergelaten wordt terwijl ze zelf naar een andere staat verhuizen.

In dat verzorgingstehuis raakt hij, net als Beth, al op zeer jonge leeftijd verslaafd aan medicijnen. Een lid van de familie betaald een aantal jaren later zijn treinticket om naar huis te kunnen, waar hij niet kan aarden. Hij wil graag schrijver worden maar dat zou zijn vader niet goed vinden en vervolgens volgt er een leven van ups en downs. Het schaakverhaal publiceert hij in 1983, eigenlijk 10 jaar te laat omdat het spel in de jaren ’70 op het hoogtepunt van zijn populariteit was.

Eind jaren ‘80 koopt Allen Scott de filmrechten met het idee om er een film van te maken. Hij doet 8 pogingen om zijn plan verkocht te krijgen maar die lopen allemaal op niets uit. Velen zien niets in het verhaal omdat schaken een te suf spel zou zijn om er een kaskraker van te maken. Het lijkt uiteindelijk iets te worden als hij contact legt met Heath Ledger (The Joker). Het is dan 2007, hij is dan al bijna 17 jaar bezig met het project. Yep, 17 jaar. Heath is in zijn jeugd schaakkampioen geweest, één van de redenen waarom hij geïnteresseerd is in het script. Deze poging tot verfilming van het boekt eindigt met het overlijden van Heath in januari 2008.

Uiteindelijk wordt het plan opgevat om er een serie van te maken, wordt het opgepikt door Netflix en ‘the rest is history’ zoals dat heet.

Dus lukken bij jou de dingen nu niet in 1 keer, think again. Dat wil niet zeggen dat het nooit lukt. Mogelijk alleen niet in deze vorm, niet op dit moment, niet op deze manier, niet bij/met deze mensen maar denk eens aan Allan en wat hij deed. Hij heeft er 30 jaar over gedaan om 62 miljoen kijkers te krijgen. 30 jaar met afwijzing, herschrijving, aanpassing en weer opnieuw proberen. Maar hij gaf niet op.

In dit kader is het misschien wel leuk dat ik van de week ook hoorde dat Luther Vandross (ik weet het, deze naam is alleen bekend bij mijn ‘oudere lezers’) zijn eerste album ook niet geproduceerd kreeg. Geen platenmaatschappij durfde het solo met hem aan, terwijl hij toch al met een aantal grote namen had samengewerkt. Hij besloot daarop om zelf dan maar zijn album uit te brengen, waar hij er uiteindelijk 2 miljoen van verkocht. Dus…………..

Je kunt nog zo briljant zijn in wat je doet, je plan voor 2021 kan nog zo geweldig zijn, het komt heel vaak aan op doorzettingsvermogen om het geheel te laten slagen. Meer dan op talent of hoe goed je bent. Het is geweldig als je het kunt, het is nog beter als je het doet. Want als je doet dan word je vanzelf beter. Ja, daar mag je over nadenken.

Uitnodiging voor Knallende Start
Ik ga daarom altijd inwendig gillen als ik iemand hoor zeggen dat ‘het volgend jaar echt gaat gebeuren’. Die verandering komt namelijk niet vanzelf. Dat kun je ook niet van de omstandigheden af laten hangen. Dat ligt echt in en aan jou. In het plan wat je maakt maar nog meer in de acties die je onderneemt om het waar te maken.

Dus dacht ik ‘als ik je nou eens een zetje geef’. Ik heb iets bedacht waardoor we samen het jaar knallend kunnen starten, we zelf ons eigen vuurwerk maken zeg maar. Door 10 dagen lang jouw persoonlijke businesscoach te zijn. Door 10 dagen lang de dag met je te starten (of de replay te bekijken, die is minimaal een jaar beschikbaar). 10 x ½ uur live online business coaching van 4 – 15 januari tussen 09:00 – 09:30 uur. Focus, actie, doen. Omdat met alleen woorden dat succes er niet gaat komen.

Waarom 10 dagen?
Omdat dat gelijk een goede test is. Ik doe regelmatig challenges van 4 dagen en daarvan haalt zo’n 50% de eindstreep. We willen allemaal wel succesvol worden, maar wil je er ook wat voor doen? Scott kreeg in 30 jaar zijn serie online, zolang vraag ik niet van je. Maar wel 10 dagen commitment aan je eigen doelen. Zou toch niet zo’n probleem moeten zijn als je er echt een succes van wilt maken in 2021. Een half uur samen de dag starten en een uur per dag aan je acties besteden. Dat is wat het je aan tijd kost.

Waarom betaald?
Omdat dat een tweede toets is voor je commitment. Eelco heeft mij geleerd ‘if they don’t have to pay, they don’t pay attention’. Dat blijkt ook waar te zijn. Mijn gratis challenges zijn heel erg waardevol. Mensen halen er resultaten mee die niet normaal zijn, maar het merendeel haakt na 1, 2 of 3 dagen af. Omdat het gratis is. Dus doen we het nu 10 dagen voor Euro 47 exclusief BTW. Wat nog nergens over gaat voor 5 uur coaching van mij. Maar het is jouw statement dat je het echt gaat doen en dat je daarin wilt investeren. In tijd en een klein beetje geld. Want die Euro 47 heb je met 1/10 klant al terugverdiend. Dat moet toch mogelijk zijn in 10 dagen of niet?

Dus: doe je mee met ‘Knallende Start’ vanaf maandag 4 januari? Misschien zelfs nog met de kinderen thuis, juist nog met de kinderen thuis. Omdat 2021 op 1 januari begint en niet half februari of begin maart. En je wat mij betreft het realiseren van je dromen geen dag uit moet stellen. Dus zie ik je op 4 januari aanstaande om 9:00 uur?

Meer informatie en inschrijving: www.jezaakvoorelkaar.nl/start

Enneh, over tegenslag gesproken. Op het moment dat de serie eindelijk online kwam lag Allan Scott ook nog in het ziekenhuis met Covid. De hele première is aan hem voorbij gegaan. Maar het is hem wel gelukt. Nu jij!

Fijne dag!!
Veronique

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

1 gedachte over “Schaakmat in 30 Jaar”

  1. Tof hoe je mensen weet te empoweren met duidelijkheid en een glimlach erdoorheen.
    Gen langdradig gelul gewoon straight en pakkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven