Over 30 seconden planken en 100 meter zwemmen

Veroniqueprins.nl_

Soms heb je van die klanten waar je hart van overslaat. Nou is het in dit verhaal een man dus voordat de verkeerde verhalen de ronde doen – nog steeds stikgelukkig getrouwd en hij ook – dus daar gaat deze mail niet over. Het is nog vroeg he als je deze mail krijgt. 😊

 

Dit is wat hij in een post in één van mijn FB-groepen zette:
‘Het bolletjessysteem werkt, evenals de IPA’s. Heb hem al in mijn journal vermeld staan, waarbij ik nu dagelijks actief een jaagpad heb om waarde toe te voegen. Hetzij in de telefoon klimmen of op social. Heb zelfs gister iemand benaderd om binnenkort voor een BNI-groep te gaan pitchen. Van alle IPA’s die ik niet doe moet ik 30 seconden planken’

 

Voor iedereen die denkt dat dit morsecode is, even een toelichting. Het ‘bolletjes systeem’ is mijn befaamde systeem waarmee ik je leer hoe je heel eenvoudig je omzetdoelen kunt halen. Het is het grote en zeer gave geheim (mensen beginnen altijd te juichen als ze die module hebben gezien) van mijn onlinetraining ‘Bouw een bloeiende praktijk in 90 dagen’ waar overigens maandag 15 februari een nieuwe ronde van start. Dus mocht je mee willen doen, het werkt klaarblijkelijk wat ik je daar leer.

 

Verder zijn IPA’s Inkomens Producerende Activiteiten. Dat zijn dingen die je doet om aan klanten te komen. Dat is niet je bureau opruimen, niet het ontwerpen van een geweldige Facebookcover en ook niet het overleg met je webdesigner over je lettertype. Dat levert niks, nada, noppes op. Hier vind je een lijstje met wat wel IPA’s zijn.

 

Goed, terug naar de kern (zeg ik dat nu echt 😊?) Mijn cursist werkt dus met 2 IPA’s per dag. Niet ingewikkeld, niet moeilijk, geen dag vullend programma, gewoon consistent acties doen. En als hij niet doet wat hij zich voorgenomen had, dan moet hij per niet gedane actie 30 seconden planken. En als je dat wel eens 30 seconden hebt gedaan, dan weet je dat je best wel wat doet om dat te voorkomen. Is namelijk minder makkelijk dan gedacht.

 

Eén van zijn mede cursisten vroeg wat hij dan deed als hij zijn acties wél gedaan had en toen hield ik even mijn adem in. Maar wat er toen volgde maakte dat ik nog hoger sprong: ‘Een schouderklopje. 😛 Het moet zich uiteindelijk vertalen naar omzetdoelen met een kwartaaldoelstelling. Als ik die haal trakteer ik mezelf’

 

Waarom word ik nu zo enthousiast van dit verhaal:

 • Ondernemerschap vraagt van je dat je jezelf ‘aan de gang houdt’ zoals mijn vader dat zou zeggen. Al doe je de hele dag niks dan zegt niemand er wat van maar dan gebeurt er dus ook niets. Dat is geen ondernemen. Dat het niet alle dagen even eenvoudig is om in actie te komen en te blijven, I know. En daarom heeft hij iets bedacht. Iets waarmee hij zichzelf ‘op het rechte pad houdt’ omdat dat nu eenmaal is wat je als ondernemer te doen hebt. Simpel. Niemand anders doet het voor je, je bent ZELFSTANDIG ondernemer. We willen graag de vrijheid, je moet er ook mee om leren gaan. En dat doet hij dus geweldig!
 • Hij heeft geen accountability partner nodig, hij is zijn eigen (interne) motivator. Ook dat is wat hoort bij ondernemerschap, dat je jezelf aan geslingerd kan houden. Ik kijk om me heen naar mensen die me inspireren. Die dingen doen die ik niet weet of die ik nog niet doe of ze doen dingen die ik nog niet durf en dat inspireert me om zelf ook nieuwe dingen te gaan doen en proberen. Ik heb alleen nooit iemand nodig om me te motiveren. Je motivatie is je ‘waarom’, waarom je doet wat je doet. Of dat nu is omdat je gewoonweg de rekeningen moet betalen, omdat je de wereld een stukje mooier wilt maken of omdat je een missie te leven hebt doet er niet toe. Dat is jouw interne motivator, hetgeen waarvoor je iedere dag je mand uitkomt, de dingen doet die je te doen hebt.Ik geloof alleen in intrinsieke motivatie, dat wat van binnenuit komt. Als je steeds een externe prikkel nodig hebt om jezelf aan te slingeren, dan is het ondernemerschap een lastig iets. Zijn intrinsieke motivatie is hoog, hij weet waarom hij doet wat hij doet (je wilt je baan opgeven, een huis kopen, meer mensen helpen, maak het tastbaar) en daarom doet hij gewoon wat hij te doen heeft. Klaar.
 • Het mooie vind ik dat hij zichzelf niet beloont `behalve een schouderklopje’ als hij gewoon zijn werk heeft gedaan. Want, wake-up call, acties doen die je klanten opleveren is gewoon je werk he. Dat is wat je hoort te doen want ze vliegen namelijk niet automatisch je praktijk in. Heb je mogelijk al gemerkt. Jezelf belonen omdat je gedaan hebt wat je hoort te doen is een tikkie gek.

 

Het is zoiets als je kind meer zakgeld geven omdat hij zijn bed heeft opgemaakt of zijn bord op het aanrecht zet na het eten. Het is als caissière verwachten dat bij thuiskomst na een dag werken je baas je een bos bloemen heeft gestuurd omdat je gewoon je werk hebt gedaan. Wat denk je zelf? Daar krijg je dus je salaris voor? Als je eens een keer vet hebt overgewerkt of in bent gesprongen tijdens een ziekte, dan mag je wat extra’s verwachten. Maar tot die tijd is het gewoon wat je te doen hebt en in ruil daarvoor stort AH iedere 4 weken geld op je rekening.

 

Ik zie zoveel mensen zichzelf belonen omdat ze een week op rij gewoon hun acties hebben gedaan. De beloning zit hem in het behalen van je doelen dóór die acties. Snap je het verschil?

 

Goed, nu ik weer even ouderwets op gang ben doe ik er nog een schepje bovenop. Ik ben nu toch zo lekker bezig. Dus dit is het moment dat je nog af kunt haken als je dit al te heftig vindt en dat is helemaal oké. Wegklikken en klaar. Oké, mogelijk nog even kijken of mijn Masterclass van dinsdag nog wat voor je is en anders nodig ik je uit voor mijn Clubhouse Room waar ik het zaterdag om 16.00 uur ga hebben over ‘Obstakels op weg naar succes’.

 

Goed, blijven nu de diehards over, als je er nu nog bent dan ben je de real deal. 😊

 

Als we het over belonen hebben dan moet me nog een ding van het hart. Iets dat weer niet aardig maar wel eerlijk is. En je bent geholpen met eerlijk, niet met aardig. Van de week ontving ik deze quote in mijn mailbox: Nothing heals, helps, cures, mends, builds, clears, stabilizes, fixes, balances, restores, corrects, inspires, enables, empowers, enlightens or tickles, Veronique, better than the truth. (van tut.com)

 

Dus daar gaat ‘ie.

 

Ik zie heel veel dappere ondernemers dingen doen die ze eng vinden. Die spannend zijn, ver uit hun comfortzone. Ik zie het, ik snap je, je doet het goed. En……………… soms is dat nog niet genoeg. Dat is zuur, dat is flauw, dat is niet aardig maar het is wel eerlijk. Had ik al beloofd toch? Ze vertellen me dan heel trots wat ze al gedaan hebben en sluiten dan af met ‘het is echt al beter dan het was’ En dan komen er punten als ‘ik doe het al vaker, het wordt al makkelijker, ik probeer het al veel meer’. En dat maakt me trots, ik zie wat een moeite het vaak kost. En………. soms is het dus inderdaad niet genoeg.

 

Stel, je wilt een rivier overzwemmen die 100 meter breed is. Als je veilig aan de overkant wilt komen, dan moet je de volledige 100 meter zwemmen anders….., nou ja je snapt hem. En stel dat je nog niet zo’n zwemmer bent. Dus je probeert eerst 20 meter. Dapper, maar je verzuipt als je op 20 meter stopt met zwemmen. Op de één of andere miraculeuze wijze krijg je een nieuwe kans, je springt weer in het water en yes, het gaat dit keer veel beter. Je komt zelfs tot 70 meter. Good job! Veel beter inderdaad. Het resultaat op 70 meter is, sorry, helaas nog steeds hetzelfde als op 20 meter: je verzuipt.

 

Waarbij ik niet zeg dat je het niet moet blijven proberen. Waarbij ik ook niet zeg dat je niet ongelooflijk hard je best doet. Ik doe alleen de reality-check dat je met ‘ik doe het al beter’ nog geen klanten krijgt. Die komen pas als je de volledige 100 meter overzwemt. En tot die tijd is het dapper, knap, spannend maar word je nog niet beloond. En, nu komt het onaardige stuk, moet je dus ook niet om een beloning vragen of die jezelf geven. Je mag jezelf dapper vinden en een tikkie trots zijn en dan is het helaas weer terug het water in voor een nieuwe poging om het water nu echt over te steken, de volledige 100 meter te zwemmen en daar je uiteindelijke ‘beloning’ ophalen. Het is helaas niet anders. Kun je vervelend, flauw of lullig vinden of ‘shit wat zit je weer te pushen’ maar het is wat het is. Je wordt niet betaald als je verzopen bent. Klaar. Snap je?

 

Idem geldt dat voor zeggen dat je heel goed bezig bent geweest omdat je een aantal dingen hebt gedaan die spannend waren en daarom jezelf de rest van de dag vrijgeven omdat je dit ‘zo knap hebt gedaan’ terwijl het spannend was. Ik ben geen slavendrijver en gelukkig mag je zelf je werkdagen indelen. Maar het is een beetje als een caissière die haar kassa sluit nadat ze iemand net uit haar hoofd zijn wisselgeld goed heeft teruggegeven omdat de kassa een storing gaf. Snap je wat ik bedoel? Stel je vindt een FB live heel eng (en dat snap ik, als geen ander!) en die heb je toch gedaan en dat vind je zo ‘the bomb’ dat het daarmee stopt. Maar geloof me, van je eerste FB live gaat je kassa nog niet rinkelen. Dit is gewoon je werk. Gewoon dat wat je moet doen. De beloning komt in het resultaat van die acties. Als we onszelf belonen voor het ondernemen van de acties dan is dat het doel en de acties zijn slechts het middel. Zie je het verschil?

 

Goed, volgens mij heb ik mijn punt weer gemaakt. Beloon jezelf niet voor het middel, de beloning komt als je het doel hebt bereikt. Leren zwemmen is het middel, beter worden in video is het middel, leren webinars geven is het middel. De conversie ná het webinar is het doel en daar gaat het om.

 

Nou heb ik gelukkig toch weer mijn 3 kantjes gered, ik dacht heel even dat het een korte zou zijn deze week. Nou kreeg ik al een mail dat mensen me vorige week gemist hadden, dus bij deze een goedmaker 😊 Wil je hieronder met me delen wat je inzicht is na mijn schrijfsel van deze week?

 

Heb ik nog 3 dingen voor ik afsluit:

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

7 gedachten over “Over 30 seconden planken en 100 meter zwemmen”

 1. Bam. Spot on. Want vandaag ga ik mijn eerste FB live doen in een besloten groep…Maar ja waarom niet doorzetten dan. Als ik het daar kan doen dan kan ik het elders ook. Want nu moet ik dan ook doorzwemmen ook. Ik ben niet het water in gesprongen om halverwege weer om te keren. Dan kan ik net zo goed aan de kant blijven staan!!

 2. Ha Veronique,

  Tof je weer te lezen en te horen! Lekker nieuwsbriefje, zeker voor een waterrat zoals ik! Nu net nog even je podcast beluisterd en ik moet je bekennen dat ik voor, tijdens en sinds BBP90 héél veel vragen heb gesteld aan mensen die toen en sommigen nog steeds een groot voorbeeld voor me zijn. Zij zijn al daar waar ik naar op weg ben. En weet je, een aantal daarvan waren in eerste instantie enthousiast en vervolgens werd ik genegeerd en ‘ontvriend’ zeg maar. Raar vond ik dat! Wellicht te weinig vis in dezelfde vijver, kom ik te dichtbij, stelde ik teveel vragen of zoek het eerst zelf maar uit, anders betaal je maar! Nivea? 😉
  Gelukkig zijn er ook veel die je wel op weg helpen met je vragen en zie je soms door de bomen het bos niet meer door alle goedbedoelde antwoorden. Ik pik eruit wat ik goed kan gebruiken!

  Mooi weekend en groetjes aan Harry!

  Iris Scheffers

  1. Ha Iris,

   Goed om van je te horen! Pak inderdaad datgene eruit wat voor jou werkt. En ik denk dat je met al die antwoorden die je al hebt ontvangen een heel eind op weg bent.

   Groetjes terug van Harry 🙂

 3. Oh wat ben je weer eerlijk en open. En ohohoh wat heb ik, als ondernemer, nog een hoop te leren…Ik ben al aardig mijn klantenlijst aan het bellen en oh wat was ik blij dat diegene die ik als contactpersoon sprak de tijd voor mij nam en me te woord stond. We hadden een heel goed gesprek. En ja ik mag mijn prijslijst opsturen en ja ik mag haar op mijn nieuwsbrief lijst zetten… maar… het levert me nog geen directe opdracht op. Wel stappen gezet, maar ben nog maar pootje aan het baden, of ben ik nu te streng voor mezelf, ben ik al halfweg omdat ze me zekers nog kende, ik hoefde niet uit te leggen wie ik ben. En ja ze vroeg zelf heel concreet om de prijslijst. Dus daarom deze week nabellen hoe de lijst is ontvangen en haar op de hoogte brengen dat ik komende week in het vakblad PI met een heel interview sta en dat daar ook mijn nieuwste objecten in te zien zijn. Dat is dan weer een stap op weg naar de 8 momenten dat een klant je gezien moet hebben. Dank je Veronique voor jouw eerlijkheid….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven