Niet onder de indruk

Veroniqueprins.nl_

‘Ik ben al 20 jaar ondernemer hoor!!!!’

Ik kijk naar haar neus of ik er stoom uit zie komen. Dat is niet het geval, nog nét niet. Even haar oren checken; nee, ook daar zie ik ook niets. Maar het scheelt niet veel, ‘ze zit op het randje’ zou mijn vader zeggen.

Wat was nu het geval? Er was een dame die me had gecontacteerd dat ze wilde groeien met haar bedrijf. Ik keek even haar website na en ik kwam daar het verhaal tegen dat ik bij veel startende coaches en therapeuten zie; 112 ideale klanten, een heel groot aanbod of ze bieden alleen maar losse sessies aan en helemaal geen traject. En overduidelijk – na zoveel jaren ruik je dat soort dingen gewoon – eigenlijk geen plan hoe nu eigenlijk aan omzet te komen. En dat is no problem; ik was zelf exact hetzelfde toen ik startte en dat is ook goed gekomen. Min of meer dan 😊

Dus ik maak mijn huiswerk en geef haar per mail de feedback dat ze het allerbeste kan starten met mijn basistraining ‘bouw een bloeiende praktijk in 90 dagen’ omdat ze daarmee eerst het fundament kan bouwen. En tuurlijk kom ik dan met de metafoor van de Eiffeltoren; dat die alleen maar zo hoog kan zijn omdat de basis zo stevig staat. Ik sluit nog af met de mededeling dat ze echt heel erg blij zal worden van de training (inclusief mijn standaard grap dat ze me onderweg ook een paar keer zal verwensen en dat ik dat niet erg vind) en bij module 7 al zal kunnen zien dat al haar omzetdoelen te halen zijn omdat ik haar op een extreem simpele manier zal leren hoe. En bij vragen……….. bla bla bla…. Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe je zo’n mail stuurt 😊

Binnen no time kwam er een mail terug of we ‘even konden Zoomen’. Nu doe ik dat maar heel weinig maar iets in haar mail gaf aan dat dat even handig was. 2 minuten later zie ik haar voor me op mijn beeldscherm, tikkie verbeten blik en ze lacht ook niet. Gooit hem er gelijk in; ‘ik ben wel al  20 jaar ondernemer hoor!!’ en dan komt het moment dat ik haar op stoomverlies controleer, zoals ik hierboven beschrijf.

En ik blijf kalm, voor zover een ADHD’er dat kan 😊 Ik ben namelijk niet onder de indruk van hoeveel jaar je ondernemer bent. Net zoals ik niet onder de indruk ben als iemand zegt dat ze ‘al 60 jaar getrouwd zijn’ en ik naar hun huwelijk kijk en denk ‘ik zou na 60 dagen al weggelopen zijn als ik jou was’. Wat zeggen die jaren en die aantallen als het een waardeloos huwelijk is. Of een waardeloze business die gesponsord wordt. Snap je wat ik bedoel? Ik ga terug naar mijn nog-net-niet-stomende dame en vraag haar ‘hoe volwassen is je bedrijf?’ Oef, ik zie dat ze dat een lastige vraag vindt. ‘Wat bedoel je?’ ‘Nou, als je al 20 jaar ondernemer bent dan kan ik me voorstellen dat je waarschijnlijk ook een serieus bedrijf hebt, mogelijk een team, ook al een schaalbaar product hebt en er meer dan goed van kunt leven’.

Ze slikt. Ik wacht. En ze zegt ‘nou, uhm, dat is niet helemaal hoe het er uit ziet bij mij’. En ik ben nog weer heel even stil. Voel je dat ik hier mijn expertstatus pak en haar zelf een aantal conclusies laat trekken en vooral ook dat ze nu zelf ziet dat die 20 jaar eigenlijk nergens over gaan. Dat ze dat mogelijk zelfs beter niet had kunnen zeggen want met de wedervraag die ik haar stel voelt ze ineens dat ze beter niet had kunnen noemen dat ze al 20 jaar ondernemer is. Omdat haar bedrijf nog als een starter is ingericht. ‘Ik geloof dat ik snap wat je zegt. En ik denk dat ik moet zeggen dat je gelijk hebt, ik ben eigenlijk nog een starter als je het zo zegt’. Ze ging van totaal niet coachbaar naar enorm coachbaar in 3 seconden omdat ik me niet gek liet maken door aantallen.

Belangrijk is dat ik haar nergens een oordeel heb gegeven, ook niet denk dat ze ‘dom bezig is geweest’ of wat dan ook. Wat ik wel heb gedaan is dat ik me niet weg heb laten blazen door hoe lang ze al ondernemer is en omdat ik bleef staan en mijn verhaal met feiten kon onderbouwen, zag ze in dat die 20 jaar ook maar een getal zijn.

Waarom ik dit nu deel? Om een heel belangrijke reden, namelijk dat we ons veel te makkelijk van de leg laten brengen of minstens heel klein laten maken. Ik zal een aantal voorbeelden geven:

– Ik ken een mindset coach die echt geweldig is in haar werk. Ze is alleen nog niet zo heel lang bezig maar is briljant in wat ze doet.  Eén van mijn vriendinnen, met een zeer serieuze business, was eigenlijk naar iemand als zij op zoek. Dus ik koppel ze aan elkaar via een berichtje en de mindset coach komt direct met een berichtje terug ‘maar die kan ik niet coachen!!’ en een berg moeilijk kijkende emoji’s er achteraan. Ik pak de telefoon en vraag haar ‘waarom niet?’. Waarop ze zegt ‘haar business is toch veel groter dan de mijne!’ En ik denk dat ik het verkeerd hoor 😊

– Ik had behoefte om mijn lijf eens door te laten meten. Dus ik ging online op zoek naar iemand die dat kon. Ik zit in haar stoel en  ze zegt ‘oh jeetje, zit nu dé Veronique Prins hier, ik weet niet of ik het nu wel goed doe’ en echt, ik wil opstaan en haar praktijk weer uithollen!!

– Ik had iemand die echt heel goed was op LinkedIn en een collega van mij was op zoek naar een LinkedIn expert. Heeft een prima business gebouwd, meer dan prima zelfs, maar maakte nog geen gebruik van LinkedIn. En die zocht dus een expert om hem er even door heen te praten zodat hij niet in een groep hoefde en het ook sneller kon. Je kan de reactie van mijn LI dame al voorspellen he inmiddels ‘maar die kan ik toch niet helpen, die is huge!’ en dan had ze het niet over zijn lichaamsbouw. Really……….

 

Snap je wat hier gebeurt? Dat we ons door de verkeerde cijfers laten misleiden. Dat we ons zo ongelooflijk makkelijk uit onze expertstatus laten halen door pure onzin. Want die eerste ‘grote coach’ heeft een enorm mindsetprobleem en daar helpt de mindsetcoach haar mee. Kijk, als ze nu businesscoach zou zijn en net start dan is iemand coachen die ruim 1 mio doet een tikkie awkward.

De dame bij wie ik in de stoel zat weet meer over het menselijk lichaam dan ik ooit heb geleerd tijdens mijn Medische Basisopleiding. Zij is daar de expert in en daar heb ik haar voor nodig. Hoeveel omzet ik draai heeft daar toch niets mee te maken? Waarom maakt ze dan die opmerking?  En idem met mijn vriend die een groot bedrijf heeft maar geen fluit verstand heeft van LinkedIn waar de dame in kwestie dan weer veel beter in. Leg ik dat duidelijk uit? Pak je plek!!!

Ik heb al vaker in een blog gezegd dat we ons allereerst laten misleiden door het niet bestaande succes van iemand anders, ze kunnen alleen betere foto’s maken voor Instagram. Van de week las ik op Insta weer iets waarvan ik wist ‘vriendin, met de omzet waarvan ik weet dat je hem maakt kun je dit NOOIT zelf betaald hebben’. En dat is no problem, maar jij ziet de plaatjes en denkt dat je de enige bent die ploetert en nog geen half miljoen op de bank hebt staan. Laat je niet gek maken, zet je kroon op en werk aan je eigen imperium.

Maar meer nog dan dat; waarom laat je je kleiner maken omdat iemand iets beter kan dan jou maar daarvoor niet bij jou komt? Als de groenteman bij de bakker een brood haalt dan denkt die bakker toch ook niet ‘oh…………. dat is die geweldige groenteman als het brood nu maar gelukt is vandaag?’ Hou toch op; het is gewoon iemand die brood nodig heeft en toevallig een groentezaak heeft. Jij bent de bakker, de klant is de groenteman.

Ik ben niet onder de indruk als je meer volgers hebt dan ik. Ook niet als je lijst 4 keer groter is dan die van mij. Ik denk alleen maar ‘jeetje ik kan je nog wat leren als je lijst zo groot is en je zelfs dan nog niet mijn omzet draait’. Ik blijf bij mezelf en daarom ben ik goed in mijn werk en vice versa. Ik geef dus ook altijd objectieve en eerlijke feedback, ongeacht aan wie. Laat jouw waarde niet bepalen door een ander, bepaal hem voor jezelf en hou er aan vast.

Ik ben onwijs benieuwd waar dit verhaal jou geraakt heeft en waar je in herkent dat het ook over jou ging. Omdat je je nog laat imponeren in plaats van stevig en vol vertrouwen op je plek te blijven staan. Wat heb ik je laten inzien met mijn schrijfsel van vandaag?  Zou je het hieronder met me willen delen? Dat zou ik bijzonder vinden.

En voor ik afsluit;

Maandag start ik met mijn gratis 3-daagse training ‘Focus op Succes’. Voor iedereen die nog wat gespannen wordt omdat ze van alles doen maar niets lijkt te werken. Omdat je niet weet hoe je je enorme to-do list in je agenda gepropt krijgt en nog niet eens toekomt aan marketing, laat staan klanten. Je voelt je ‘all over the place’ en het enige wat je snapt is dat dit je niets gaat brengen maar je weet ook niet wat je dan wél moet doen. Als jij dat bent, doe dan vanaf maandag mee. Als je op de knop drukt ben je gelijk ingeschreven. Het is namelijk gratis, hoef je vast niet over na te denken. Enneh, het is voor ALLE starters en herstarters waardevol. Mijn gratis trainingen zijn vaak beter dan de betaalde trainingen van iemand anders.

Ik heb besloten om februari ook maar tot podcastmaand te bombarderen omdat ik ontzettend leuke reacties krijg. Er zijn er dit jaar inmiddels al ruim 25 bij gekomen, ik weet zeker dat er ook iets bij zit wat jou kan boeien, gezien de recensies. Dus zoek je nou gezelschap in de auto, bij het uitlaten van de hond of tijdens het boodschappen doen, ik loop graag in je oren met je mee 😊 Hier op Spotify.

 

 

Photo by Tachina Lee on Unsplash

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

11 gedachten over “Niet onder de indruk”

 1. Aj, aj, aj. Daar tref je me recht in het hart. Ik ben ook zo’n ondernemer die maar niet vooruit komt vanwege het ‘Ik-ben-niet-goed-genoeg’ syndroom. Hyperventilerend achter mijn rapporten: Is dit wel goed genoeg? Vergeet ik niks belangrijks? Ondanks 20 jaar trouwe klanten en zelfs een soort ‘fanclub’.

  Na een paar ‘met de poten in de modder’ cursussen van Veronique is het wel veel minder geworden, maar helemaal weg is het niet. Ik ben inmiddels over mijn angst voor cursussen aan het raken. Want ook cursussen waren Eng: Is dat geen brevet van onvermogen? Ik ben toch de expert? Als ik een cursus nodig heb, ben ik dan wel beter dan een beginner die ook op die cursus zit?

  Wat ik zo fijn aan de cursussen van Veronique vind, is dat expert-status helemaal niet belangrijk is. Je hoeft niks op te houden. Ze neemt een aantal praktische zaken onder loep. Gaat dat bij jou goed? Prima, volhouden zo. Gaat het volgende onderdeel minder? Dan krijg je praktische handvatten om het te verbeteren. En zo groei je als ondernemer. Ik in ieder geval wel. Ik stribbel nog wat tegen hier en daar, maar langzamerhand gaat die knop toch echt om.

 2. Lous van Haarst

  Veronique, geweldig! Ik heb inmiddels, mede dankzij jou, afgerekend met dat ik niet goed genoeg ben. Naar buiten wist ik dat blijkbaar al langer te brengen (gezien opmerkingen om mij heen) maar intern pfff.
  Vorige week had ik een gesprek met iemand die ongelogen 45 minuten aan het vertellen was hoe briljant hij is. En de mensen die met hem samenwerken. De onzekerheid spatte er vanaf. Ik heb wat afgehumd. Maar het werd steeds onduidelijker waarom hij een afspraak met mij wilde. Dus ik ga afronden na die 45 minuten. Niets over mezelf verteld, had ik ook geen behoefte aan.
  Toen kwam de melding, ja ik wil je een beeld geven van wat ik doe en wat ik voor jou kan betekenen uhhh? Wil jij voor mij een dagdeel voor jonge professionals verzorgen over eigen leiderschap.
  Je zat echt op mijn schouder. Ik keek hem aan en zei niets. Hij: wat is je eerste reactie. Ik kon het niet nalaten. Zei dat ik lichtelijk verbaasd was. Dat hij eigenlijk niets van me wist. Jawel, jij liet je op die bijeenkomst niet meeslepen (hij wel naar mijn mening).
  Ik heb aangegeven dat ik naar een andere afspraak moest zoals hij wist. Zijn verzoek of ik er over na wilde denken en hem eind van de week wilde berichten.
  Ik liep naar buiten en dacht maar 1 ding: Zoek het uit. Ik wil niet dat jij zo over mij gaat praten als over die partners van je.
  En dacht daar nog wat krachttermen bij.
  En Veronique, al laat ik mij in Doen en Doorgaan niet horen, iedere avond kijk ik je live terug. Het inspireert me steeds weer. Mij ben je nog niet kwijt. Super bedankt

 3. Dank je wel voor dit stukje. Je kan zo heerlijk schrijven en van die nuchtere vergelijkingen erin gooien….heer-lijk! Ik ben net begonnen , maar dit stuk liet mij ook inzien dat iedereen altijd ergens is begonnen, maar ook ergens mee struggled. Ook al zijn ze nu “heel groot”. Stom misschien maar het gaf mij even een schop onder mn kont dat ik me niet klein hoef te houden, maar gewoon moet beginnen. Meer zichtbaar worden, kleine stapjes. Fijne dag!

 4. “Laat je niet gek maken, zet je kroon op en werk aan je eigen imperium”
  Ooooh! Dat klinkt lekker! Meteen opgeschreven. Op een plek die ik iedere dag zie.

  ‘Je laten imponeren in plaats van stevig en vol vertrouwen op je plek te blijven staan’.
  Bingo! Bullseye! De grootste uitdaging die ik op dit moment heb – zeg ik dit nu hardop? Is dát mijn grootste uitdaging? Eh … ja … en daarmee komt mijn bedrijf en alle moeilijke dingen die ik daarvoor moet doen in een heel ander perspectief te staan – mijn rehabilitatiepaard, die door mijn werk als trauma-expert voor paarden (kroon: check 🙂 ) op mijn pad is gekomen. Dit paard is mishandeld en heeft daardoor een ‘mensen vertrouwen/respect-uitdaging’. Met als toppunt in gedrag: steigeren en het liefst intussen op me afkomen. Als je het over imponeren hebt … dat gebeurt niet in mijn hoofd, dat ís imponerend. Voor een steigerend paard blijven staan is niet bijster slim, maar hard wegrennen is ook geen trainingsmethode. De tussenweg is een soort plek-verdedigen en paard zo snel mogelijk op afstand zetten. Dit imponerende gedrag emotioneel negeren en stevig en vol vertrouwen (zoveel mogelijk) op mijn plek blijven staan. Letterlijk. Liefdevol heel duidelijk en heel stevig. Iedere seconde. Doodvermoeiend, écht. Na een uur met dit paard ben ik uitgeteld. Maar intussen doet hij het onder aan de streep steeds beter. Hij vertrouwt mij steeds meer en hij zoekt steeds minder vaak de confrontatie op, of hij stopt eerder. We groeien samen (dit is ook voor mij next level). Het gaat niet van vandaag op morgen. Dit is lange adem in het kwadraat.
  Zoek de verschillen met het opbouwen van mijn bedrijf … hmm …

  Eén zin van Veronique … Je laten imponeren in plaats van stevig en vol vertrouwen op je plek te blijven staan… Ik ben in staat om met een écht imponerend paard om te gaan en hem te leren rustig samen te werken, en ik schijt in mijn broek voor het doen wat nodig is om het bedrijf te laten groeien en volwassen te laten worden? Alsof dát levensbedreigend is??? Serieus?!

  Niks luier aantrekken, cap op mijn kop en gaan! 🙂
  Veronique, heerlijk mens, dank je wel!

  1. Hallo marlies, nou breekt mijn klomp, ik heb net spontaan gereageerd oop veronique’s blogpost, en ik dacht nog, nee ik lees geen enkel commentaar, begin gewoon met schrijven.. en nadien, je weetwel, nog wat eten, koppie thee, lees ik (want recht op mijn openstaand screen) JOUw bericht. Herkenning wederom. Aleen, ik weet niet waarom jouw paard steigert, is het dreigend, of is het een manifestatievan kracht en dat delen met jou zodat je weet hoe fantastisch hij is… je voelt het in het moment, want het steigermoment is altijd verassend envol informatie!. De hengst die het waard vond, na lang negeren van elk menselijk contact, om mij te zien staan, steigerde vlak voor mijn neus op die manier. KIJK MIJ IK KAN DIT niet perse om je neer te maaien. Ik ervoer het als een prachtige manifestatie van Zijn, en lachte (weer), deed een danspas en gaf hem applaus. Je weet, paarden.. dit is geen oordeel of kritiek, alleen een andere visie cq benadering van het gebeuren, iets wat VP ook altijd toepast, om verder te komen.. Met respect en een groet, GJ

   1. Beste GJ,
    dank je wel voor deze visie! Het is gezien de voorafgaande gedragingen dominantie-gedrag, maar ik neem jouw manifestatie-van-kracht-delen-visie zeker mee! Het zou zomaar een verrassend effect kunnen hebben! Dank!
    Groet, Marlies

 5. Ha! Daar ga ik even iets op zeggen en schrijven. Want ja het raakte mij, jouw schrijfsel, niet omdat ik me “klein laat maken” door niet in te zien dat de beroemde bakker klant van de hardwerkende en zelf vissende visboer kan zijn, omdattie die visboer ziet zitten … maar die visboer die zou best ook de vangst van zijn maatjes ( niet de haring zelfmaar toch ook) onder de aandacht kunnen brengen of wel zelf verkopen en daan de winst doorsluizen, delen. Zo werkt het toch ook. Ik sta niet alleen als kenniskundige therapeutisch aandoende mededeelzame magische analist/ researcher en wetende. Mijn maatjes doen hun werk uitstekend en ik vis daaruit wat mijn ( toekomstige, ingebeelde) client daaruit juist NU kan gebruiken, om over een drempel heen te vliegen. Daar heb ik legio voorbeelden van meegemaakt.. ja, nee, niet gedigitaliseerd. Dus. waarom triggert dit bericht mij( meer als die andere, die ook rechttoe rechtaan leuk herkenbaar en krachtig zijn)?…

  Je zal het geloven of niet, maar ik begon gewoon te schrijven, en bij het stellen van die laatste vraag hier, waarom triggert dit bericht etcetera, sging ik even terug scrollen om ook alweer te kijken waarom, en TOEN PAS las ik de laatste alinea..

  En fucking hell als t nie waar is, dat is nou juist mijn ding, dat ding daar: Ik ben in staat om met een echt imponerend paard… en ik DOE het, deze tijd, weer, en verder als ooit tevoren, ( Gals Over 50 and Still in the Saddle, ook zo`n leuke fb groep) en dan… Zonder cap, dat is nog wel een dingetje op mijn leeftijd, nooit meer gedaan na mijn veertiende, met cap, maar laatst weer wel, bij die eerste LES sinds mijn veertiende…

  Soort van herkenning dus toch, op de keper beschouwd.
  Wat ik te bieden heb is vrijwel ondefinieerbaar, het totaalplaatje bevat een soort coaching met paarden avant la lettre ( dus voordat het zelfs maar als business werd gedefinieerd en op allerlei manieren uitgemeten) en vanwege mijn eigen interesse in natuurlijke ritme’s gecombineerd met analytisch vermogen en empathie plus intuitie, iets wat ik Maya TReadings noem. Maar business, geld vragenen verdienen, ho maar. Wat wel jammer is van het ontbreken van een promotie cq business aan de weg timmerplan is, dat vele mensen mij niet zullen kunnen ontmoeten en raadplegen. Dusss. Maar, hard werken is er ook niet echt meer bij realistisch gezien, met mijn speciale aangepaste levensstijl ( en gezondheidslimieten) . Dusss.
  toch even feedback want, en dat doe ik dus echt eh bijna nooit, ik heb wel genoten van jouw “je Zaak Voor Elkaar” ( voor de vakantie) serie praatjes. Ik wens jou veel energie nog, je doet fantastisch werk. Daarom, en vanwege die laatste alinea recht in mijn hart, petje af. En Groet.

 6. Nou zeg, dat is nou precies waar ik me eind 2021 in liet meegaan. ‘Denken dat de ander beter is!’
  Het ontstond door een jaar met minder omzet. Corona die aan het huishouden was in mijn privé en werk sfeer en als klap op de vuurpijl de Lockdown. Ahhhhh…. Geen inspiratie, motivatie meer!!!!
  .
  Maar dankzij het openen en vooral ook het lezen van jouw mailtjes, ben ik weer vol ideetjes voor 2022. Ook ben ik al aardig op weg om de plannen uit te rollen. Kortom; jij bracht de ACTIE!
  .
  Ik heb 10 jaar mijn praktijk maar dat wil niet zeggen dat het daardoor vanzelf gaat of dat ik alles al weet. Daar ben ik me goed bewust van.
  Wat daar wel het voordeel van is dat ik weet wat ik MOET doen. Soms ben je even uit het veld geslapen wat zorgt dat je alles even op een rijtje zet en de zwakke plekken gaat aanpakken.
  .
  Bedankt voor jouw duidelijke inzichten en daarbij adviezen.
  Tot maandag online!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven