Afwijzing

Veroniqueprins.nl_

‘Ik heb er nog even over nagedacht en ik ga het toch niet doen’

Ze kijkt me aan en ik zie dat ze een beetje rood wordt. Ik zeg nog even niets en ze begint te praten. Komt met allerlei argumenten waarbij ze mij probeert te overtuigen dat dit echt de allerbeste keuze voor haar is op dit moment. Nog altijd zeg ik niets. Ik voel aan alles dat ze vooral zichzelf probeert te overtuigen dat ze het juiste besluit heeft genomen en dat lukt volgens mij nog niet echt. Het enige wat ik al die tijd denk is ‘wat ongelooflijk jammer, ik had het je zó gegund’. 

 

Afwijzing. Weet je dat het de oudste en meest diepgewortelde angst is van ieder mens? Onlangs luisterde ik een podcast waar uitgelegd werd waarom dat zo is, waarom nagenoeg iedereen er in meer of mindere mate last van heeft. Als baby ben je namelijk hulpeloos, als peuter ook nog. Als je dan afgewezen wordt dan betekent dat je dood; als niemand je te eten geeft omdat ze je niet meer moeten dan loopt het ‘niet zo goed af’. Die angst zit er dus kleins af aan al in. In de basis is dat natuurlijk geen probleem. Alleen wel als je ‘eigen baas’ bent en je dus moet verkopen. Dat is namelijk onderdeel van het spelletje en als je dan zo’n sterke angst voor afwijzing hebt dan heb je wel een ‘probleempje’, zeg maar.

 

Kun je zeggen ‘zo ben ik nu eenmaal’ maar dat is iets te makkelijk. Tenzij je het ondernemerschap aan de kant zet en weer een baan gaat zoeken. Is ook een manier om het probleem op te lossen en daar is ook niets mis mee. Maar zeggen dat je ondernemer bent en niet willen/durven verkopen is als wél een kind willen hebben maar geen seks. Tikkie onmogelijk tenzij jij gelooft in het verhaal van de ‘onbevlekte ontvangenis’. Laat ik het zo zeggen; als je een kinderwens hebt zou ik er niet op rekenen en ook in mijn bedrijf ga ik liever proactief aan de slag dan hopen op godswonders. 

 

Neemt niet weg dat je dus wel die angst kan hebben. Sterker nog, ik heb hem ook heel lang gehad. ‘He, jij ook?’ Ja, ik ook. Niets menselijks is mij vreemd, voor zover je dacht dat ik één of ander goddelijk wezen was. Als ik dat was dan  had ik ook wel in die onbevlekte ontvangenis geloofd 😊 Oké, ik dwaal af want hier kan ik natuurlijk nog veel meer over zeggen. Maar mijn moeder leest ook mee 😊 

 

Ik ga je leren hoe je in één keer van die angst voor afwijzing in je salesgesprekken af kan komen. Zonder dat je daar EMDR voor nodig hebt of een jarenlange andere therapie. Want al die tijd verdrinken je klanten, heb jij geen inkomen, heb je geen impact en doe je niet wat je leuk vindt. Wantteh………….. die klanten komen pas in je agenda als je een sale hebt gedaan he. Tenzij je een liefdadigheidsinstelling bent. Als dat zo is, dan kun je stoppen met lezen overigens. 

 

Ik ga even terug naar het voorbeeld van die klant hierboven. Ze had haar baan opgezegd, een moodboard gemaakt met hoe haar leven er uit ziet als ze haar droom leeft. Er was zelfs een moodboard hoe haar ideale klant er uit zag. Ze was met een collega al bezig met het huren van een praktijkruimte. Alleen…………………. Ze had werkelijk geen flauw idee hoe ze aan klanten moest komen. Daar had ze tijdens het plakken van haar moodboards ook nog niet over nagedacht. En toen ik haar erop wees dat het wel handig is om daar een plan voor te hebben, schrok ze een beetje. Ze had zich niet gerealiseerd dat dat ‘ook allemaal’ bij ondernemen komt kijken. Ik zag dat het haar een beetje aanvloog, dat het een nieuw inzicht was en groter dan ze had willen hebben. Het maakte dat dat ‘bedrijfje spelen’ ineens serieus bleek te zijn en meer nodig bleek te hebben dan alleen een KvK nummer. En terecht dat dat eng is. En vanuit die angst zei ze ‘nee’ tegen mijn aanbod om haar te helpen om op een simpele manier een plan te maken zodat er wél klanten zouden komen. Zonder dat plan is  dit een doodlopende weg. Weet ik inmiddels uit ervaring omdat ik er al te veel op die manier heb zien starten en weer zien stoppen. Eeuwig zonde. Het is als aan het breien van een trui beginnen zonder patroon en dan balen dat het uiteindelijk een sjaal blijkt te zijn geworden. Terwijl je nooit een sjaal draagt. Dat patroon dat van een sjaal een trui maakt is hetzelfde als het plan dat van je idee een bedrijf maakt. Redelijk noodzakelijk dus. 

 

Maar ojee, dat ging geld kosten. En had ze daar wel tijd voor? En als het nu te moeilijk of te eng was? Ze het te druk ging krijgen? Met het nemen van actie maar wat nu als er te veel klanten zouden komen? Echt, ik kon het letterlijk van haar gezicht aflezen. En in plaats van daar mee te dealen, dat onder ogen te zien (waarop ze gelijk van mij zou horen dat ze echt niet binnen 12 dagen 14 klanten zou hebben en die angst dus volstrekt irreëel was) besloot ze ‘nee’ te zeggen. Waarmee ze niet eens zozeer ‘nee’ tegen mij zei maar meer ‘nee’ tegen haar droom. Toen ze ‘nee’ tegen mij zei, zei ze eigenlijk ‘nee’ tegen zichzelf. En ik moet altijd mijn best doen om niet te laten merken hoe mijn maag dan samenkrimpt. 

 

Niet omdat het mij omzet kost. Niet omdat ik dan helaas geen nieuwe klant heb. Niet omdat mijn ego gekreukt is. Niets van dat alles. Ik ken namelijk mijn waarde. Ik weet wat ik kan betekenen. Ik weet wat de klanten die met me gaan werken en werkelijk gaan doen wat ik ze leer kunnen bereiken. Welke dromen ze waarmaken. Ik weet dus ook wat ik voor haar had kunnen doen. Eén blik op dat dromen moodboard en ik wist dat als ze ‘ja’ zou zeggen, al die dromen waar zouden kunnen worden. Want het waren nog maar een paar kleine dromen, ze durfde duidelijk nog niet echt groots te denken. Maar dat gaf niet, dat is geen probleem. Je mag vertrouwen krijgen in je dromen onderweg. Mijn eerste droom was een abonnement op de Linda, mijn tweede droom ooit een hele dure (€110!) thermoskan. Omdat ik die kleine dromen waarmaakte kreeg ik vertrouwen en durfde ik groter te dromen, die vanuit dat vertrouwen stap voor stap ook waargemaakt werden. Zo werkt dat. Dus die kleine dromen van haar, voor mij geen probleem. Ging goed komen en uiteindelijk zouden ze groter worden. Ik heb geduld. 

 

Maar dat ging helaas niet gebeuren omdat ze ‘nee’ zei en dat deed dus iets met mijn buik. En ook met mijn hart, mijn omzet had daar niets mee te maken. Ik weet welk pad ze op gaat als ze zonder patroon een trui probeert te breien. Als je, zonder dat je maar enig idee hebt hoe je überhaupt klanten moet maken, probeert een praktijk op te bouwen, je dromen waar wilt maken. Die wereld die je zo graag wilt helpen gaat niet geholpen worden omdat ze niet eens weten dat je er bent. Mijn hart had pijn voor háár. 

 

Verkopen heeft alles en eigenlijk niets met geld te maken. Het heeft ook niets met afwijzing te maken. Ik durf te zeggen dat in 99% van de gevallen die ‘nee’ helemaal niets met mij te maken heeft maar alles met de pijnen en angsten van mijn potentiële klant. Mijn binnenste schreeuwt vaak als ze met die ‘nee’ komen. Vol empathie (ja, ik ben écht menselijk, ik kan zelfs empathisch zijn 😊) naar de ander omdat ik weet welke kant het uiteindelijk op zal gaan. Toch weer een baan, blijven zeggen dat het ‘best aardig in je bedrijf gaat’ terwijl dat eigenlijk niet zo is, stiekem (of niet zo stiekem) teleurgesteld zijn en harder werken dan je ooit gedaan hebt zonder dat je een meter vooruitkomt met je bedrijf. Dan ga ik niet schreeuwen, dan breekt gewoon mijn hart. Want ik weet dat hun drive om mensen te helpen net zo groot is als die van mij en dat het er hoogstwaarschijnlijk niet van gaat komen. Is dat niet eeuwig zonde? Het maakt me verdrietig.Op het moment dat je in je eigen waarde kunt gaan staan. Je je de laatste resultaten van je klanten voor ogen neemt. Je jezelf en je ego uit de situatie haalt, je je klant en niet je omzet vooropstelt, dan kun je NOOIT afgewezen worden. Dan kun je hooguit balen voor de ander; ‘wat ontzettend jammer dat je dit jezelf niet gunt. Dat je je laat leiden door de angsten en niet door de kansen’ maar daar laat je het dan bij. En dan kun je zonder deuk in je ego, zonder dat je hoeft te tappen of je je therapeute hoeft te bellen, gewoon weer verder naar de volgende klant die je de transformatie gunt die jij je klanten kunt geven. 

 

Eenvoudig he? Toen ik dit ging voelen en snappen werd sales voor mij een feestje. Wat leer jij hiervan als je het zo kunt gaan bekijken? Zou je dat hieronder met me willen delen? Ben heeeeeeeeeel benieuwd!

 

En dan heb ik voor ik afsluit natuurlijk nog een paar dingen te verkopen. En nee, ik ben ook hierop niet bang voor afwijzing omdat ik weet hoe ongelooflijk waardevol het aanbod is dat ik heb en hoeveel van mijn lezers het nodig hebben. Je mag het kopen, hoeft niet. Maar ik vind het ‘zelf proberen’ altijd zo eeuwig zonde!

 • Allereerst heb ik mijn toptraining ‘Verliefd op Verkopen’ op 4 en 5 juni. Een live online tweedaagse training waarin ik je meeneem in alle fasen van het verkoopproces; van mindset tot aan het krijgen van leads tot aan het daadwerkelijk voeren van het gesprek tot het vragen om de deal en het omgaan met bezwaren. Neem van mij aan, als je dat onder de knie hebt dan bén je echt Verliefd op Verkopen, dan krijg je ook klanten waar je verliefd op bent en word je ook verliefd op je bankrekening. Ben je erbij? Of ga je dit jezelf leren?? Tot en met 10 mei betaal je voor deze topdagen slechts €597 ex BTW. En yep, ik ken mijn waarde en de resultaten van eerdere deelnemers dus daarom zeg ik ‘slechts’………………… 😊 Ben je erbij? www.jezaakvoorelkaar.nl/verliefdopverkopen
 • Op maandag 10 mei geef ik mijn gratis Masterclass ‘de spelregels van een succesvolle praktijk’. Ik geloof namelijk dat succesvol worden geen rocket science is. Net als met een trui die je wilt breien; je zorgt voor breipennen, wol en een patroon en dan komt er een trui uit als je maar door blijft breien en het patroon volgt. In deze Masterclass deel ik het ‘patroon’ van succes. Het is niet ingewikkeld, als je de spelregels kent en ze volgt is het een automatisch gevolg. Velen spelen alleen volgens de verkeerde regels of snappen de regels niet, dan werkt het dus ook niet. Wil jij tot de 10% coaches en therapeuten horen die wél succesvol is, wees er dan bij tijdens mijn gratis Masterclass op 10 mei om 9.30 uur en om 20.00 uur.
 • Van 17 – 21 mei organiseert mijn klant/collega/ en dé community expert van Nederland Maartje Blijleven een online Community Summit. Een reeks met Masterclasses van 25 topondernemers die hun community inzetten om succesvol te worden. Met een paar zeer bijzondere namen zoals DJ Sam Feldt (slechts 1 miljoen volgers op Socials…), maar ook Jessica Bachmann, Strategic Partner Manager Communities bij Facebook zelf en nog ruim 20 anderen die met jou hun succesverhalen en tips over het inzetten van communities delen. Het is gratis en online, makkelijker kunnen we het niet voor je maken. Je kunt je hier vast inschrijven: https://welovecommunities.nl/summit/

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

8 gedachten over “Afwijzing”

 1. Wat leer jij hiervan als je het zo kunt gaan bekijken?

  dat ik nog steeds retegoed in mijn vak ben en dat de klant niet zover is om te kopen. heeft niks met mij te maken! zo kreukt mijn ego dus niet meer als ik het zo ga bekijken, HEELRIJK!

 2. Spijker op de kop.
  Zo wil ik ook denken en door …
  Af van dat oer instinct van afwijzing
  En door met het helpen van klanten.
  ( wat zeggen veel mensen nee tegen zich zelf) als je er op let.

  Dank je Veronique

 3. Dank Veronique, jouw blog komt als geroepen (ik geloof niet in toeval). Een typisch gevalletje van omdenken: de klant wijst jou niet af, maar zichzelf. Als je zo denkt als ondernemer, dan wordt het een stuk minder zwaar.

 4. Hi Veronique,
  Wat mij bij het lezen van je blog duidelijk werd is dat je je product los kunt zien van geld. Ik zou eigenlijk bij het verkopen dat geld-stuk helemaal los moeten laten en alleen maar bezig moeten zijn met wat ik te bieden heb. Dat enthousiasme delen. Geld is dan een bijzaak. En als het gesprek goed verloopt voor de klant ook. Dank weer voor dit inzicht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven