‘Ik stel mijn doel wel naar beneden bij…..’

Veroniqueprins.nl_

‘Ik stel mijn doel wel naar beneden bij…..’

Voordat ik start met mijn epistel van deze week: hou op Koningsdag je mailbox en mijn Social Media kanalen goed in de gaten voor een héééééél bijzondere aankondiging!!!!

Deze week had ik 3 verschillende livedagen met 3 verschillende groepen. Voor mij is dat een waar feest. Ik krijg daar altijd zoveel inspiratie van dat ik vervolgens niets post omdat ik simpelweg niet weet waar te beginnen.😊 Eén voorbeeld is me echter zo bijgebleven en is typerend voor wat ik zo vaak om me heen hoor, dat MOET ik gewoon met je delen vandaag! Klaar voor?

Ik wil minder werken, dus verlaag ik mijn omzetdoel

Als je net start, maar zeker ook in latere fases, is ondernemen gewoon hard werken. Punt. Wat een ander je ook verteld. Dat is omdat er nog van alles omheen komt kijken waar je gewoon veel tijd mee kwijt bent. Iets met een ideale klant, een website die gebouwd moet worden, leren hoe een emailmarketing programma werkt, je verdiepen in Canva, hoe neem ik nou een podcast op? Goed, je herkent het vast.

Later in je business heb je dat soort situaties nog wel eens. Zo heb ik een klant die 3 maanden zeer intensief bezig is geweest met het bouwen van een app en een online omgeving. En ja, dat gaat het straks vele malen makkelijker maken om haar business te runnen en passief inkomen te verdienen, maar in eerste instantie is er weinig passiefs aan. Believe me!

Belangrijk is om je te realiseren dat deze periodes tijdelijk zijn, daarna pluk je er de vruchten van. Zie het als het verbouwen van je huis: dat duurt ook niet eeuwig en als het klaar is dan geniet je ervan. Je moet er alleen wel ‘effe doorheen’.

Goed, terug naar mijn verhaal. Wat ik dus vaak zie gebeuren is dat mensen halverwege die verbouwing opgeven en willen verhuizen. Aan de ene kant terecht, aan de andere kant niet zo slim. Het meeste werk is vaak al achter de rug, de grootste berg stof inmiddels geweest, juist als je dan nog even doorzet ga je ervan profiteren. Op dat moment besluiten om toch maar te gaan verhuizen is een beetje zonde. Toch gebeurt dat juist heel vaak in ondernemersland en zo ook met een klant van mij. We hadden juist de hele santemekraam opgetuigd, daar was veel tijd, gedoe, keuzes en een tikkie frustratie in gaan zitten. En vervolgens kwam ze tot de conclusie dat ze toch eigenlijk helemaal niet zo heel veel hoefde te gaan verdienen als dat ze vooraf dacht (oftewel ze bedacht halverwege haar verbouwing dat ze misschien ook wel gelukkig was geworden in een kant en klaar appartement, terwijl ze het huis van haar dromen aan het verbouwen was).

Oké, genoeg met de metaforen. 😊 Dat je midden in zo’n verbouwing, na net even teveel uren en nog niet helemaal met het resultaat dat je graag wilt hebben, denkt ‘het hoeft van mij niet zo’ dat is natuurlijk heel logisch. Snap ik volledig, het is alleen niet handig. Je neemt dan een besluit op basis van de verkeerde en vooral tijdelijke emoties. Dus toen mijn klant eerder deze week zei ‘ik ben tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk helemaal geen succesvol bedrijf wil, dat ik minder omzet ook wel oké vindt’ moest ik daar natuurlijk even op reageren. 😊

Never make a permanent decision based on temporary feelings

Ik vroeg bij haar door en wat bleek nu? Ze wilde eigenlijk niet zozeer haar omzetdoel bijstellen (alle dingen de ze vooraf gezegd had te wensen en nodig te hebben, dat was niet veranderd) maar ze wilde niet meer zo hard werken. En die snapte ik natuurlijk volledig. Alleen zeg je dan het ene (‘ach, ik hoef niet zoveel te verdienen’) terwijl je het andere bedoelt (‘ik zou graag minder hard willen werken’). Ik noem dat altijd ‘een oplossing verzinnen voor het verkeerde probleem’ want in dit geval heb je het natuurlijk over 2 totaal verschillende dingen.

Te vaak concluderen we:

 • Als ik meer wil verdienen zal ik dus meer moeten werken
 • Als ik minder wil werken zal ik dus minder verdienen

Wat nu als dat niet waar is? Waarbij dit geen blog wordt over ‘hoe je rijk wordt met slechts 4 uur per week werken’ daarvoor ken je me te goed. 😊 Maar ik wil wel dat je deze aanname loslaat.

Als je graag minder uren wilt draaien, dan moet je op zoek gaan naar manieren waarop je meer efficiënt je klanten kunt maken, je bereik kunt vergroten, je conversie kunt verhogen. Dat vraagt niet per se om harder werken, dat vraagt om andere keuzes.

Ik heb begin dit jaar een plan gemaakt met mijn coach Eelco de Boer waarbij ik ruim 25% meer omzet maak terwijl ik 40% minder ga werken. Dat kan niet als ik blijf doen wat ik deed, dan moet ik mijn verdienmodel verder aanpassen en andere besluiten nemen. Dan kan dat werken. En wat voor mij werkt, werkt voor jou ook, geloof me. 😊

Zo ook in haar geval.

Het bleek dat haar dromen nog fier overeind stonden. Ze nam alleen halverwege de verbouwing een besluit en dat is niet handig. We waren juist in de fase waarna alles makkelijker wordt. Daarnaast zie ik ook dat mensen dezelfde marketingtools blijven hanteren en soms voelt dat als roeren in de blubber: wanneer groeit mijn lijst nu eens, wanneer groeien mijn aantal volgers nu eens zodat het makkelijker gaat worden en sneller gaat?

Dat herkende ze wel en ik gaf haar een rekenvoorbeeld dat ik graag met je wil delen.

Ik heb een klant die graag spreekt voor groepen, ze vindt het heerlijk om op een podium te staan. Met haar maakte ik het volgende sommetje:

 • Ze staat 2 keer per maand op een podium met ongeveer 30 mensen, daarvan zijn er 25 haar ideale klant
 • Omdat ze goed is in spreken haalt ze uit een dergelijke talk 20% gratis gesprekken/ salesgesprekken, dat zijn er dus 5 per keer (20% van 25 mensen), dat zijn er dus 10 per maand (5 gesprekken per talk, 2 talks per maand)
 • Haar conversie vanuit gratis gesprekken/ salesgesprekken is 60% en dat betekent dus dat zij per maand 6 klanten maakt

Ik vat hem nog even samen: ze klimt 2 keer per maand een uur op een podium en haalt daar 6 klanten uit. Haar traject kost € 1.250, dus dat is per maand € 7.250. Tel uit je winst.

Toen ik mijn klant die minder wilde werken dat voorrekende, werd ze langzaam enthousiast.

Ik hoor nu jouw ‘ja, maars…………..’ al door het beeldscherm heenkomen! 😊 En daar ligt nu precies de kern van mijn betoog!

 • Ja, maar ik ben niet goed in spreken
 • Ja, maar hoe kom ik dan aan die plekken
 • Is dat bedrag inclusief of exclusief BTW (en ja echt, dat soort vragen krijg ik dan: alsof dat er iets toe doet!!!)
 • Ik ben niet zo goed in sales, ik haal die 60% conversie niet

En.Dat.Is.Nu.Precies.Het.Probleem!!!!!!!!!!

Je blijft doen wat je deed. Je blijft doen wat je kunt. Je leert niets nieuws.

Alles, echt alles, uit bovenstaand rijtje is te leren! Je kunt leren spreken, je kunt leren om instanties/bedrijven wat dan ook, op een vele malen betere manier te benaderen zodat je wél die plek op het podium krijgt, je kunt beter worden in sales en dan wordt dit dus je resultaat!! 6 klanten in 1 maand met 2 uur spreken.

Ik hoorde gisteren dat het 20 uur kost om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. Bovenstaand voorbeeld kost je dus 3 (spreken, benaderen, sales) x 20 uur = 60 uur om te leren en dat resultaat dus te bereiken. Just saying……………

Alleen………….. ga je leren wat ervoor nodig is (wat allemaal geen hogere wiskunde is) of blijf je veilig en comfortabel? Wat prima is, geen enkel probleem. Zeg dan alleen niet ‘ik wil minder verdienen dus ga ik minder werken’. Zeg dan ‘omdat ik niets nieuws wil leren, zal ik minder gaan verdienen als ik minder ga werken’. En dat is iets heel anders!! En dit is een voorbeeld met spreken, zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om hetzelfde resultaat te krijgen. Alleen moet je daar een keuze in maken.

Ik ben ongelooflijk benieuwd wat dit schrijven met je doet. Wil je het hier met me delen?? Ben heel nieuwsgierig naar je reactie.

Overigens was de reactie van een andere klant die ik dit rekenvoorbeeld gaf ‘Huh, maar dat kan ik! 30 is niet belachelijk veel, ik vind dat superleuk om te doen en dat betekent dat ik juist nog méér dan mijn doelstelling ga verdienen. In inderdaad veel minder tijd’. Dus………….

Voor ik afsluit nog 3 dingen:

 • Aanstaande maandag geef ik mijn gratis live online Masterclass: de 5 basisstappen voor een praktijk waarmee je impact kunt hebben en geld kunt verdienen. Ik leer je er de stappen die ik zelf ook nog iedere dag doorloop en waarmee ik op jaarbasis miljoenen (dat klinkt nog steeds een beetje raar, ik heb 2 keer zitten twijfelen of ik dit nu ging typen, maar het is nu eenmaal zo) verdien. Ik ga ze met je delen, gratis en voor niets om 09:30 uur en om 20:00 uur. Ben je erbij? Informatie en inschrijven via deze link: https://veroniqueprins.nl/gratis-webinar-5-stappen-w/
 • Op 12 mei aanstaande geef ik van 13:00 – 17:00 uur live mijn workshop ‘De Kickstart van jouw coachpraktijk’ bij hotel van der Valk in Vianen. Speciaal voor startende coaches en therapeuten (kennisondernemers) die graag in 1 keer goed willen starten of voor iedereen met een praktijk die nu nog niet steady € 2.000,- per maand verdient. In 4 uur tijd (op dubbel tempo) leer ik je de basisprincipes van het ondernemersvak, vol met een berg praktische tips, mogelijkheid om vragen te stellen en van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Er zijn nog 20 kaarten beschikbaar, vol = vol. Investering slechts € 47,- exclusief BTW jezaakvoorelkaar.nl/kickstart
 • Hou op Koningsdag je mailbox en mijn Socials in de gaten (Instagram, Facebook, mijn Facebookgroep). Ik kom met iets dat je écht niet wilt missen en zeker niet die dag. Ik beloof je dat het Koninklijk of in ieder geval Prinselijk wordt! En nee, het zijn geen oranje tompoezen.😊 Als ik beloof dat ik met iets bijzonders kom dan is dat ook zo. Dan krijg je niet een tientje korting op mijn gratis e-book…………. Dus zet vast je wekker!

Heb een heerlijk weekend! En ben je vrij deze week, heb een heerlijke vakantie! Ik ‘spreek’ je op Koningsdag!!

Warme groet, Veronique

Veronique Prins

Dé Kick Ass Businesscoach voor ambitieuze coaches en therapeuten die een serieuze praktijk willen opbouwen

8 gedachten over “‘Ik stel mijn doel wel naar beneden bij…..’”

 1. Ja, dit is wel wat ik van jou geleerd heb en waarom ik eerder niet zo ambitieus durfde te zijn. Meer verdienen betekend niet meer uren of meer stress. Dankjewel!

 2. Heel veel dank voor deze blog! Het komt in mijn bewaarmap voor de momenten dat ik denk: ik kap ermee, het is te moeilijk 😀. Ik weet inmiddels dat ik veel mensen kan aantrekken, maar wat ik niet kan, is verkopen. Het geeft zoveel ruimte en opluchting om dat te erkennen en deze vaardigheid te ontwikkelen. Op de korte termijn haal ik wrs mijn omzetdoel niet, maar op de lange termijn gaat het me wel lukken, omdat ik nu heel hard oefen om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. En dat oefenen vind ik inmiddels ontzettend leuk, omdat ik weet dat ik iets goeds aanbied maar het gewoon nog niet weet te verkopen. En daar is niets persoonlijks aan, dat vraagt gewoon om oefenen, volhouden en er beter in worden. Dus dankjewel voor deze reminder.

 3. Hi Veronique,

  Heb onlangs 2 podcasts van je geluisterd, toen meteen je boek gekocht, en nu deze mail. Heerlijk! Lekker eerlijk en duidelijk!
  Ik ben geen coach, hoewel… ik coach mensen eigenlijk ook wel bij het herinrichten van hun huis. Of bij verhuizingen.
  ( ik hoorde je lovend spreken over wat jouw interieurontwerper of stylist voor jou betekent! Dat is nou precies wat ik ook al 9 jaar doe, heerlijk! )

  Anyway…. Ik ga nu fijn meer podcasts van je luisteren. Bedankt voor je fijne inzichten.

  Mandy
  Styling22

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven