Troosteloos restaurant
Toen we vorige week in Graskop waren (dat ligt aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika), zochten we een plek om te eten. Ik ging naar de receptioniste van onze lodge en die gaf aan dat we bij Abe moesten zijn. Ik had mijn 10.000 stappen voor die dag nog niet gehaald en besloot erheen te lopen om te reserveren.
Twee vliegen in één klap!
Maar dat liep anders. Ik stond voor de deur en dacht: “Hier gaan wij écht niet zitten.” Het zag er, op z’n zachtst gezegd, nogal inspiratieloos uit. Toch bleef het knagen. Die dame was zó enthousiast.
Dus ik liep terug naar onze lodge en las online de recensies. Die waren allemaal laaiend positief. Dus slippers weer aan en terug naar het dorp. Die dag kwam ik met mijn stappen wel goed, en met het eten gelukkig ook. Abe bleek nog plek te hebben (volgens de recensies al een klein wonder) en niet alleen was het eten verrukkelijk, Abe zelf was het hoogtepunt.
Hij deed de bediening volledig in z’n eentje. Dat betekende soms wat langer wachten, maar als hij dan bij je tafel kwam, was het een feestje. Abe vroeg wat je lekker vond en wat er vervolgens op tafel kwam, was echt om te smullen. Het was een super avond (en ik had ook mijn stappen erop zitten 😊)
Wat Abe me leerde
Als je bedrijf draait om het leveren van kwaliteit en je klanten een geweldige ervaring biedt, krijg je een volle tent. Bij Abe voelde het bijna als een cadeautje dat er nog plek was. Het belangrijkste? Abe doet geen marketing. Zijn gasten doen dat voor hem.
Dit is de kracht van recensies. Wat Abe kan, kun jij ook. Maar toch zie ik vaak dat ondernemers het vragen om recensies niet standaard in hun klantreis opnemen. Hopelijk inspireert deze mail je om dat wél te doen.
Waarom vragen veel ondernemers niet om recensies?
Vaak hoor ik: “Dat doet toch niemand.” Maar dat is niet waar. Weinig mensen doen het, maar het gaat om die paar wél. Hier zijn 8 tips om je te helpen:
8 tips om makkelijk(er) en vooral goede recensies te krijgen
1. Wees onthecht van het krijgen van recensies
Ik snap dat dat wat tegenstrijdig kan klinken, daarom licht ik het toe. Ik vergeet nooit meer dat ik zelf te horen kreeg dat ik om recensies moest vragen. Ik gaf een challenge waar ruim 2.000 mensen meededen en waarop ik zoveel waanzinnige reacties gedurende de dagen kreeg (‘jeetje wat is dit waardevol’) en hij was nog gratis ook. Ik dacht ‘dit is mijn moment, kom maar door’. Dus in één van mijn laatste mails vroeg ik om een recensie. Weet je hoeveel ik er kreeg? 4. Vier. 4! Ik dacht dat ik gek werd. Ik voelde er van alles bij wat ik hier niet zal herhalen, het was niet fraai. Als het dan zo waardevol was, als het dan ook nog gratis is, dan kun je toch wel wat concreets sturen en mij daar dan mee te helpen?
Het antwoord is ‘nee’. Hier mag je je dus van onthechten. Nergens op rekenen. Je organiseert het omdat je het zelf wilt doen, omdat je er klanten uit wilt halen en dat verplicht de ander tot niets. Iedere recensie die je binnenkrijgt is top, al is het er maar één.
Je kunt en mag daarin niet teleurgesteld zijn, ze zijn niet verplicht het te doen.
2. Vraag om de recensie
Tweede waar je rekening mee moet houden is dat je er gewoon om moet vragen; zou je alsjeblieft een recensie voor me achter willen laten en bouw dat ook standaard in je funnel in na een challenge, webinar, training of workshop. Vertel ook dat het jou helpt als ze het doen, waarom het je helpt. Dan zijn mensen veel meer bereid om het te doen.
3. Maak het zo makkelijk mogelijk
Dit lijkt zo’n open deur maar ik zie deze nog zo vaak fout gaan. Dan wil ik een recensie achter laten en dan moet ik door een soort van doolhof om het te doen. Doei, dan laat ik het voor wat het is. Zorg dat er een link is, een QR code of wat anders. Test het eens hoe makkelijk het bij je is om iets achter te laten.
4. Help ze met de recensie
Ik ga er altijd van uit dat iemand mij best wil helpen, maar vaak niet weet wat te moeten schrijven. Dan denken ze ‘ga ik over nadenken, kom ik op terug’. In de waan van de dag vergeten ze het dan gewoon, dat is hoe het gaat. Heeft niets met onwil te maken.
Je kunt ze helpen door deze vragen te stellen:
- Wat was je grootste probleem toen je bij me kwam, wees zo concreet mogelijk in de situatie.
- Wat is de grootste winst van ons traject/training? Is het probleem nu weg en hoe is het nu met je? Welke verandering is er geweest en wees hierin ook weer zo concreet mogelijk.
- Waarom zou je anderen met dit probleem aanraden om met mij te gaan werken?
Zo geef je hen niet alleen een richtlijn waardoor ze weten wat ze moeten schrijven en daardoor doen ze het makkelijker. Wat nog veel beter is voor jou, is dat het concrete en goed te gebruiken testimonials zijn die over meer gaan dan ‘het was makkelijk om een afspraak te maken’ of ‘de praktijkruimte was mooi ingericht’. Dat zijn dingen die wel belangrijk zijn, maar die mij niet over de streep halen als ik nog twijfel om met je te gaan werken en ik de recensies lees. Neem die van Abe, die ruimte was afschuwelijk en toch wilde ik er eten. Dáár kwam ik namelijk voor.
5. Zet er bij ‘wil je me helpen, het kost maar 5 minuutjes’
Tijd is kostbaar, iedereen heeft het druk. Als je er bij zet dat het maar 5 minuten kost, dan denken ze ‘oh dat kan ik wel even doen’. Krijg je er nog altijd geen honderden, maar wel meer dan wanneer je het er niet in zet.
6. Mag ik je citeren?
Wat ik vroeger bij mijn één op één trajecten wel eens deed was dat als mensen iets bijzonders zeiden over wat ze geleerd hadden en/of nu anders deden, dat ik ze vroeg ‘mag ik dat opschrijven en je citeren voor een recensie?’ Dat mocht bijna altijd.
7. Stap weg van je aannames
Dit is mogelijk nog wel de belangrijkste, degene die ik het meeste tegenkom. ‘Mijn klanten doen dat niet’ of ‘dit onderwerp is te gevoelig om een recensie over te schrijven’. Ik begin dan altijd te gillen. Alsof iemand die voor mij een recensie schrijft makkelijk toegeeft online dat ze eigenlijk geen idee hadden waar ze mee bezig waren en nu pas klanten hebben omdat ze nu eindelijk snappen hoe. Op ALLE problemen rust een taboe; of het nu over seks gaat of over depressie of over burn-out of niet met geld om kunnen gaan.
Natuurlijk kan het voor mensen spannend zijn. Zorg dan dat er een mogelijkheid is om anoniem iets achter te laten, bv door jou een email te sturen. Dan hoor ik vaak weer (ja, de aannames zijn heeeel hardnekkig 😊) dan klinkt het weer niet zo echt. Hou toch op. Eerst had je geen recensies en nu is het dit weer ……………….. 😊 Mensen voelen of een recensie echt is, zeker als je de vragen hierboven gebruikt. En dat hij dan van Anneke is zonder naam of toenaam, boeit echt niemand. Stel dus ook de vraag; wil je hem eventueel anoniem plaatsen?
En geef dan aan hoe ze dat dan kunnen doen, bv via email.
8. Stuur maximaal 1 herhaling of ze het willen doen
Een recensie is een gebaar, geen plicht. Ik weet nog wel dat ik eens iets met iemand had gedaan waar ik niet zo tevreden over was en die bleef me maar verzoeken om een recensie sturen. Dat wilde ik niet en dat moest hij ook niet willen want als ik eerlijk zou zijn zou ik niet aardig zijn.
Stuur gewoon friendly reminder, dat ze er mogelijk in de waan van alle dag nog niet aan toe gekomen zijn en dat dat prima is. En dat als ze het niet willen doen dat dat ook oke is. En dan nog een keer de link er bij. Weer makkelijk maken hé 😊
Als je deze punten doorvoert dan zul je zien dat het veel eenvoudiger is om recensies te krijgen. En, het worden er nog altijd geen bergen. Blijf gewoon kwaliteit leveren en dan komt het uiteindelijk wel goed. Zo heb ik nu (na 11 jaar!!!) 339 5 sterren reviews op Google. Ik merk dat potentiële klanten daarop reageren, noem het ‘bewijs’. Daarom zijn ze zo belangrijk.
Nu hij zo voor open doel licht kan ik natuurlijk niet anders dan ook mijn link er nog even bij te zetten. In het kader van ‘walk the talk’. Als je nu de behoefte voelt om iets leuks over me te roepen (mag ook over mijn mails en bv mijn podcasts) kan dat via deze link: https://g.page/r/CUT0yD3FpadxEAE/review